BlogzineHazai pályaPiaci füles

Lesznek magvető alapok is a Jeremie II.-ben

Tegnapi posztunkban is fejtegettük, de ma tovább jutottunk. Összeszedtük az aktuális Jeremie híreszteléseket. A lényeg, nagyon úgy tűnik, lesz helye az egészen kis befektetéseket célzó seed (magvető) tőkealapoknak is.

Növekedési és magvető (seed) alap(ok) támogatása is várható a novemberben egyeztetésre, decemberben valószínűleg kiírásra kerülő új Jeremie pályázatokban, sőt, a nyertes alapok tavaszra már szerződhetnek is startup cégekkel.

Alább az első forduló 2010-es nyerteseinek főbb adatai.

Emlékeztetőül a Jeremie I. résztvevői

Ahány forrás, annyi értesülés, de várhatóan 10 alapkezelő jelentkezését várják az NFÜ-nél. Három nagy alap egyenként 4,5 milliárd forintos, három 3 milliárd forintos, a maradék négy pedig 2-2 illetve 1-1 milliárdos (vagy egyenként 1,5 milliárd forintos) lehet. Egyes források szerint 2, mások szerint 4 darab magvető alapra lehet majd pályázatot beadni. Természetesen a legkisebb összegű alapok lesznek a magvető alapok.

A jelenlegi 8 alapkezelő azonban csak a 4 kisebb alapra pályázhat majd, a nagyobbakat csak az újak kaphatják meg. A piaci hírek szerint az újak egyike éppen a Talentis lehet, ahol a minap a témában tartott konferencia volt (lásd az előző posztot).

És most jön még a lényeg:

Összesen 20 milliárd forintnyi állami pénz lesz, amelyhez 6 milliárdot kell adjanak magánbefektetők.

Kétféle alap lesz: Közös Magvető Alap (a seed tőkét keresőknek) és Közös Növekedési Alap a nagyoknak.

FONTOS: a tervek szerint csak a Közép-Magyarország régión kívüli (!) cégeknek jár majd az alábbi két forrás.

A Talentis-hez költöző cégek így például eséllyel indulhatnak, mert a térségből Etyek, Bicske és Mány is Fejér Megyéhez, azaz Közép-Dunántúl régióhoz tartozik.

A Magvetőnél 3 éven belül alapított cégek, max. 200 millió forintos árbevétellel pályázhatnak legfeljebb 150 ezer euróra.

A Növekedési Alapok esetén 5 éven belül alapított, legfeljebb 5 milliárd forintos bevételű cég futhat a tőkéért. E cégek akár 4-szer egymás után 1,5 millió eurót, azaz összesen 6 millió eurós tőkét is kaphatnak. Úgy, hogy 2015 végéig (évente egyszer) lehívhatnak 1,5 millió eurót.

Értesüléseinket, illetve a Világgazdaság múlt pénteki számában leírtakat, erősíti az alább cikkrészlet is, amely a Napi Gazdaságban, október 11-én jelent meg, Induló cégek is kaphatnak Jeremie kockázati tőkét címmel.

„A korábbi akciótervből megmaradt 9 milliárd forintból, illetve más területekről allokált összegekből az MV Zrt. most új kockázati tőkealapokat indít nagyságrendileg 20 milliárdos forrással, amelyhez a kiválasztott alapkezelők továbbra is 30 százaléknyi piaci részt adnak hozzá. Olyan projekteket támogatnának, amelyeket a jelenleg működő tőkealapok nem, vagy csak korlátozottan támogatnak.

Így egy magvető és egy növekedési alap jön létre. A magvető alapok kezelésére a már együttműködő Jeremie kockázati tőkealap-kezelők is pályázhatnak, a növekedési alapok kezelésére azonban csak új alapkezelők pályázhatnak. A magvető alapok pénzeire maximum 3 éves, 200 millió forint alatti árbevétellel rendelkező cégek pályázhatnak, a befektetési érték maximum 150 ezer euró lehet.

A növekedési fázisban lévő cégek támogatására szolgáló alap maximum 5 éves, maximum 5 milliárd forintos árbevétellel bíró cégeket szolgálja – ők évi maximum 1,5 milliárd forintnyi tőkére pályázhatnak. Az MV Zrt. a vezérigazgató szerint a tervek szerint jövő év első negyedévében már pályázatokat is befogadnak majd a kiválasztott alapkezelők. Az MV Zrt. a kihelyezett pénzekre továbbra is 4-6 százalékos megtérülést vár, az alapkezelők ugyanakkor szerződésenként eltérő hozamot várhatnak el a kiválasztott cégektől.”

Megosztás

One thought on “Lesznek magvető alapok is a Jeremie II.-ben

Comments are closed.