Blogzine

5 magyar startup megy ingyen Bécsbe

Vasárnap este hazai és osztrák befektetők, gazdasági szakemberek döntöttek arról, hogy melyik az az 5 magyarországi startup, amelynek tagjai a bécsi Pioneers Festivalon ingyenes standdal bemutatkozhatnak.

A 2014. október 29-én és 30-án a Hofburgban megrendezett, kétnapos ausztriai innovációs és technológiai eseményen, a Pioneers Festivalon 3500 fős nemzetközi közönség és 250 világszinten elismert befektető előtt szerepelnek a leginnovatívabb hazai nyertesek.

Startup verseny a Pioneers Festival standhelyekért címmel megmérettetést hirdetett a Loffice. Rekord számú jelentkezés érkezett a versenyre, 88 hazai startup adta le a megadott határidőig pályázatát, az IT szektortól az egészségügyi fejlesztéseken át a fejlődő országokat támogató, egyszerű technológiákig és kulturális, valamint társadalmi projektekig számos területet felölelő innovatív ötletek jelentek meg, nehéz munka elé állítva a nemzetközi zsűrit.

“Kifejezetten nehezen született döntés az első és a második körös zsűrizés alkalmával. Nem számítottunk rekord számú részvételre, és arra sem, hogy a jó ötletek aránya ennyire nagy az országban, hiszen eddig jóformán lasszóval kellett fogni a hazai versenyekre a startupokat. Nem tudunk olyan hazai startup pályázatról, amire közel 100-an neveztek volna önként. A zsűrit is meglepte az ötletek színvonala és a csapatok felkészültsége, komoly munka volt a kiválasztás. Egyrészt, eltérést mutatnak a befektetői szempontok, hiszen nem csak a megtérülés és a potenciális piac mérete, a csapat tagjainak rátermettsége és az ötlet egyedisége, valamint a projekt versenytársak között elfoglalt helye dönt, hanem az is, hogy milyen trendek uralják jelenleg a befektetői piacot Európában és a Silicon Valley-ben. Számos olyan kezdeményezés szerepelt a pályázatok között, amelynek megkérdőjelezhetetlen a jelentősége és a potenciál, amit hordoz, ugyanakkor az applikációk és új technológiai megoldásokra alapozó projektek, mint például a drón jobban felkeltették a befektetői zsűri érdeklődését, mint a kulturális projektek. Ez abból a szempontból érthető, hogy a piaci megtérülés sokkal gyorsabb és direktebb lehet ezeknél a projekteknél, kisebb a rizikó és nincs hardware fejlesztési költség, ugyanakkor szeretnénk, ha a többi értékes kezdeményezés tulajdonosa sem érezné magát kiszorítva a versenyből, ezért további pitch alkalmakat fogunk szervezni, ahol a többi, innovatív ötlet gazdája is bemutatkozhat, Magyarországon és Ausztriában egyaránt, kihasználva a Loffice bécsi és pesti kétlakiságát.” – foglalják össze Klementz Kata és Klementz Anna, a Loffice alapítói a verseny tapasztalatait.

Az elbírálás két körben zajlott, először egy online felületen keresztül válogatták le a zsűritagok azt a 11 startupot, akit a döntőn való részvételre javasoltak. 2014. október 26-án, vasárnap este pitch session keretében választották ki az 5 nyertest a Loffice székhelyén, a Paulay Ede utca 55-ben, egy rendhagyó startup show keretében.

A zsűritagok, akiknek kiválasztását és felkérését a Loffice végezte:

·     Erik Bovee, a Speedinvest alapítója;

·     Halász Iván Venture Capital és Private Equity, a Finext Startup alapítója és partnere;

·     Paul Pöltner és Daniel Horak, a CONDA, ausztriai crowdinvesting platform alapítói;

·     Korányi László a Nemzeti Innovációs Hivatal alelnöke;

·     Oszkó Péter, befektető, az OXO Group tagja;

·     Christoph Prinz, MBA, Angel Investor, Entrepreneur, szakmai tanácsadói testületek tagja;

·     Tim Röhrich a Pioneers Festival igazgatója.

„Nagyon sok munkát jelentett a magas számú pályázatok elbírálása, ugyanakkor jó volt látni, hogy olyan 88 cég jelentkezett, akiknek a túlnyomó többsége nagyon fontos és ígéretes projekten dolgozik.” – nyilatkozta Korányi László, zsűritag.

„Nemzetközi, Silicon Valleyben rendezett megmérettetésekhez képest is megállja a helyét ez a startup verseny, akár a pályázó startupok, akár az esemény színvonalát nézzük.” – mondta Oszkó Péter, zsűritag.

A nyertes startupok rövid bemutatása

Colibrilabs

http://www.colibrilabs.com

A Colibrilabs egy erdélyi startup vállalkozás, amely drónjaival a jelenlegi világrekordot szándékozik megdönteni. Prototípusai már most ötször több időt töltenek a levegőben, mint az átlagos versenytársai. Bustya Attila Csíkszeredán tervezi és szereli össze a világ legjobb drónjait.

„Erős termékkel nevezett a Colibrilabs. A prototípus megfelel azoknak a paramétereknek, amit a startup bemutatott, ezért döntöttünk úgy, hogy a pályázó érdemes arra, hogy céljait a nemzetközi befektetők segítségével beteljesítse.” – indokolta Oszkó Péter a zsűri döntését.

Codie

https://www.getcodie.com

A Codie egy fejlesztő játék 10-14 éves gyerekek számára, amelynek segítségével a fiatalok játszva sajátítják el a programozás és a számítógépes logika alapjait. A csomag egy robotból és egy okostelefon applikációból áll. Az applikáció a startup által készített, egyedi, grafikus programnyelvet használja, a roboton pedig a gyerekek által létrehozott programok futtathatóak. A robotban hét szenzor található, ezen felül ledek, csipogó és motorok, amelyek mindegyike az applikáción keresztül programozható. Világszínvonalú felhasználói felület készült az applikációhoz annak érdekében, hogy a következő generációk könnyen elsajátíthassák az algoritmikus gondolkodást.

„A Codie prezentációja meggyőzött bennünket, lényegre törően foglalta össze a projekt esszenciáját. 3 percből megértettük, hogy miről szól és megláttuk benne a potenciált: nagy és folyamatosan növekvő piacon, megfelelően pozícionált, jó termék. Az üzleti modell kalibrálására érdemes még odafigyelniük.” – indokolta Halász Iván a zsűri döntését.

DZZOM

http://dzzom.com/

A DZZOM bioinformatikai vállalkozás élen jár a humán sejteken belüli gének és fehérjék által alkotott hálózatok építésében és szimulációjában, így hozzájárul a komplex betegségek biológiai folyamatainak és kapcsolatainak megértéséhez. A DZZOM Network Medicine SaaS termék segítségével a globális gyógyszeripar jelentősen csökkenti az innovatív gyógyszerek kutatás-fejlesztési idejét és költségét. A projekt célja, hogy a kutatók által kifejlesztett termékekkel onkológiai, szív- és érrendszeri, vagy immunológiai betegségek korai diagnózisát segítse, és lehetőséget teremtsen személyre szabott terápiák kifejlesztéséhez.

„Annak ellenére, hogy laikusok számára nehezen volt értelmezhető a döntőn bemutatott előadás, maga a projekt az egészségügy kutatási szektor kisebb szakmai közössége számára rendkívül hasznos, és felhasználása által új kezelések alakíthatóak ki, valamint újfajta orvosi segítséget jelent a betegeknek globálisan. Engem személy szerint mélyen lenyűgöz az alapítók szakértelme (Magyarországtól a Harvardig).” – indokolta Christoph Prinz a zsűri döntését.  

Liber8 Technology

http://www.liber8tech.com

A Liber8 Technology célja, hogy megszabadítsa a világot a lemerülő akkumulátoroktól és a mindent behálózó kábelektől. A magyar cég olyan IT termékeket gyárt majd, amik kábel és gombok nélkül működnek és sohasem kell őket tölteni! Első termékük egy e-ink kijelzővel borított, NFC chippel kommunikáló luxuskarkötő lesz, amit mobiltelefonnal lehet vezérelni.

“Olyan terméket mutattak be, amelynek a lényegét könnyű átadni, egybeesik a projekt által célzott fejlesztési irány a jelenlegi telefon és más eszközök, „kütyük” fejlesztési irányával és nem mellesleg, jelentős piaci potenciállal bír a termék. A Pioneers Festival egy remek helyszín arra, hogy teszteljék a projektet.” – indokolta Paul Pöltner a zsűri döntését.

Nowtech

http://nowtech.hu/

A GyroSet egy elektronikus kerekesszék vezérlő platform, amely fedélzeti számítógépe és egyedülálló fejvezérlése révén kinyitja a világot a súlyosan mozgássérült emberek számára. A megoldás a sérült felhasználók igényeit maximálisan figyelembe véve született, ezáltal található benne fejvezérlés, környezetvezérlés, beszéd szintetizátor, navigáció és internet elérés, valamint elektronikus menetstabilizáló algoritmusok, és ha mindez nem lenne elég, fékezéskor még a kerekesszék akkumulátorait is tölti. Ezeken kívül számos technológiai újítást vonultat fel a találmány, melyek eddig nem kaptak helyet a mozgássérültek életében. A GyroSet új funkciói révén lehetővé teszi, hogy a súlyosan mozgássérült emberek is dolgozhassanak, illetve kapcsolatot teremthessenek a külvilággal.

Nem csak egy egyértelműen fontos problémára ad választ a Nowtech Gyroset projektje, hanem egy érett startup, ahol a befektetés gyors növekedést alapoz meg. Lényeges, hogy nehéz helyzetben lévő emberek számára fejlesztett ki egy hasznos eszközt, ami megkönnyíti a kommunikációjukat és a független helyváltoztatást, önállóságot biztosítva és akár számítógépes munka elvégzésére lehetőséget teremtve a mozgássérülteknek.” – indokolta Korányi László a zsűri döntését.

Nagyon szerettük volna, hogy a különböző befektetői szemléletek megjelenjenek a zsűriben, ezért választottunk teljesen eltérő területen és más léptékű projektekkel foglalkozó szakembereket, mint Erik Bovee, aki San Franciscoban él és ottani startup gondozással foglalkozik, vagy a CONDA és Christoph Prinz, akik induló fázisban lévő projekteket inkubálnak, fundraisingelnek európai szinten, valamint Oszkó Péter, akinek a nevéhez kötődik a legsikeresebb hazai exit, és Korányi László, aki a startup szcéna állami lehetőségteremtéséért felelős NIH alelnöke, továbbá Halász Iván, aki VC-ként nagyobb tőkeigényű projektekkel foglalkozik. Az első pillanattól tudtuk, hogy a Pioneers Festival igazgatója is a zsűri tagja lesz, hiszen ez annak záloga, hogy a bécsi esemény profiljához minél inkább igazodó startupok jussanak ki az eseményre. Az általunk ismertetett legfőbb szempont a zsűri felé úgy szólt, hogy olyan startupokat válasszanak, akik a legnagyobb valószínűséggel tudják kihasználni a megjelenésben rejlő lehetőséget, tehát a 250 nemzetközi befektetővel való találkozást. Egyrészt azért, mert annyira eredeti és potenciálisan világsikert hordozó az ötlet maga, másfelől azért, mert a startup jelenlegi fejlettségi szintje lehetővé teszi a befektetők számára, hogy valós opcióként kezeljék az aktuális fázisba való invesztíciót.” – teszi hozzá Klementz Kata és Anna a zsűrizésről.

Október 28-án a nyertesek csomagolnak és a Loffice által szervezett ingyenes busszal indulnak Bécsbe, hogy elfoglalják standjukat az üzleti fesztiválon. Az Enterprise Europe Network Magyar Nemzeti Kereskedőház jóvoltából biztosított buszra azok a startupok is felszállhatnak ingyen, akiknek már van Pioneers Festival belépőjük. A buszút során az Enterprise Europe Network képviselője workshopot tart az utazó startupoknak, elbeszélgetve velük arról, hogy milyen további, nemzetközi lehetőségeket aknázhatnak ki a magyarországi szakmai szerv segítségével.

 

A döntőben részt vett startupok listája

Codie http://www.colibrilabs.com

Colibrilabs https://www.getcodie.com

DailyOne http://www.giveonedaily.com

DZZOM http://dzzom.com/

DuelBox http://www.duelbox.com

Etalon www.getetalon.com

Liber8 Technology http://www.liber8tech.com

Minibrake http://www.minibrake.com/

Nowtech http://nowtech.hu/

Sighter http://route4u.org/

SmartVineyard www.smartvineyard.com

Pioneers Festival

2014-ben negyedik éve Bécsben kerül megrendezésre a fesztivál, amelynek célja, hogy a régió és a Szilícium-völgy vezető vállalkozóinak, vállalatvezetőinek, befektetőinek, inkubátorainak és innovátorainak biztosítson kapcsolatépítő eseményt (2013-ban összesen 3 500 üzleti szereplőnek), azért hogy népszerűsítse a jövő innovatív technológiáit és segítse a piacon résztvevőket értékes kapcsolatok kialakításában. Az eseményen olyan világhírű előadók színesítik a programokat, akik a Google-nél, a Twitter-nél, vagy a Facebook-nál szerezték tapasztalataikat. 2014-ben október 29-én és 30-án kerül sor a fesztiválra.

Bővebb információ a fesztiválról: http://pioneers.io/

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük