Blogzine

Startup-tudósítás a Közel-Keletről: a magyar projektek (2.)

A 220 ezer(!) látogatót vonzó, Dubajban 1981-óta megrendezett Gitex IT expo szervezői szerencsénkre a startupokat is bemutatnak, a Kereskedőház pedig – az Innotrade programban – 4 hazai startup megjelenését segíti. Hétfőn Magyarország Egyesült Arab Emírségek-beli nagykövete, Osama Naffa is kilátogatott a Gitex-re, végigjárta a startup standokat is.

Az érkezés estéjét is beleszámítva hétfőn már a harmadik napot toltuk végig netszegény környezetben, wifi-t koldulva innen-onnan, amikor kiderült végre, hogy ez nem a free wifi hazája, rá kell szánni napi két jégkrém árát egy 3G előfizetésre. Vagy a szállóban kell győzködni a recepcióst, hegesszen végre netet valaki. Most ez utóbbi sikerült, mert sajna a helyi telco pultoknál óriási sorok vannak a 3G modemekért, és erre most nincsen két óránk, mert végig kell nézni a kiálltást. Egy szűk hét alatt ugyanis – Te jó ég! – 220 ezer ember látogat ki, hiába hatalmas a terület, nehéz a tömeget elkerülni bárhol is legyünk.

De csapjunk is a lecsóba! Négy magyar induló projekt kapott itt támogatást a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Innotrade programja keretében arra, hogy saját kis standon mutatkozzon be. Mint már szó volt róla, Dubai a Közel-Kelet igazi kapuja, hub-ja, minden út ide vezet a régióban, akár egykor Róma felé. A szuper-gazdag olajállamok egyik leggazdagabb „városállama” ráadásul Afrika jó része és a közeli India, sőt, akár Kína egyfajta előszobája is lehet. Persze a nagyoknak.
A kicsiknek inkább kiváló terep arra, hogy körülnézzenek keleten is, a világ egyik legnagyobb technológiai kiállításán pedig belekóstoljanak egy egészen más világba. És persze felmérjék a lehetőségeket, befektetőket keressenek. (Itt a Gitex-en tucatnyi érettebb, innovatív magyar kkv is kiállít a Kereskedőházzal, de róluk még külön szólunk majd egy cikkben.)

A figyelem kiemelt, a tízmilliós Emírségeben nagy eseménynek számít a show, akár Németországban a CEBIT vagy Vegasban a CES. Szerencsére így Magyarország Egyesült Arab Emírségek-beli nagykövete, Osama Naffa is kilátogatott a Gitex-re, alaposan végigjárta mind a nagyobb cégek, mind a startupjaink standjait is (képeink a Thorus Enegry standjánál készültek, világosabb öltönyben Osama Naffa nagykövet úr.)

Nézzük most csapatainkat!

Torus Energy
A legtöbb figyelem talán a nagy rollupokkal érkező, nap- és szélenergia hasznosítást egyetlen új eszközben egyesítő Torus Energy-re jutott. Ők eddig közel 50 millió forintot fektettek a fejlesztésbe és jelenleg hasonló nagyságrendű pénz érkezik még a projektbe. Ugyanakkor Dubajban már mintegy 560 milliós (2 millió dolláros) befektetésről kezdtek tárgyalásokat az uralkodói család egyik ágához köthető napenergia hasznosító nagyvállalattal.
Tudni kell persze, hogy itt 2,5-3 milliárd (!) forint alatti befektetésen kevesen gondolkodnak a kockázati tőkése közül, ám ehhez még azért fiatal a Torus, mert egyedi szél és nap generátoruknak még csak a prototípusa van kész, előbb egy pát tucatból álló teszt szériát kell legyártani, amelyhez milliárdok (még) nem kellenek. A cég pénügyi vezetője szerint megvizsgálják a helyi vállalkozás, esetleg egy helyi vegyesvállalat indításának a lehetőségét. A nagykövet úr és a Kereskedőház helyi irodája ehhez jelentős szakmai segítséget tud adni, már csak a sokéves üzleti tapasztalatuk, helyismeretük okán is.

Sybrillo
Egy másik iparágban, a manapság divatos akciókamerák terén dolgozik a következő hazai csapat. A Sybryllo idén nyár elején háromszorosan túlteljesítette a gyűjtési célt a Kickstarteren, 660 támogatótól közel 150 ezer dollárt (több mint 40 millió forintot) szedtek össze a gyártás beindítására. Konkurenseiknél olcsóbb, ám egyúttal több funkcióval bíró GoPro akciókamera állványt készíttettek. Ez kézre, sisakra is helyezhető, és lényege, hogy élvezhetővé teszi az amúgy a sport közbeni mozgások, rázkódások miatt alig használható extrém-sport felvételeket, például gördeszkázás vagy hegyi kerékpározás közben a sisakkamerához használva egészen új képi élményt lehet kapni. A mérnök végzettségű nagykövet úr felvetette, hogy például a helikoptereknél is van hasonló probléma, nem csak az extrém sportoknál, így érdemes egyéb felhasználási lehetőségeket is számításba venni.

DroneIQ
A Startup Chile programban is részt vevő magyar csapat egy különleges szoftvert fejlesztett, amellyel a drónok légi kamerafelvételeit össze lehet fűzni egy profi 3D-s térképpé. Ez nem csak a mezőgazdaságban vagy a bányászatban, de főképp a katasztrófaelhárítás során segít. Egy földrengés, cunami, terrortámadás vagy más katasztrófa helyszínén így már nem tart órákig, mire pontosan feltérképezik a terepet. Az menést irányító csapatok akár 5-10 perc alatt is virtuális, 3D terepmodellt készíthetnek, jelentősen gyorsítva az életmentő műveleteket is.

Xeropan2
Az egyedi okostelefonos nyelvtanuló applikáció tulajdonképpen nem csak egy telefonos gyakorlóeszköz, hanem egy személyre szabott nyelvtanár. Méghozzá játékos, a tanulást minden korosztály számára élménnyé alakító formában. Sőt, a mesterséges intelligencia eszközeit is segítségül hívják a továbbfejlesztésnél. Magyarországon ma is több tízezer ember használja, de a régiós terjeszkedésük is elkezdődött.

A következő tudósításunkban néhány fontos tapasztalatot adunk át a helyi viszonyokról, szokásokról és üzleti lehetőségekről, valamint bemutatjuk a Gitex-en idén megjelent érettebb magyar cégeket is.

*

20161017_194553_resized20161017_162251_resized 20161017_193542_resized20161017_165516_resized

 

Megosztás