Site icon Insiderblog.hu

Mi a teendő, ha foghúzás előtt állsz?

Valljuk be, a fogorvos meglátogatása senkinek nem tartozik a kedvenc elfoglaltságai közé – a foghúzás azonban még ezen a kategórián belül is olyan tényező, amit tényleg mindenki a háta közepére kíván. Sajnos mégis vannak olyan esetek, amikor tényleg nincs más lehetőség, mint megszabadulni a tönkrement fogtól. Ne aggódj – az élet nem áll meg, és a gyönyörű mosolynak sem kell búcsút intened, ha erre a beavatkozásra kerül a sor! Vegyél egy nagy levegőt, és fogadd meg alábbi tanácsainkat.
1 – Keress egy megbízható fogorvosi rendelőt!
Mindenképp legyen az az első lépés, hogy felkeresel egy olyan praxist, ahol szájsebész végzettséggel rendelkező szakorvos is dolgozik! A foghúzás, főleg a foggyökerek és bölcsességfogak ugyanis sok esetben ütközhet nem várt akadályokba. „Szájsebész szakorvos beavatkozására a legegyszerűbb foghúzásnál is szükség lehet, de vannak olyan esetek, amikor ez egyenesen elengedhetetlen” – magyarázza Dr. Deák György szájsebész szakorvos, a zuglói Budapest Dentcare rendelő szakmai vezetője. „Előfordul például, hogy a foggyökér nagyon szétágazó, csavarodott, esetleg belenyúl az arcüregbe, vagy a fog koronája teljesen letört, elszuvasodott. nem is beszélve az előtörésben visszamaradt bölcsességfogakról Ezekben az esetekben a fog csak szájsebészeti beavatkozás útján távolítható el.”
2 – Jól figyelj az orvos tanácsaira!
Amikor már túl leszel a foghúzáson, a nagy megkönnyebbülés hevében ne felejtsd el pontosan betartani, amit a kezelőorvosod tanácsol! Nagyon figyelned kell majd többek között arra, hogy nehogy kiessen a fog helyén kialakuló úgynevezett vérdugó, ami a sebet védi. Ennek érdekében óvatosnak kell majd lenned a fogmosásnál, és kerülnöd kell a szilánkos, kemény, ételeket, valamint a szívó-fújó tevékenységeket és a dohányzást is!
3 – Kezdj el gondolkodni a fogpótlás lehetőségein!
Lehet, hogy csak egyetlen fog elvesztéséről van szó – azonban jó ötlet legyinteni és évekre üresen hagyni a kihúzott fog helyét. A szomszédos fogak időleg előre dőlnek de nagyobb baj, hogy a foghiány számos egészségi problémával járhat – kezdve a többi fog sérülésétől az állkapocs ízületeinek túlterhelésén át egészen a gerincproblémákig és az emésztési nehézségekig. A legjobb, amit tehetsz, ha mihamarabb utánajársz az anyagi helyzetedhez képest legkényelmesebb, legtartósabb fogpótlási lehetőségeknek.

Megosztás
Exit mobile version