Site icon Insiderblog.hu

Visszavonták egy tőkealap engedélyét?

Visszatérve a szabiról csak kapkodom a fejemet. Mindenki azt kérdezi, hogy tudom-e, hogy melyik Jeremie-s tőkealap engedélyét vonták vissza? Vagy, hogy a Portus Budások inkubátora miért megy Las Vegas-ba? – Háttérelemzés következik a publikus infok alapján! (UPDATE 08.22)

Állítólag az egyik új Jeremie-s tőkealap engedélyét, vagy pénzét (nem tudjuk melyiket) visszavonták. Mindenki csak találgatja, hogy melyik lehet. Ha azonban végignézzük az új tőkealapok webes aktivitását és a honlapjukon megosztott információkat, akkor körvonalazódik, hogy melyik Jeremie II-III-IV. tőkealap nem működhet… azaz ki lehet „leállásban”.  Nézzük csak végig, hogy miként aktivizálódtak az új tőkealapok a publikus weboldaluk szerint (előlre a legaktívabbakat írom):

És ez igaz is lehet! Mert (lássatok csodát!) a portfolio oldalon 4 db befektetést mutat be. Ez igen, gratulálunk! A többi oldal is akkurátus, és közlékeny. A munkatársak szakmai életútját részletesen megismerhetjük és még híreket is olvashatunk. Látszik, hogy a tőkealap eleget tesz a neves tulajdonos által diktált szakmai színvonalnak, illetve az EU-program átláthatósági elvárásainak. Ők egészen biztosan aktívan és lelkesen működnek, a website alapján ide érdemes jelentkezni start-up-nak is!

Akinek nem találtuk meg a hivatalos (azaz az MV Zrt-nél megadott) honlapját:

Centrál Invest (azaz Első Magyar Kockázati Tőkealap, kezelt tőke: 2,1 mrd). Itt a félre értés az lehet, hogy az MV zrt egyik helyen „Conor Seed”-ként szerepelteti, majd a másik helyen Centrál Invest (www.central-invest.hu) webcímmel szerepel. És utóbbi megadott webcíme nem működik.

De ettől függetlenül is tudjuk, hogy a Gerő Viktor, neves szakember vezette tőkealap nagyon aktív és rengeteg start-up eseményen jelen van. – Közben sikerült kikeresnem és a weben (nem az MV Zrt-oldalain) CONOR FUND-ként (www.conorfund.com) szerepelnek. Itt pedig minden részletesen kint van, sőt 5 db befektetésről is részletesen beszámolnak! Szóval igen aktívak és várják a start-up-okat! Apropó itt is részletes jelentkezési lap van! Itt tudtunkkal komoly és dinamikus munka folyik, sikeres közösségi jelenléttel megspékelve.

——

KIK A KAKUKKTOJÁSOK? 

És akik nem találtunk weboldalt vagy bármilyen publikus aktivitást… Akikről még nem hallottunk semmit a start-up közösségben és mindenki találgatja, hogy működnek-e? És emiatt talán közülük kerülhet ki, akire utaltunk:

HEMISPHERE (kezelt tőke: 4,3 mrd) – a weboldal 1 db név felirat, itt . UPDATE 08.22: A tőkealap befektetési igazgatója e-mail-ben tájékoztatott minket, hogy pár hónapja indultak és a befektetésekkel kapcsolatos előkészítő munkálatok miatt nem készült el még a honlapjuk. Ez hamarosan elkészül. De addig is nyitottak a start-up szférára és hamarosan bemutatkoznak blogunknak. – Ez örvendetes és beszámolunk majd róla. 

NEW YORK (kezelt tőke: 4,3 mrd) – weboldalt nem találtunk

GARANGOLD (kezelt tőke: 4,3 mrd) – fehér oldal, azaz semmi nem jött be a website helyén

UPDATE 08.22: Többen jeleztétek, hogy hiányzik a vizsgált tőkealapok köréből a DINAMO VENTURES TŐKEALAP, amely 4,2 mrd-os kezelt tőkével szerepel a nyertesek listáján (ITT). Ez a tőkealap nem szerepelt az MV Zrt honlapján (ITT), ezért nem is vizsgáltuk. Utána próbáltunk online aktivitására rákeresni, de semmilyen website-ot nem találtunk ezen a néven. Lehet, hogy ő a kakuktojás? Legalábbis publikusan semmi nyoma sincs, hogy működne….

ÖSSZEFOGLALÁS

A publikus weboldalakat átnézve látszik, hogy a Jeremie II-III-IV-es tőkealapok nagyrésze elindult és aktívan befektet. A weboldalakon összesen 29 db befektetést számoltunk össze: Finatech 9 db, Prosperitas 5 db, Conor 5 db, Venturio 4 db, Kaerous 3 db, Bonitas 2 db, PBG FMC 1 db. Ezek befektetési értéke 1,1 – 8,7 mrd forint között lehet, ha 40-300 millió forint közötti befektetési tranzakciós értékkel kalkulálunk.

Ez a Jeremie II-III-IV. tőkealapok esetében kezelt  84 mrd forintból (adatok forrása: ITT) jobb esetben is 10 %-os kihelyezési aktivitást mutat – a publikált adatok alapján. Vélhetően ennél előlrébb tartanak a tőkealapok, hiszen a teljes kihelyezéssel 2015. december 31-ig kell végezniük. Továbbá az is elképzelhető, hogy számos befektetés még nem került ki a weboldalakra, vagy egyelőre nem publikus. (Elvileg annak kellene lennie az EU-forrás miatt, lásd GOP forrás.)

Az átnézett tőkealapok website-jai közül 2 db-nál nem találtuk kint az Új Széchenyi Terv logót (Prosperitás és Hemisphere) és 2 db website-ot nem találtunk (New York és Garangold). Utóbbi csak azért fontos, mert a közösségi pénzek felhasználása során tudtunkkal szükség van ezekre a formai elemekre és publikusságra is.

Végül kísérletet teszünk rá és megkérdezzük az MV Zrt illetékeseit, hogy mely tőkealapról szólnak a fenti piaci értesülések. Ha megtudunk valamit, jelezzük majd!

Megosztás
Exit mobile version