Blogzine

Teljesen átalakul a foglalkoztatási piac

A Next Generation Shared Services Day a Magyarországon közel 40 000 főt foglalkoztató outsourcing iparágról és annak jövőjéről szólt. 

„Azzal a céllal indítottuk útjára a kezdeményezést, hogy megismertessük és vonzóvá tegyük a shared services szektort a magasan képzett, nyelveket beszélő fiatalok számára” – hangsúlyozta Balázsik Péter, főszervező. A mai tendenciák szerint ezek a fiatalok hajlamosak arra, hogy elhagyják az országot és külföldön próbáljanak szerencsét. A shared services szektor komoly karrierutat kínál számukra, amiért – a kimutatások szerint – megéri itthon maradni.

Kis Tünde, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) befektetésösztönzési főosztályvezetőjének elmondása szerint a több mint két évtizedes tapasztalatoknak köszönhetően Magyarország mára érett, jól bevált SSC lokációnak számít, ahol az üzleti szolgáltatóközpontok egyre komplexebb, magasabb hozzáadott értékű tevékenységet folytatnak. A beruházások növekvő arányban valósulnak meg Budapesten kívül is, a nagyobb vidéki városok egyetemeiről kikerülő fiatal, motivált munkavállalókra alapozva. A jövőben ezen kedvező folyamatok további motorja lehet az egyedi kormánydöntésen alapuló (EKD) támogatási rendszer, hiszen a fővárostól távolodva egyre magasabb arányú állami támogatás adható a beruházásokhoz.

A rendezvényen kiderült az is, hogy a magas hozzáadott értékű tevékenységi köröknél már nem a munkáltató választ, hanem a munkavállaló válogat a vállalatok között. Mazsaroff Kata, a Colliers International szakértője szerint a megfelelő lokáció kiválasztása és az irodatér-tervezés szignifikáns részét képezi a vállaltok HR stratégiájának és a munkavállalói elégedettség növelésének.

2016 láthatóan az employer branding, azaz a tudatos munkáltatói arculatformálás éve. Veres Rita, az Aon Hewitt ügyvezető igazgatója előadásában bemutatta, hogy a megváltozott munkaerőpiaci körülmények sokkal élesebb versenyre késztetik a munkáltatókat, ami azt is jelenti, hogy új, a megszokottaktól eltérő stratégiát kell kidolgozniuk. A munkavállalót érdekli, hogy milyen emberek dolgoznak az adott munkahelyen, kik lehetnek a kollégái, milyen hangulata van az irodának. Ma már átláthatóbb a munkakeresési folyamat, nehezebb a cégeknek a valóságot álcázniuk.  A közösségi oldalakon könnyen találni olyan ismerőst, aki már dolgozott az adott vállalatnál. Ezért is fontos az, hogy a cégek nyissanak, és azt mondják: nincsenek titkaim.

A szakmai eseményen Kelliár Zsolt, a GWS HUB ügyvezető igazgatója bemutatta azt a nemzetközileg egyedülálló, innovatív rendszert, amely kifejezetten az Y generáció álláskeresési szokásaihoz igazodik. „A MagellanPass felhőalapú toborzási és előszűrési megoldás egyedülálló módon igazi flow élményt nyújt a jelölteknek a jelentkezési folyamat során. A Y generációs fiatalok szeretik a gyors, újszerű, lendületes megoldásokat” – tette hozzá.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük