iCatapult: katapultálj New Yorkba!

Vadonatúj programot mutatott be az iCatapult üzleti- és technológiai fejlesztő központ, melynek révén a magyarországi induló technológiai vállalkozások sikeresen kiléphetnek a nemzetközi piacra.

*

A magyar cég által elindított startup vállalkozásoknak szóló üzleti- és technológiai fejlesztő program egyik legjelentősebb nemzetközi partnere New York Város Gazdaságfejlesztési Tanácsa. A közép-kelet-európai térségben egyedülálló kezdeményezés alapítóinak szándéka szerint ez a program szemléletváltást hoz a magyarországi üzleti-vállalkozói szférában.

Az egyesült államokbeli Szilícium-völgyben található, ma már világsikert elérő technológiai vállalkozások korunk üzleti-gazdasági életében meghatározó szerepet töltenek be: mind a foglalkoztatás, mind a vállalati kultúra, mind pedig az adott ország gazdasági termelékenységében komoly részt képviselnek ezek a tudásalapú termékekre és szolgáltatásokra specializálódott startup vállalatok.

Sikeres startupokra van magyar példa is, mint például az internetes prezentációkészítő szoftvert fejlesztő Prezi, amelyről a napokban jelent meg sajtóhír, miszerint a cég értéke 100 millió dollár.

„Az a tapasztalat, hogy a nemzetközi közvélemény előtt sok esetben ismertebbek a magyar siker sztorik, mint idehaza” – hívta fel a figyelmet Hild Imre, az iCatapult üzletfejlesztési és technológiai accelerátor vezérigazgatója.

Hild-Imre
Hild Imre, iCatapult

Hozzátette, hogy „számos olyan induló magyar vállalkozás van ma Magyarországon, amelyből akár a következő nagy, nemzetközi technológiai siker is lehet, azonban ez csak akkor lehetséges, ha van olyan támogató környezet, amelyben jól és profin lehet vállalkozni. Mi ehhez a profi „üzletcsináláshoz” indítottuk el az iCatapult nemzetközi programját.”

A 2013. február 13-án elindított program lényege, hogy az arra jelentkező induló technológiai vállalkozások először egy hat hetes intenzív felkészítésen vesznek részt Budapesten, ahol a szakma helyi és nemzetközi szinten elismert szakértői készítik fel őket a globális megmérettetésre. A program második felében a csapatokat az iCatapult eljuttatja különböző ún. innovációs hub-okba (központokba), elsősorban New Yorkba, ahol a kiépített kapcsolati rendszeren keresztül a startupok megalapozhatják globális jelenlétüket.

 

A startup accelerátor, egy az USA-ból származó elnevezés, olyan komplex támogató folyamatot jelent, amely keretében az adott induló vállalkozás üzlet- és technológiai fejlesztésre vonatkozó tudás/tanácsadás mellett tőkebefektetéshez is jut.

 

Az iCatapult által – a régióban rendhagyó módon – a hagyományos acceleratori tevékenységet kiegészíti a gyakran hiányt képező kulturális, módszertani felkészítéssel és gyakorlati támogatással, annak érdekében, hogy az adott startup ne csak a régióban, de a világpiacon is megállja a helyét. A kezdeményezés partnerei között szerepel New York Város Gazdaságfejlesztési Tanácsa által koordinált ún. World to NYC program, amely keretében magyar startup vállalkozások juthatnak el New Yorkba, a nemzetközi piacra lépés első állomásaként. Ugyancsak a program partnere a Global Accelerator Network, amely révén a hazai induló vállalkozások számára 6 kontinens 63 városa válik elérhetővé tőkebefektetés, a termék- és technológiafejlesztés, valamint a céges kapcsolatok lehetőségével. Hild Imre ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy „soha nem látott lehetőségek tárulnak fel a magyarországi tech startup-ok előtt, ezért bízunk benne, hogy az így sikeressé váló vállalkozások az ország javára is válnak, hiszen egy sikeres vállalkozás munkahelyeket teremt, adót fizet és formálja a hazai üzleti kultúrát. Véleményem szerint éppen ezért kell észrevenni azt az észak-amerikai és nyugat-európai trendet, hogy az egyes városok – mint például New York, London vagy Berlin – támogatják a kis vállalkozásokon alapuló kreatív, tudásalapú ipar növekedését, hiszen ezáltal biztosíthatják a jövőbeni fejlődésüket.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .