MAD FUTURE? – Budapest HUB bejelentés jön

Keddre meghívtak a Budapest HUB bejelentésre, ami a BME-n lesz. És döbbenettel olvastam, hogy a bejelentés programjában ismét azok szerepelnek, akik amúgy a Gazella pályázatot is megnyerték… Most akkor mi van? Miért mindig ugyanazok? Meghülyültem? Mi lesz itt jövőre a start-up világban?

tumblr_muu8khGwRW1qz7lxdo1_500Most akkor hogy is van ez? Ismét én vagyok a “hunyó” és “hibás”, amiért kinyitom a számat, ha a közösség sérül? A dologhoz hozzátartozik, hogy az egyelőre nem publikban átküldött állásfoglalás nagyon tetszik. (Nem írom meg mi van benne, majd kedden elolvashatjátok!) Tényleg nagyon színvonalasra sikeredett! Egyszerűen nagyszerű, hogy a 3 megbeszélés alapján az NGM szakemberei mennyire jól foglalják össze a lényeget! Nagyon klassz manifesto (pontosabban immár “credo”) született. Ezért gratulálok az NGM-eseknek!

 

Amitől viszont kissé kiakadtam az a bejelentésre szervezett program és annak szereplői.

Nos nézzük sorban az elmúlt hét történéseit, és azt, hogy ismét mitől durrantam el – hogy tisztuljon a kép:

1 – Kedden megvolt a Budapest HUB 3. ülése, amin nem tudtam részt venni, mert Lengyelországban voltam egy nemzetközi start-up versenyen.

2 – Péntekre kaptuk a mail-t államtitkár úrtól, hogy nevet kellene adni a nov. 5-én kiadandó manifestonak. Erre élénk levelezés  és vita indult meg a munkacsoport tagjai között. Záboji Péter rengeteg angol nyelvű üzenetet és “torzó-mail-t” küldött a listára, majd lassan elkezdtek a szlogenek röpködni. Erre én kénytelen voltam egy Kölcsey idézetet átküldeni Záboji mesternek figyelmeztetésül:

“Nem önmagadé vagy, hanem a közösségé.” (Kölcsey Ferenc)

John Lennon szemüvege, a halála után.
John Lennon szemüvege, a halála után.

 

3 – Aztán az egész folyamatot szombat délutánra megírtam a blogon és legalább 300-400-an elolvasták éjjelig. Aztán páran rájöttek a munkacsoportból, hogy ez nem szerencsés, hogy én itt publikban irogatok… mert akkor átláthatóvá válik a dolog és amúgy is… mert “magán levelezés” és mi egymás. Én védekezésül mondtam, hogy ha “az ökoszisztémát építjük”, akkor illik bevonni a nyilvánosságot és senki nem kapott felhatalmazást a start-up közösségtől arra, hogy véleményt nyilvánítson és döntsön az ökoszisztéma jövőjéről. Én legalábbis nem adtam senkinek ilyen jogosítványt, még magamnak sem. Szóval bloggerként ezért kommunikálok inkább, hogy átlátható és publikus legyen a munka és a tervezett “közös start-up jövő”… de az államtitkár úr erre levelezett velem, hogy ez nem oké. Mert bejelentés lesz és előtte nem kell szivárogtatni. Nem. Igazat adtam neki és szombat éjjel leszedtem a postot. Oké, legyen. Végülis jogos.

tumblr_mva732TUo51qz7lxdo1_500

4 – Kedd reggelre megkaptuk a munkacsoport által megfogalmazott anyagot (=manifesto vagy újabban credo), ami tényleg hiper jóra sikeredett.  Majd az államtitkár úr személyes titkára kedd reggel felhívott mobilon, hogy legyek oly szíves és figyeljek oda, mert a bejelentésig mindez nem publikus. Mondtam neki, rendben, nem is lesz publikus. Oké figyelek. (Miért is lenne? Végülis a “közösségért” íródik…meg “ökoszisztéma” minden… de oké… persze…)

PUBLISHED by catsmob.com

5 – Aztán ma megkaptam a hivatalos meghívót névre szólóan, profin és szépen. De egyszerűen nem hittem a szememnek, amikor elolvastam… Nem lövöm le a poént… Nézzétek meg, hogy kik a bejelentés előadói és kik mondják el a kb. 30-40 fős munkacsoport nevében azt, hogy a “start-up”-ok mit gondolnak a jövőről? Nos kik azok? Mintha nem régen éppen nyertek volna valamit… ismét ugyanazon nevek jönnek, vigyázat!

tumblr_mv0sysQH9I1r4p8noo1_1280

Íme a tervezett program (idézet, ami nem teljes):

 

 ”Intelligens szakosodás (S3):

Út a 2014-20-as Európai Uniós források hatékony felhasználása felé”

című rendezvénysorozat budapesti záróeseménye

 

Az intelligens szakosodási stratégia egyik kiemelt eleme a startup ökoszisztéma kiépítése. Ennek keretében mutatjuk be a ”……………..” című dokumentumot, a hazai startup közösség szereplőiből, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Innovációs Hivatal szakértőiből álló BudapestHUB munkacsoport által kidolgozott jövőképet és programjavaslatokat.

Az intelligens szakosodási stratégia Központi Régióra vonatkozó meghatározó kitörési pontja, hogy Budapest legyen 2020-ra a makro-régió startup központja.

A plenáris ülés után három panelben szűkebb körű interaktív műhelybeszélgetésre kerül sor, ahol lehetőség nyílik a bemutatott elképzelések, stratégiai tervezési irányok véleményezésére, szakmai viták lefolytatására, a szakpolitika számára visszajelzés nyújtására.

 

A szűkebb körű interaktív műhelybeszélgetésen a részvétel a helyszín korlátai miatt     csak névre szóló meghívóval, előzetes regisztrációt követően lehetséges!

14:20-14:35    “Mit kíván a magyar startup?” A startupok növekedését gátló

tényezők, és amiben az állam segíteni tud.

                        Valner Szabolcs, Partner, DigitalFactory Zrt.

II. A hazai startup ökoszisztéma építőkövei

(Szűkebb körű interaktív műhelybeszélgetések)

Terem: Konferenciaterem (I.95.)

16:00-16:05    Bevezető

                        Korányi László , elnökhelyettes, Nemzeti Innovációs Hivatal

16:05-16:35    Panel I. Oktatás-képzés

                        Moderátor: Záboji B. Péter, European Entrepreneurship Foundation

16:40-17:10    Panel II. Forrásokhoz való hozzáférés

                        Moderátor: Kádas Péter, Startupdate.hu

17:15-17:45    Panel III. Adó & szabályozás

                        Moderátor: Valner Szabolcs, Digital Factory Zrt.

17:45-18:45    Állófogadás, hideg büfé

 

A részvétel regisztrációhoz kötött! 

—-

Most akkor megint én hülyültem meg?! És rosszul látom, hogy a Gazella után ismét egy szűk kör kapott szócsövet arra, hogy kinyilvánítsa, hogy a start-up közösség mit gondol? – legalábbis a fenti keddi programban. Ehhez aszisztáltunk volna a munkacsoportban? Valner Szabolcs, mint a piac idei (új) belépője pár hónap alatt tényleg annyira “jó” lett, hogy két kerekasztalt is vezet és persze pályázatot is nyert? Ennyire nincs más, aki ebben a közösségben az elmúlt 5 évben tett volna valamit? Aki megdolgozott a közösségért? Nincs ilyen a tarsolyban?

Például a KIBU-sok elindították a Prezi.com-ot és sok más projektet, vagy Málnay Barnáék több Techshow-t megszerveztek, vagy a Colabs-os fiúk hónapokig jártak le vidékre start-up school-t csinálni, vagy Turcsán Tamás (Shy) kemény kűzdelemmel több Hackatont hozott létre, vagy Hűvös Ági, több tucatnyi start-up-ot oktatott, vagy az Invendor, amely Kairos versenyt, Startup Saunát, vagy Pioneers-t rendezett itthon… Dehelán Gábor, aki két cowork-t húzott fel, a Boost-osok, vagy Bor Gergő, aki éjt nappallá téve nyomja a Facebook start-up közösséget…. és sorolhatnám még tovább. Sokan mások. Soroljam?

Mindez nem számított az “Új Ökoszisztéma” megfogalmazásakor és bejelentésekor nem fontos? Az ő véleményük kamu? Őket nem kéne felléptetni a programon, amely az “ökoszisztéma” támogatását tűzi ki célul? Nem kéne a programnak széles körűnek és nyitottnak, bevonzónak lennie? Ennyire naiv vagyok?

Jön az állam, próbál minket összefogni egy munkacsoportba (ami amúgy igazán klassz ötlet – tányleg!) és az eredmény az lesz, hogy beindít valamit.  De aztán végül nem a közösségnek ad helyet, hanem csak azoknak ,akik neki éppen szimpatikusak. Szerintem ebben nem így kellene eljárni. Hanem az “ökoszisztéma” címszó alatt éppen a lehetőségeket és a start-up közösséget magát kellene támogatni akár a megszólalási lehetőséggel. Ha egy program születik a start-up-ok nevében, akkor nem a minisztérium embereinek kellene szónokolni, hanem azokat kellene megkérdezni a terveikről, akik eddig is dolgoztak a közös start-up célért… Ezt nem látom az átküldött meghívóban, és ettől lettem mérges.

Ha nemes a cél, akkor igenis többfajta pólust és szereplőt kell bevonni – szerintem.

És talán akkor nem egy szűk elit veszi át a start-up világ és az állam közötti kommunikációt. Akkor nem egyedül Valner Szabolcs (bocs, nem a személyével van bajom!) fog előadást tartani arról, hogy a start-up-ok mit akarnak. Nem kivételezettek kerülnek a start-up támogatások fókuszába, nem csak ők nyerhetnek. Hanem az az ökoszisztéma kap teret, amely az elmúlt években elkezdett kiépülni és szárba szökkent. Magától. Az állam nélkül.   (Lásd ennek 2012-es térképét.)

tumblr_mv0e752WTt1r9c1ixo1_1280

 

Ez lesz a 2013-as ökoszisztéma? Jön egy új világ? Kevesekkel? Vagy többekkel?

Mi vár ránk start-up-ok? Mi lesz itt?

Induljak el külföldre? Vagy maradjak?

 

 

 

9 thoughts on “MAD FUTURE? – Budapest HUB bejelentés jön

 • 2013. október 31. csütörtök at 02:07
  Permalink

  Aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók.

  Állami pénzosztás adja a kereteket, mit vártunk? Ez a szféra úgy szereti az átláthatóságot és a nyitottságot, mint ördög a szenteltvizet.

  A bödön mellett azok maradhatnak, akik vagy nem értik, mi folyik, vagy szemet hunynak felette, vagy a jó szándékuk elnyomja náluk a vészjósló jeleket.

  Mindenkit sajnálok, aki jó szándékkal ment bele egy olyan magyar startupjövő álmodásába, melyben az állam meghatározó és pozitív szereplő, mert rossz lesz felébredni.

  Megjegyzem, a meghatározó még összejöhet…

  Reply
  • 2013. október 31. csütörtök at 02:11
   Permalink

   bocs, a végét nem értem: mi az a “meghatározó”?

   Reply
   • 2013. október 31. csütörtök at 16:19
    Permalink

    Az állam lehet meghatározó és-vagy pozitív szereplő; ebből nekünk lehet hogy csak a meghatározó marad.

    Reply
 • 2013. október 31. csütörtök at 21:23
  Permalink

  Csaba engedd el! ;)
  Hadj csinálja már mindenki azt, amiről az gondolja, helyes, jó, építő. Te is csináld. Ha tetszik ez egy verseny a végén úgy is az fog kikerülni sikeresen, aki valóban sikeres cégek inditásában növekedésében tud, aktív és meghatározó segítő szerepet vállalni. Ez nem rövidtávfutás, hanem maraton ;)

  Reply
  • 2013. október 31. csütörtök at 22:26
   Permalink

   Igen Feri, tényleg el kell már engednem… melózni kell, jól mondod! Hamarosan megyek vissza az USA-ba, már kezd ez az érzés eltölteni. Köszi Feri, rendes Tőled! Respekt érte, vendégem vagy egy haveri sörre!!!

   Reply
 • 2013. november 4. hétfő at 16:07
  Permalink

  Szia Csaba,

  Koszonom szepen leveled. Elnezest, hogy ilyen lassan reagaltam: egyreszt nagyon elfoglalt voltam, masreszt az Arvai Peti-fele ertekitelet* utan csak ovatosan szabad neked nyilatkozni. :) Azert irok most, mert a nevemet hasznaltad a cikkedben.

  Szoval csak roviden reagalnek a cikkedben es az emailedben felvetettekre:
  1. A konferenciat Csefalvay Zoltan allamtitkar (nem mi, nem a NIH) szervezi, kerlek, nala jelezz minden kifogast vagy javaslatot. Nem tudom megmondani, hogy miert minket es miert nem teged hivtak meg eloadast tartani.
  2. Ahova meghivnak, oda jovok eloadni. Ebben a honapban tartok 9 eloadast. Ezek egyike a november 5-i.
  3. Mint pup a hatamra, ugy kell nekem a ketszeri megjelenes a november 5-i esemenyen. Nagyon szivesen atadnam az ado temakort valakinek, csak ez nem bizonyult divatos temanak (nincs benne penzosztas, nem lehet mezesbodon korul sundorogni. Itt csak dolgozni lehet es te nem kaphatsz erte semmit, csak a kozosseg kaphat ado-konnyitest. Igy, mivel nem vittek el masok, ezt is bevallaltam. Ha van jelentkezo a moderalasra, kerem, szoljon!)
  4. Ami nekem fontos: hadd hallja mindenki, hogy mit mondanak maguk a startupok a https://www.surveymonkey.com/s/startupfelmeres felmeres keretben. Tehat az en eloadasom egy piackutatas eredmenyeit meseli el. (Ez csak az egy het utani elozetes kutatasi eredmenyek, 300 startup valaszadoval. Aki nem mondta el meg a magaet, most tegye meg! Koszi.) A valodi cel az, hogy kozvetitok nelkul nyilhasson meg a kommunikacios csatona a miniszterium es a startupok kozott. Azaz szunjon meg a kijaro emberek, benfenntesek, kilincselok, lobbistak, tanacsadok hatalma, tunjon el Miskolczy Csaba, Valner Szabi es a teljes HUB munkacsoport politikai ereje, es vegye at a szerepuket a kozvetlen demokracia: akar egy internetes konzultaciokra alkalmas eszkoz. Vallalom, hogy vagyok ennyire idealista.
  5. Oszinten: nagyon varom mar, hogy vegre a munkammal foglalkozhassak. Most boven eleg tarsadalmi munkat (200 ora folott) vegeztem a startup-program ugyeben, es nagyon orulok neki, amikor vege lesz. Ha sikerult megtolni a szekeret, akkor elegedett leszek vele. Tegy te is igy.
  6. Ugyanaz a bajom a cikkeiddel, mint Arvai Petinek: a bennuk rejlo allando osszeeskuves-kereses, negativizmus a szamomra furcsa belso vilagodat mutatja. Letezik szerinted olyan, hogy valaki tenyleg onzetlenul cselekszik? (A cikkeid alapjan ilyen ember nem letezik.) Probald meg energiaidat pozitiv iranyba terelni, es akkor hihetetlen jo dolgok johetnek ki belole.
  7. Ugy latom, nem tudod, mit csinaltam az elmult 15, startupokkal toltott evemben. Nezd meg itt peldaul: http://www.youtube.com/watch?v=rEcVJbB9e1o. (A video szerkesztes alatt.) En 2.5 eve jottem haza Magyarorszagra, hogy globalis startupokat epitsek egy budapesti kozpontbol. Ezt a platformot nyitjuk most meg a Gazella hatasara a nagykozonseg elott.

  Sajnos nem tudok ebben a forumban reagalni – barki keressen meg nyugodtan a contact@digitalfactory.vc email cimemen.

  Barati udv, Szabi


  PS * Arvai Peter ket megallapitasa: torzitva idezed a neked nyilatkozokat (“You are the type of person that makes me understand why some people record phone conversations”) es minden blogiro belsojet tukrozi vissza az irasa, es nem szep lelkivilag az, ami a te irasodbol latszik (“Lastly, you write that I would try to blame problems on someone else rather then accepting responsibility. I understand you might believe that I would do that since all your writing reflects this patter in your life”).

  Reply
 • Pingback: Budapest HUB 3. – Leszünk-e start-up főváros? | Insider Blogzin

 • 2013. november 19. kedd at 09:33
  Permalink

  Miskolczy úr Kölcsey idézettel “figyelmeztetett” engem.
  Nos én arra perceken belül reagáltam igy:

  “Kedves Csaba,
  Köszönöm a Kölcsey cue-t: The future is US (ez nem Amerika, hanem mi vagyunk) Senki sem tud annyit mint mi együtt! Hozzá hasonló nyelvújitó zsenire van szükségünk, hogy ebböl a belterjes, magyarkodó kátyúból kivezessen bennünket!
  Baráti üdvözlettel
  Peter”

  Reply
 • Pingback: Hírelemzés: új elnök a NIH élén | Insider Blogzin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .