Site icon Insiderblog.hu

Gonna private! – új üzenet a backstage-ből

„Gonna private” – ez volt a fő üzenete a VC Summit backstage-nek számomra. Mert nem ültem be az előadásokra.  Inkább a „folyosó” hangulatára voltam kíváncsi! Inkább a kint beszélgettem a VC Summit-en. (Apropó gratula Nikitának, hiper kezdet volt!! Jövőre várjuk a folytatást!!) És mit szűrtem le a folyosói „backstage”-ben?

„Amikor a magyar tőzsdét kitaláltuk és megalkottuk, akkor mindenkit egy nagy cél vezérelt. Esténként leültünk megbeszélni, hogy miért leszünk jobbak, mint a bécsi tőzsde. Aztán mindenki hajtott és jobbnál jobb célokat keresett és nagy sikerrel ment pár évig a hazai tőzsde. Sőt a legjobb volt a régióban!” – meséli egy olyan befektető, aki igazából a klasszikus pénzügyi szférából jött közénk, start-up-ok közé. És aki most két, új Jeremie-s tőkealapot vezet.

A kinézete is, mint egy bankár. Fekete, fehér „halszálkás” csíkos öltöny. A 30-as évek „gengszter” stílusában. Maffiás pocakkal. És lassú kimért mondatokkal. Magabiztosan. Tekintélyesen. De mindez jól áll neki. Talán még az elefántcsont nyakkendő tű és a fehér nyelves bőr cipő hiányzik.

„Aztán a Jeremie kapcsán az a bajom…” – kezdi el mondani nekem ez a fekete öltönyös befektető… és azt hiszem, hogy nem jól hallok! – Mi van?! Egy Jeremie-s ezt mondhatja? Pláne, hogy a befektető és én egy vegyes piaci társaság kellős közepén állunk a White Summer esti parti elején, ahol egy másik MFB tőkealap vezetője és két „big four”-os multicéges topvezető áll a társaságunkban disztingváltan borozgatva… Utóbbiak odajöttek érdeklődni, hogy mi újság velem és, hogy-hogy nem vagyok már a DBH-s inkubátorban… Szerintem nem is érdekli őket maga a nagy „future”… mégis belecsöppentek. Ide bele.

 

Aztán folytatja a fekete öltönyös befektető, impulzíve tovább mesélve:

„Szóval most azt látom, hogy mindenki az „individuális” programját csinálja. És senki nem akar összefogni. „ – mondja a fekete halszálkás öltönyös és komolyan gondolja! És ezután a mondata után nagy csönd lesz a társaságban. És mindenki illedelmesen a boros pohara után nyúl… izé… és nagyot szürcsöl mindenki a borába…

És ezen nagyon „bemerengtem” azóta! Mert:

(1) tényleg a Jeremie alapok nem fognak össze. De nemcsak ők nem fognak össze, hanem az a bizonyos tinédzser korát élő „start-up szakma” sem kollektív, sőt…

(2) hiába van a befektetőknek érdekképviselete ugye. Állítólag manapság ott sem zajlik sok érdekes dolog… állítólag (a helyszínen check-oltam ezt a pre-koncepciót!)

(3) tényleg nem érezni a start-up piacon, hogy mindenki egyet akarna vagy lenne egy „közös vízió”

(4) inkább „ellenségeskedés” zajlik és tavalytól egymást támadjuk, vitázunk és kezdenek spéci hídfő-állások kialakulni

 

 

PÉLDA A HELYZETRE

Itt van tanulságos példaként az, hogy a napokban gratuláltam post-ban és levélben is az egyik állami díjat kapott start-up személyiségnek. Utóbbi egy  levlistán történt. Ahol eleve maga a díjazott tájékoztatott mindenkit a kitüntetésről. (sic!) És igazából 4-5 napig senki nem küldött „gratulációt” a levlistára. Elég cikinek tűnt. És meglepőnek.

 

És kezdett kicsit kellemetlen lenni, hogy senkinek nem látni a gratulációját / örömét / respektjét erre a nagy hírre… Ekkor írtam meg a postomat és küldtem a díjazottnak direktben egy gratuláló e-mailt.

Nos mit gondoltok erre mi történt? Hát semmi!  A díjazott nem köszönte meg, ahogy egy intelligens közegben illene. Sőt eddig senki nem csatlakozott a gratulációhoz (lásd a levlistán). Csendben elhalt az egész. Mintha semmi „közös” nem történt volna… És ez hiper szomorú.

 

Bocsánat, de ez nem olyan, mint a barbárok, akik „progresszívnek” mondják magukat? Vagy nem olyan, mint a struccok, akik nem akarnak egymás sikeréről, vagy akár kűzdelméről tudomást szerezni?

 

NIHIL ELLEN ORVOSSÁG…

Hát ezért nekem úgy tűnik, hogy a backstage-ben egyre inkább ez a szomorú „nihil” kezd el uralkodni. Meg, hogy a „start-up balerinák” tűsarkú cipőben tapossák egymást, de a színpadon persze úgy mutatják magukat a nagyérdeműnek, mintha nagy barátok lennének…

Pedig „a király már régen meztelen”! (És próbáljátok kitalálni, kire gondolok „királyként”? nem nehéz…) És nincs is ezzel semmi gond!

Mert szerintem erre csak egy igazi válasz lehet a privát befektetői kör és közösség megerősödése!

Azaz a jelszó ez lesz a jövőben a start-up világban.

És én is ezért fogok hajtani. Csakis.

Már eldöntöttem.

Csak ennek lehet jövője itthon:

„Gonna private!”

 

 

Megosztás
Exit mobile version