Kísérleti elektromos gépjármű-akkumulátor gyártó üzem épül

A Total leányvállalata a Saft a PSA-val és az Opellel közösen bejelentette, hogy szaktudásukat egyesítve elektromos gépjármű-akkumulátor gyártásba kezdenek Európában. Tervezett közös vállalkozásuk az Automotive Cell Comapny (ACC) nevet kapja.

Az elektromos gépjármű-akkumulátorok gyártása a Saft legújabb kutatás-fejlesztési eljárásainak felhasználásával indul 2023-ban. Ez a technológia biztosítja a lehető legmagasabb energiateljesítményt energiatartomány és töltési idő szempontjából is.

A projektnek köszönhetően a versenytársakénál alacsonyabb széndioxid-kibocsátásával a közös vállalat Európa élvonalába kerül.
A terv első szakaszának fókuszában a kutatás és fejlesztés áll: kísérleti üzem épül Saft Nersac létesítményének területén. A 200 millió eurós befektetésből megvalósuló gyár beüzemelését 2021 közepére tervezik.
A projekt hozzávetőleg 200 magasan képzett új munkaerőnek teremt pozíciót a francia Nouvelle-Aquitaine régióban, akik közreműködhetnek az új, magas teljesítményű lítium-ion akkumulátorok megalkotásában, tökéletesítésében és kereskedelmi felfuttatásában.

Az első fázis egy nagykapacitású gyár (kezdetben 8 GWh villamosenergia termelés várható, ami a későbbiekben eléri majd a 24 GWh-t) felépítésével indul az észak-franciaországi Hauts-de-France régióban.

A második fázisban Németországban építenek egy azonos kapacitású gyárat, így 2030-ra a két üzem együttes kapacitása elérheti a 48 GWh-t. Ez évi egymillió akkumulátor legyártását jelentené, ami az európai piac 10-15 százalékának felel meg. A nagyszabású terv teljes költségvetése közel ötmilliárd euróra rúghat.

A Groupe PSA és a Total projektje az Európai Bizottság meghatalmazásával várhatóan 1,3 milliárd eurós közfinanszírozású támogatásra számíthat az Európai Közérdeket Képviselő Jelentős Projekt (IPCEI – Important Projects of Common European Interest) program keretén belül a francia és német államtól, valamint és Európai Uniótól.

„2015-ben a Total elkötelezte magát, hogy felelősségteljes és jelentős energiaipari tényezővé váljon. Ezt szem előtt tartva azért vásároltuk fel 2016-ban az élvonalbeli akkumulátor gyártó Saft céget, hogy megfelelő energia tárolási technológiát fejlesszünk ki, amivel támogatjuk, az olyan időszakosan rendelkezésre álló megújuló energiaforrások növekedését, mint a nap- és szélenergia.

A Saftnak köszönhetően az elektromos járművek gyorsütemű fejlődése remek növekedési lehetőség a Total számára és erősíti a karbonmentes gazdaság iránt való elköteleződésünket.” – nyilatkozta Patrick Pouyanné, a Total vállalat elnöke és ügyvezető igazgatója. „A francia és német állam, valamint az Európai Unió támogatásával a Total és partnere, a Groupe PSA, technológiájának és szakértelmének legjavát felvonultatjuk, hogy egy versenyképes európai akkumulátoripart hozzunk létre.”

Carlos Tavares, a Groupe PSA Igazgatói Tanácsának elnöke szintén nyilatkozott a témában: „Célunk, hogy az emberek számára tiszta, biztonságos és elérhető közlekedési módot biztosítsunk. Meggyőződésem, hogy a Total/Saft-tal közös projektünknek példamutató szerepe lesz az európai gépjármű-akkumulátor fejlesztés és gyártás területén. Szeretnék köszönetet mondani a francia és német államnak, Nouvelle-Aquitaine és Hauts-de-France tartományoknak és a Rajna-vidék-Pfalz szövetségi államának aktív támogatásukért, mely nélkül a Saft, a Groupe SPA és az Opel közös vállalkozása nem lehetne versenyképes.

Az Automotive Cell Company (ACC) a Saft és a Groupe PSA/Opel 50-50%-ban közös vállalkozása lesz a kísérleti gyártási szakaszban. A kereskedelmi gyártás szakaszában a Saft része 33%-ra csökken az ACC-ben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .