Blogzine

1200-1300 startup kaphat olcsó pénzt! (Íme a részletek)

50 milliárd forintból 1200-1300(!) startupot és érettebb céget támogat rövidesen az MFB új alapja! Hiventures néven, új célok mentén folytatja működését az MFB Csoporthoz tartozóCorvinus Kockázati Tőkealap-kezelő (CKTA) Zrt. Jönnek a részletek.

Íme a szuperalapról a további részletek. Az előbbi cikkünk folytatása ez a bejegyzés.

A legfontosabb, hogy az 50 milliárdból 20 milliárd nem uniós pénz, hanem az MFB Zrt. pénze, tehát – bizonyos, még pontosan nem tudható arányban – BUDAPESTI és Pest megyei cégek is támogathatók lesznek. Végre! Hurrá!

Tehát alább a 3 konstrukció, illetve a további háttérinfók:

1,

1000 cég a pre-seed szakaszban, átlagosan 9 milliós befektetéssel!

A pre-seed szakaszban lévő cégeket az alapkezelő közvetlenül, illetve inkubátorokon keresztül közvetetten is finanszírozza.

Tőkebefektetésein keresztül a Hiventures az innovatív mikrovállalkozások üzleti koncepciójának kialakításában is részt vesz, kiterjedt mentorhálózatot és szakmai támogatást biztosít számukra, valamint törekszik üzleti angyalok, társbefektetők bevonására az ügyletekbe.

Ebben a szakaszban az átlagos kihelyezett tőke várhatóan 9 millió forint, a részesedés mértéke pedig 9 százalék lesz; az alapkezelő nem kevesebb mint 1000 ügyletet tervez a következő négy évben ebben a vállalkozói körben.

2,

A seed szakasz 20-120 millió közti befektetés, 160-200 cég


A seed finanszírozás esetében az alapkezelő már elvár meglévő üzleti és pénzügyi tervet, és elsősorban prototípusfejlesztést és piaci megjelenést fog finanszírozni.

Ezen vállalkozások esetében az átlagos kihelyezett összeg 20 és 120 millió forint között mozog; ebben a szegmensben 160-200 darab ügylet van tervben.

3,

A startup szakasz: átlagosan 350 milliós (max. 500 milliós) kihelyezés – 50-100 cégnek


A startup fázisú befektetések elsősorban a bevétel növelését és az értékesítés felfuttatását támogatják kimagasló tőkeösszeggel, átlagosan vállalkozásonként 350 millió forintos befektetési mérettel, de akár 500 millió forinttal.

A kihelyezett összeg nagyságával összhangban itt 50-100 ügylet megkötését tervezik 2020-ig.

 

FONTOS további HÁTTÉRINFÓK

A Hiventures-ről

A Hiventures az MFB Csoporthoz tartozó Corvinus Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. jelenleg is zajló átalakításával létrejövő, állami tulajdonú kockázati tőketársaság, amely európai uniós és saját forrásból, a mikro-, kis- és középvállalkozásokba történő tőkebefektetéseivel lefedi a fejlesztéspolitikai szempontból releváns inkubációs, magvető és korai (startup) befektetési fázisokat, hozzájárulva a nemzetgazdasági teljesítmény növeléséhez.

A Hiventures által kezelt alapok mérete 7 éves időszakra számolva összesen 50 milliárd forint, amely országszerte, Magyarország valamennyi régiójában kihelyezésre kerülhet.

A Hiventures márkanévről

A Kormány 1443/2016. (VIII.17.) határozatában Kutatás-fejlesztési és Innovációs Állami Tőkealap-kezelőként megnevezett alapkezelő új neve a Hungarian Innovation („magyarországi innováció”) jelzős szerkezetnek a márkanév első szótagjában (HI) megbújó rövidítésével a vállalat tevékenységére utal, az angol szó használatát pedig az alapkezelő nemzetközi üzleti céljai tették szükségessé.

Megosztás