Site icon Insiderblog.hu

MAD FUTURE? – Budapest HUB bejelentés jön

Keddre meghívtak a Budapest HUB bejelentésre, ami a BME-n lesz. És döbbenettel olvastam, hogy a bejelentés programjában ismét azok szerepelnek, akik amúgy a Gazella pályázatot is megnyerték… Most akkor mi van? Miért mindig ugyanazok? Meghülyültem? Mi lesz itt jövőre a start-up világban?

Most akkor hogy is van ez? Ismét én vagyok a „hunyó” és „hibás”, amiért kinyitom a számat, ha a közösség sérül? A dologhoz hozzátartozik, hogy az egyelőre nem publikban átküldött állásfoglalás nagyon tetszik. (Nem írom meg mi van benne, majd kedden elolvashatjátok!) Tényleg nagyon színvonalasra sikeredett! Egyszerűen nagyszerű, hogy a 3 megbeszélés alapján az NGM szakemberei mennyire jól foglalják össze a lényeget! Nagyon klassz manifesto (pontosabban immár „credo”) született. Ezért gratulálok az NGM-eseknek!

 

Amitől viszont kissé kiakadtam az a bejelentésre szervezett program és annak szereplői.

Nos nézzük sorban az elmúlt hét történéseit, és azt, hogy ismét mitől durrantam el – hogy tisztuljon a kép:

1 – Kedden megvolt a Budapest HUB 3. ülése, amin nem tudtam részt venni, mert Lengyelországban voltam egy nemzetközi start-up versenyen.

2 – Péntekre kaptuk a mail-t államtitkár úrtól, hogy nevet kellene adni a nov. 5-én kiadandó manifestonak. Erre élénk levelezés  és vita indult meg a munkacsoport tagjai között. Záboji Péter rengeteg angol nyelvű üzenetet és „torzó-mail-t” küldött a listára, majd lassan elkezdtek a szlogenek röpködni. Erre én kénytelen voltam egy Kölcsey idézetet átküldeni Záboji mesternek figyelmeztetésül:

„Nem önmagadé vagy, hanem a közösségé.” (Kölcsey Ferenc)

John Lennon szemüvege, a halála után.

 

3 – Aztán az egész folyamatot szombat délutánra megírtam a blogon és legalább 300-400-an elolvasták éjjelig. Aztán páran rájöttek a munkacsoportból, hogy ez nem szerencsés, hogy én itt publikban irogatok… mert akkor átláthatóvá válik a dolog és amúgy is… mert „magán levelezés” és mi egymás. Én védekezésül mondtam, hogy ha „az ökoszisztémát építjük”, akkor illik bevonni a nyilvánosságot és senki nem kapott felhatalmazást a start-up közösségtől arra, hogy véleményt nyilvánítson és döntsön az ökoszisztéma jövőjéről. Én legalábbis nem adtam senkinek ilyen jogosítványt, még magamnak sem. Szóval bloggerként ezért kommunikálok inkább, hogy átlátható és publikus legyen a munka és a tervezett „közös start-up jövő”… de az államtitkár úr erre levelezett velem, hogy ez nem oké. Mert bejelentés lesz és előtte nem kell szivárogtatni. Nem. Igazat adtam neki és szombat éjjel leszedtem a postot. Oké, legyen. Végülis jogos.

4 – Kedd reggelre megkaptuk a munkacsoport által megfogalmazott anyagot (=manifesto vagy újabban credo), ami tényleg hiper jóra sikeredett.  Majd az államtitkár úr személyes titkára kedd reggel felhívott mobilon, hogy legyek oly szíves és figyeljek oda, mert a bejelentésig mindez nem publikus. Mondtam neki, rendben, nem is lesz publikus. Oké figyelek. (Miért is lenne? Végülis a „közösségért” íródik…meg „ökoszisztéma” minden… de oké… persze…)

5 – Aztán ma megkaptam a hivatalos meghívót névre szólóan, profin és szépen. De egyszerűen nem hittem a szememnek, amikor elolvastam… Nem lövöm le a poént… Nézzétek meg, hogy kik a bejelentés előadói és kik mondják el a kb. 30-40 fős munkacsoport nevében azt, hogy a „start-up”-ok mit gondolnak a jövőről? Nos kik azok? Mintha nem régen éppen nyertek volna valamit… ismét ugyanazon nevek jönnek, vigyázat!

Íme a tervezett program (idézet, ami nem teljes):

 

 ”Intelligens szakosodás (S3):

Út a 2014-20-as Európai Uniós források hatékony felhasználása felé”

című rendezvénysorozat budapesti záróeseménye

 

Az intelligens szakosodási stratégia egyik kiemelt eleme a startup ökoszisztéma kiépítése. Ennek keretében mutatjuk be a ”……………..” című dokumentumot, a hazai startup közösség szereplőiből, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Innovációs Hivatal szakértőiből álló BudapestHUB munkacsoport által kidolgozott jövőképet és programjavaslatokat.

Az intelligens szakosodási stratégia Központi Régióra vonatkozó meghatározó kitörési pontja, hogy Budapest legyen 2020-ra a makro-régió startup központja.

A plenáris ülés után három panelben szűkebb körű interaktív műhelybeszélgetésre kerül sor, ahol lehetőség nyílik a bemutatott elképzelések, stratégiai tervezési irányok véleményezésére, szakmai viták lefolytatására, a szakpolitika számára visszajelzés nyújtására.

 

A szűkebb körű interaktív műhelybeszélgetésen a részvétel a helyszín korlátai miatt     csak névre szóló meghívóval, előzetes regisztrációt követően lehetséges!

14:20-14:35    „Mit kíván a magyar startup?” A startupok növekedését gátló

tényezők, és amiben az állam segíteni tud.

                        Valner Szabolcs, Partner, DigitalFactory Zrt.

II. A hazai startup ökoszisztéma építőkövei

(Szűkebb körű interaktív műhelybeszélgetések)

Terem: Konferenciaterem (I.95.)

16:00-16:05    Bevezető

                        Korányi László , elnökhelyettes, Nemzeti Innovációs Hivatal

16:05-16:35    Panel I. Oktatás-képzés

                        Moderátor: Záboji B. Péter, European Entrepreneurship Foundation

16:40-17:10    Panel II. Forrásokhoz való hozzáférés

                        Moderátor: Kádas Péter, Startupdate.hu

17:15-17:45    Panel III. Adó & szabályozás

                        Moderátor: Valner Szabolcs, Digital Factory Zrt.

17:45-18:45    Állófogadás, hideg büfé

 

A részvétel regisztrációhoz kötött! 

—-

Most akkor megint én hülyültem meg?! És rosszul látom, hogy a Gazella után ismét egy szűk kör kapott szócsövet arra, hogy kinyilvánítsa, hogy a start-up közösség mit gondol? – legalábbis a fenti keddi programban. Ehhez aszisztáltunk volna a munkacsoportban? Valner Szabolcs, mint a piac idei (új) belépője pár hónap alatt tényleg annyira „jó” lett, hogy két kerekasztalt is vezet és persze pályázatot is nyert? Ennyire nincs más, aki ebben a közösségben az elmúlt 5 évben tett volna valamit? Aki megdolgozott a közösségért? Nincs ilyen a tarsolyban?

Például a KIBU-sok elindították a Prezi.com-ot és sok más projektet, vagy Málnay Barnáék több Techshow-t megszerveztek, vagy a Colabs-os fiúk hónapokig jártak le vidékre start-up school-t csinálni, vagy Turcsán Tamás (Shy) kemény kűzdelemmel több Hackatont hozott létre, vagy Hűvös Ági, több tucatnyi start-up-ot oktatott, vagy az Invendor, amely Kairos versenyt, Startup Saunát, vagy Pioneers-t rendezett itthon… Dehelán Gábor, aki két cowork-t húzott fel, a Boost-osok, vagy Bor Gergő, aki éjt nappallá téve nyomja a Facebook start-up közösséget…. és sorolhatnám még tovább. Sokan mások. Soroljam?

Mindez nem számított az „Új Ökoszisztéma” megfogalmazásakor és bejelentésekor nem fontos? Az ő véleményük kamu? Őket nem kéne felléptetni a programon, amely az „ökoszisztéma” támogatását tűzi ki célul? Nem kéne a programnak széles körűnek és nyitottnak, bevonzónak lennie? Ennyire naiv vagyok?

Jön az állam, próbál minket összefogni egy munkacsoportba (ami amúgy igazán klassz ötlet – tányleg!) és az eredmény az lesz, hogy beindít valamit.  De aztán végül nem a közösségnek ad helyet, hanem csak azoknak ,akik neki éppen szimpatikusak. Szerintem ebben nem így kellene eljárni. Hanem az „ökoszisztéma” címszó alatt éppen a lehetőségeket és a start-up közösséget magát kellene támogatni akár a megszólalási lehetőséggel. Ha egy program születik a start-up-ok nevében, akkor nem a minisztérium embereinek kellene szónokolni, hanem azokat kellene megkérdezni a terveikről, akik eddig is dolgoztak a közös start-up célért… Ezt nem látom az átküldött meghívóban, és ettől lettem mérges.

Ha nemes a cél, akkor igenis többfajta pólust és szereplőt kell bevonni – szerintem.

És talán akkor nem egy szűk elit veszi át a start-up világ és az állam közötti kommunikációt. Akkor nem egyedül Valner Szabolcs (bocs, nem a személyével van bajom!) fog előadást tartani arról, hogy a start-up-ok mit akarnak. Nem kivételezettek kerülnek a start-up támogatások fókuszába, nem csak ők nyerhetnek. Hanem az az ökoszisztéma kap teret, amely az elmúlt években elkezdett kiépülni és szárba szökkent. Magától. Az állam nélkül.   (Lásd ennek 2012-es térképét.)

 

Ez lesz a 2013-as ökoszisztéma? Jön egy új világ? Kevesekkel? Vagy többekkel?

Mi vár ránk start-up-ok? Mi lesz itt?

Induljak el külföldre? Vagy maradjak?

 

 

 

Megosztás
Exit mobile version