Site icon Insiderblog.hu

Itthon Helikopter-szimulátor Bécsben repülő autó, avagy mi mindent tanulhatunk a Sógoroktól?

Bejártam a régió legnagyobb rendezvényeit és nem első alkalommal fordulok meg a bécsi Pioneers eseményén sem. Minden alkalommal megvannak a pozitív és a még javítandó észrevételeim, de mégis úgy gondolom, hogy ha rendezvényről és mintaképről beszélünk, akkor ez az a fesztivál ahol a legjobb követendő példát megtalálhatja az aki startup központról és országról beszél.

Legelőször is, amit érdemes eltanulni az, hogy egyáltalán VAN ilyen profitábilis rendezvény, amit minden évben hasonló időpontban, hasonló felhajtással, nemzetközi résztvevőkkel és tartalommal szerveznek szakmabeliek (!) a szakmabelieknek.

 

Aztán a másik tanulnivaló a felkészülés időtartalma, hogy nem 1-2 hónappal rendezvény előtt kell elkezdeni szervezkedni, meghívókat kiküldeni, stb. A Pioneers esetében abban a pillanatban, amikor bezárultak a fesztivál kapui, már megkapták a résztvevők a következő évi rendezvényre való kedvezményes elővásárlásról a kör e-mailt.

 

És ott van a helyszín. A központban elhelyezkedő Hofburg palotában tágas, szellős helyen tényleg minőségi környezetben találkozhatnak a résztvevők. Tudtommal nekünk is vannak ilyen helyeink. De vajon mikor lesz/lehet majd startup fesztivál a Budai várban vagy akár csak az Operában?

 

Fontos az ideális tömegméret is. Ez a 2-3000 emberből fel tudod venni a kapcsolatot a számodra fontosabbakkal, még a folyóson is marad annyi időd, hogy néha elkapj 1-1 lézengő befektetőt/startuppert. Bevallom, Nem nagyon tudok mit kezdeni a Web Summit 25 000 fős regisztrált tömegével. Persze a versenyzőknek, színpadon szereplőknek jó, de kapcsolatépítésre és érdemi munkára egyszerűen kezelhetetlen.

 

Háttércsapat. A fő szervezőkön kívül rengeteg gyakornok és diák és blogger segíti folyamatosan az esemény megvalósulását. Nem 5-8 ember által életre hozott és megvalósult történetről beszélünk, hanem több tucat ember szervezési munkájáról.

 

Összegezve: Vannak jó rendezvényeink itthon is, ahol születnek még eredmények is és kapcsolatépítésen kívül még valami tudással is felvérteződhet az odalátogató.
Azonban mégis mindig hiányzik valami belőle, hogy a közelébe érjen annak, amit itt most az elmúlt pár napban láttunk.
Azt gondolom, ha a “copycat” startupok megállják a helyüket, akkor ez fesztivál szinten is működőképes lehet. Csak tessék-tessék nézegetni, tanulni.

Na, ki lesz a következő szakmai oldalról, aki képes egy hasonlót összehozni Budapesten?

Megosztás
Exit mobile version