Hazai pálya

Visszavonták egy tőkealap engedélyét?

Visszatérve a szabiról csak kapkodom a fejemet. Mindenki azt kérdezi, hogy tudom-e, hogy melyik Jeremie-s tőkealap engedélyét vonták vissza? Vagy, hogy a Portus Budások inkubátora miért megy Las Vegas-ba? – Háttérelemzés következik a publikus infok alapján! (UPDATE 08.22)

Állítólag az egyik új Jeremie-s tőkealap engedélyét, vagy pénzét (nem tudjuk melyiket) visszavonták. Mindenki csak találgatja, hogy melyik lehet. Ha azonban végignézzük az új tőkealapok webes aktivitását és a honlapjukon megosztott információkat, akkor körvonalazódik, hogy melyik Jeremie II-III-IV. tőkealap nem működhet… azaz ki lehet „leállásban”.  Nézzük csak végig, hogy miként aktivizálódtak az új tőkealapok a publikus weboldaluk szerint (előlre a legaktívabbakat írom):

  • FINATECH  (kezelt tőke: 4,2 mrd): a weboldal alapján a legaktívabb tőkealap, amely az ismeretlen név miatt meglepő. Mondjuk, ha jobban utána túrunk, akkor kiderül, hogy korábban X-Tech néven pályáztak és a Biggeorge’s Jeremie I-es tőkealap vezetői indították. (De anno én olyasmit is hallottam, mintha utána eladták volna… de ez lehet csak fals info volt.) Így tehát már nem meglepő, hogy 9 db (!) portfolio társaságot mutatnak be publikusan. Ez igen, gratulálunk, szép teljesítmény! A többi info is teljes körű (pl. iparági célok, jelentkezési űrlap stb.) és példaértékűen átlátható a honlap.
  • PROSPERITÁS (seed 2,1 mrd + növekedési 6,4 mrd): indulása óta aktív a start-up világban és vezetője Déri Viktor elismert befektető a szakmában, sokan ismerjük és mindig támogatta a közösséget. A tőkealap tehát fölöttébb aktív, ezt a befektetési oldala is mutatja, ahol 5 db befektetést ismertetnek. Az oldal részletes és informatív, az esztétikumának megítélése pedig nem a célom… Érdekes, de a kötelezően kommunikálandó (lásd EU-szabály) „Új Széchenyi Terv” logót sehol nem találtam az oldalon. Ez figyelmetlenség lehet?
  • VENTURIO (alapítva 2009, tőke 4,4 mrd): aztán itt ez a Wallis érdekeltségű alap, amely címlapján egyből büszkén hirdeti:

Képernyőfotó 2014-08-21 - 0.28.30

És ez igaz is lehet! Mert (lássatok csodát!) a portfolio oldalon 4 db befektetést mutat be. Ez igen, gratulálunk! A többi oldal is akkurátus, és közlékeny. A munkatársak szakmai életútját részletesen megismerhetjük és még híreket is olvashatunk. Látszik, hogy a tőkealap eleget tesz a neves tulajdonos által diktált szakmai színvonalnak, illetve az EU-program átláthatósági elvárásainak. Ők egészen biztosan aktívan és lelkesen működnek, a website alapján ide érdemes jelentkezni start-up-nak is!

  • KAEROUS CAPITAL (ez egyenlő a 2 Kairos tőkealappal, amelyek seed-ben 2,1 mrd és növekedésiben 4,2 mrd-t kezelnek és állítólag Töröcskei István érdekeltségében vannak). Ők is régóta aktív szereplői a hazai start-up világnak, ezért az ő esetükben meglepő, hogy csak 3 db befektetést látunk publikusan. Szerintem sokkal több lehet. Itt egy komoly bankcsoport is van a tulajdonosi érdekkörben, a Széchenyi Bank, amely info alapján arra is gondolhatnánk, hogy a bank jobb céges ügyfelei is tőkéhez juthatnának így. (Lásd anno az OTP is indított és működtet így alapot. Ez elég jó módszer a már ismert ügyfélállomány erősítésére és fejlesztésére). A management neves szakemberekből áll, többek között Bánkuti István, Szluha Dénes és Fekete Zoltán. (Utóbbiról mintha azt hallottam volna, hogy időközben távozott. Lehet „kacsa”?) A website egyébként nagyon informatív (még részletes hírek is vannak) és progresszív. Modern külseje és részletes infojai vonzzák a jelentkezőket. Gratulálunk!
  • BONITÁS (kezelt tőke: 6,5 mrd, OTP csoport): őket nem kell bemutatni, hiszen indulásuktól folyamatosan jelen vannak a start-up világban és nagyon aktívak. A website is részletes, minden fontos infot megtalálnak a tőkét igényló start-up-ok: csapat, befektetési politika, iparági fókusz stb. A legizgalmasabb az eddigi befektetési oldaluk, ahol 2 db befektetést publikálnak: Logtron és Meshlin. Gratulálunk így kell tájékoztatni és átláthatóvá tenni a működést!
  • PBG FMC (kezelt vagyon 4,3 mrd, ez a piarista egyház és a Portus Buda alapja, 4,3 mrd): ez a tőkealap adott EU-forrásból pénzt Kádas Péter blogger új inkubátor házának, amely – infojaink szerint – legújabban Las Vegasban bérel házat start-up-oknak és elkezdte a start-up-ok kinti lehetőségeinek feltérképezését. Ez elsőre nagyon király, de azt mondjuk nem értjük, hogy a szerencsejáték mekkájának városában milyen „start-up élet” lehet és nem is hallottunk még arról, hogy a start-up szférában erős város lenne.  Illetve egyelőre az is szakmai talány, hogy ezt miképpen lehet EU-forrásból finanszírozni. De amíg erre rájövünk, addig látható, hogy a portfolio cégek növekedése igen perspektivikus és gyors. Ugyan a PBG az oldalán csak a Traction Tribe-ot (lásd = Kádas P) jelöli meg eddig 1 db befektetésként, de ha továbbmegyünk a Traction portfolio oldalára, akkor ott már 8 db inkubálandó start-up-ot látunk. Ez igen szép eredmény a tavaszi induláshoz képest – gratulálunk! A PBG oldala elég szűkszavú, ami meglepő a Portus Buda korábbi aktivitását tekintve. Ők ugyanis az egyik leghíresebb és legnevesebb hazai privát befektető társaság, amely prudantériájukról és megbízhatóságukról híres. Ezért nem értem, hogy a Portus Buda és a PBG weboldala arculatban és tartalmi színvonalban miért nem illeszkedik? De gondolom ez csak a kezdet. Rájuk amúgy is nagyon kíváncsi vagyok, hiszen itt biztos klassz befektetések és fejlemények lesznek!

Képernyőfotó 2014-08-21 - 1.21.46

  •  VALORE CAPITAL (Cashline csoport, tőke 4,2 mrd): klassz website, ami részletesen bemutatja a szakmai csapatot. Azonban befektetésről vagy új hírről egyelőre nem szól. A közzétételek elég hiányosnak tűnnek. Nyitottak innovatív és hagyományos projektekre is, fő fókuszuk az IT, biotech és zöldenergia. Aki ide szeretne jelentkezni nyitott kapukat talál. A website alapján aktív és szakmailag felkészült, nyitott tőkealap.
  • CORE VENTURE (Questor csoport, tőke seed 2,1 mrd + növekedési 4,2 mrd): Gaál Csaba már a tőkealap hivatalos indulása előtt is igen aktív volt a start-up szférában, és saját elmondása szerint csaknem 300 start-up-ot végig hallgatott. Éppen ezért nem értjük, hogy a publikus wbeoldalon miért nincs kint a befektetési portfoliójuk. Mi is csak piaci infokból sejtjük, hogy 2-3 db seed befektetésük lehet. Az oldal egyébként részletes és befektetési „nyitottságra” utal. Kedvencem ez az oldal, amely profin elmondja, hogy kiket várnak.
  • ALLIANCE JURA-HONGRIE (azaz AJH, kezelt tőke 4,2 mrd). Új piaci szereplő, aki olyan neves start-up befektető szakembert csábított magához, mint Makra Zsolt vagy Kákai Zoltánt a Dresdner Bankból. (Zsolt korábban a Docler Investments-et indította, amely a legnagyobb hazai privát tőkealap az OTP-s alapok után.) Már a website-on is Zsolt stílusát véltem felfedezni, főleg a jelmondatban: „Befektetni felelősen, szenvedéllyel”. A website tehát szép, és ízléses, de sajnos befektetésről még nem olvashatunk rajta. Itt is nagyon várjuk a fejleményeket. A csapatot ismerve biztosan lesznek!

Képernyőfotó 2014-08-21 - 1.33.43

  • TŐKEPARTNER KTA  (kezelt tőke:   4,3 mrd): nagyon részletes és akkurátus weboldal, amely részletesen ismerteti a Jeremie programot is és számos aktuális közzétételt tartalmaz. Látszik, hogy 2 havonta frissül az oldal és gondos „gazdára” utal, azonban nem érthető, hogy a befektetésekre miért nincs külön menü. Így semmilyen publikus adatot nem tudunk meg arról, hogy van-e már befektetésük. A management igazi üzleti „nagy ágyúkból” áll, de szakmai bemutatásukat nem kapjuk meg, csak a felsorolásukat így: „A társaság igazgatósága: Bán Zoltán, Lantos Csaba, Starcz Ákos.” Aki ide akar jelentkezni az minden kontakt adatot (még telefont) is megkap. Működő tőketársaságot mutat a honlap.
  • PERION (kezelt tőke: 4,4 mrd). Igényesen és szépen megcsinált weboldal, a befektetési politika és a munkatársak részletes prezentálásával. Aktív lehet a tőkealap, mert augusztusban tettek ki egy közzétételt, de egyelőre a befektetéseik között semmi sem szerepel. Külön öröm, hogy jelentkezési lapot is közzétesznek – azaz várják a start-up-okat!
  • GRAN PRIVATE (kezelt tőke 4,3 mrd) Itt az alap infok derülnek ki a website-ból és egyelőre nem láttuk még a tőkealapot közösségi rendezvényeken. Befektetés egyelőre nincs publikálva. 

Akinek nem találtuk meg a hivatalos (azaz az MV Zrt-nél megadott) honlapját:

Centrál Invest (azaz Első Magyar Kockázati Tőkealap, kezelt tőke: 2,1 mrd). Itt a félre értés az lehet, hogy az MV zrt egyik helyen „Conor Seed”-ként szerepelteti, majd a másik helyen Centrál Invest (www.central-invest.hu) webcímmel szerepel. És utóbbi megadott webcíme nem működik.

Képernyőfotó 2014-08-21 - 1.51.24

Képernyőfotó 2014-08-21 - 1.52.54

De ettől függetlenül is tudjuk, hogy a Gerő Viktor, neves szakember vezette tőkealap nagyon aktív és rengeteg start-up eseményen jelen van. – Közben sikerült kikeresnem és a weben (nem az MV Zrt-oldalain) CONOR FUND-ként (www.conorfund.com) szerepelnek. Itt pedig minden részletesen kint van, sőt 5 db befektetésről is részletesen beszámolnak! Szóval igen aktívak és várják a start-up-okat! Apropó itt is részletes jelentkezési lap van! Itt tudtunkkal komoly és dinamikus munka folyik, sikeres közösségi jelenléttel megspékelve.

——

KIK A KAKUKKTOJÁSOK? 

És akik nem találtunk weboldalt vagy bármilyen publikus aktivitást… Akikről még nem hallottunk semmit a start-up közösségben és mindenki találgatja, hogy működnek-e? És emiatt talán közülük kerülhet ki, akire utaltunk:

HEMISPHERE (kezelt tőke: 4,3 mrd) – a weboldal 1 db név felirat, itt . UPDATE 08.22: A tőkealap befektetési igazgatója e-mail-ben tájékoztatott minket, hogy pár hónapja indultak és a befektetésekkel kapcsolatos előkészítő munkálatok miatt nem készült el még a honlapjuk. Ez hamarosan elkészül. De addig is nyitottak a start-up szférára és hamarosan bemutatkoznak blogunknak. – Ez örvendetes és beszámolunk majd róla. 

NEW YORK (kezelt tőke: 4,3 mrd) – weboldalt nem találtunk

GARANGOLD (kezelt tőke: 4,3 mrd) – fehér oldal, azaz semmi nem jött be a website helyén

UPDATE 08.22: Többen jeleztétek, hogy hiányzik a vizsgált tőkealapok köréből a DINAMO VENTURES TŐKEALAP, amely 4,2 mrd-os kezelt tőkével szerepel a nyertesek listáján (ITT). Ez a tőkealap nem szerepelt az MV Zrt honlapján (ITT), ezért nem is vizsgáltuk. Utána próbáltunk online aktivitására rákeresni, de semmilyen website-ot nem találtunk ezen a néven. Lehet, hogy ő a kakuktojás? Legalábbis publikusan semmi nyoma sincs, hogy működne….

ÖSSZEFOGLALÁS

A publikus weboldalakat átnézve látszik, hogy a Jeremie II-III-IV-es tőkealapok nagyrésze elindult és aktívan befektet. A weboldalakon összesen 29 db befektetést számoltunk össze: Finatech 9 db, Prosperitas 5 db, Conor 5 db, Venturio 4 db, Kaerous 3 db, Bonitas 2 db, PBG FMC 1 db. Ezek befektetési értéke 1,1 – 8,7 mrd forint között lehet, ha 40-300 millió forint közötti befektetési tranzakciós értékkel kalkulálunk.

Ez a Jeremie II-III-IV. tőkealapok esetében kezelt  84 mrd forintból (adatok forrása: ITT) jobb esetben is 10 %-os kihelyezési aktivitást mutat – a publikált adatok alapján. Vélhetően ennél előlrébb tartanak a tőkealapok, hiszen a teljes kihelyezéssel 2015. december 31-ig kell végezniük. Továbbá az is elképzelhető, hogy számos befektetés még nem került ki a weboldalakra, vagy egyelőre nem publikus. (Elvileg annak kellene lennie az EU-forrás miatt, lásd GOP forrás.)

Az átnézett tőkealapok website-jai közül 2 db-nál nem találtuk kint az Új Széchenyi Terv logót (Prosperitás és Hemisphere) és 2 db website-ot nem találtunk (New York és Garangold). Utóbbi csak azért fontos, mert a közösségi pénzek felhasználása során tudtunkkal szükség van ezekre a formai elemekre és publikusságra is.

Végül kísérletet teszünk rá és megkérdezzük az MV Zrt illetékeseit, hogy mely tőkealapról szólnak a fenti piaci értesülések. Ha megtudunk valamit, jelezzük majd!

Megosztás

9 thoughts on “Visszavonták egy tőkealap engedélyét?

  • Vadász Gábor

    Kimaradt a cikkből a Dinamo Ventures.

    • miskolczy _cs

      Köszönjük Gábor, mások a Facebook-on is jelezték és valóban nem találjuk a listán a Dinamot. Pontosabban a nyertesek listáján még ott van, de a működő listán már nincs ott az MV Zrt honlapján. Ő lehet a kakukktojás?

  • Annyit tennék hozzá, hogy Vegasban van startupélet, van sikeres vállalkozás (Zappos) és a városban vannak erős támogatói az ökoszisztémának.

    • miskolczy _cs

      Gergely, azért azt Te is tudod, h Vegas nem tipikus „startup város”…. szakmailag ez nem validált egyáltalán. De majd utánakérdezek az USA-ban, hogy ott miként tartják Vegast. Az USA tudtommal így néz ki startup szempontból (ebben a sorrendben): SV – NY – Boston. És ebből SV messze a sokszorosa a másik kettőnek. Az pedig semmit nem jelent, hogy egy startup székhelye hol van (lásd Zappos). Ugye ezt nem gondoltad komolyan?

      • Németh Zsolt

        Azért annyit én is hozzátennék, hogy a Zappos dollármilliókkal támogatja a nevadai ökoszisztémát és tényleg jó táptalaj kezd ott kialakulni. Szakmai szempontból lehet, hogy a kisebb verseny / zaj miatt mentek oda. We’ll see…

      • Bor Gergely

        Komolyan gondoltam :)
        – LV valóban nem a legnagyobb startupvárosok egyike; feltetted a kérdést, hogy milyen startupélet van, én pedig megosztottam amit láttam.
        – Tagadhatatlan, hogy rengeteg előnye van, ha SV-be szállít egy inkubátor, de lehetnek olyan, általunk nem látható okok, melyek egy másik város mellett szólnak. SZVSZ nézzük majd meg az outputot. Ha a kivitt startupok sikeresek lesznek, éntőlem Alaszkába is vihetik őket. :)
        – A Zappos úgy jön képbe hogy jó amerikai módon építik a „LV, mint startupváros” sztorit (tegyék csak), és ebbe jól passzol, hogy van egy itt székelő startupcég.

  • Pingback: Mi lesz így a Traction Tribes-szal?? | Insider Blogzin

  • Szesztay Péter

    A Prosperitás honlapja nem rég újult meg. Én úgy emlékszem, hogy a régin is kint volt az „Új Széchenyi Terv” logó, de a mostanin mindenképpen szerepel. http://www.prosperitasalap.hu/

Comments are closed.