Site icon Insiderblog.hu

NEW AGE – Ringbe start-up-ok! 1. rész

Tavaly már látszott, hogy a szervezők (Enterprise Hungary) valami olyannak tették le az alapkövét itthon, ami hosszú évekre a hazai közösség meghatározó eseményévé válhat… most tényleg?! Ezt gondolom?! Ezt akkor is így gondoltam?! Neeem. De most már ezt látom. Mert olvasom új esemény meghívóját… Nézzétek: Get in the Ring! A legimpozánsabb tervek, amiket két éve itthon láttam! Vauv! Indul itthon valami! Figyeljétek!

NEMZETKÖZI VÍZIÓK

Mert leginkább 2 éve a Kovács Peti féle CEE versenyek kapcsán gondoltuk azt, hogy a magyar start-up szféra végre beléphet a nemzetközi vérkeringésbe. Aztán Záboji Mester tevékenysége (Isten nyugosztalja a Mestert!) volt még olyan, ami a nemzetközi színtéren is érdeklődésre tartott számot. És aztán tavaly a „maga szerénységében” megtartották az első Get in the Ring” versenyt, amelyen anno még talán 100-150 résztvevő volt ott, mégis már akkor lehetett érezni, hogy itthon is „készül valami”… Mert ugyan sokan emlegették, hogy aktív hazai versenyre, más start-up közösségre van szükségünk, de ezért (Shy-on kívül) senki nem tett lépéseket.

 

LEJT A PÁLYA VAGY NEM? 

Egyedül a Shy-féle „Hackaton in the Box” eseményei mutatták, hogy itthon 2014-2015-ben kísérletezik valaki… Igaz, Shy elmondásásból leszűrve nem sokan „akarták” ezt pénzügyileg támogatni itthon, és nem nagyon lett sikeres a Hackaton-széria üzletileg és a profit tekintetében, holott Shy nagy köveket mozgatott meg, tömegeket vont be, számos vidéki helyszínen járt és igen fontos start-up evangelizációt végzett itthon! De mindezt a nagy lelkesedést a pénzügyi siker valahogy miért nem akarta lekövetni? Ez nem értjük.  Izé. Mondjuk ilyenkor. Sajnos.

 

Persze az jó kérdés, hogy egy ilyen eseménynél ez számít-e ez és a szponzorok által befizetett pénzben kell-e mérni a sikerességet? Nem! Semmiképpen sem ez az értékmérő! Sőt (ne haragudjatok az őszinteségért) ennek elmaradása nem is Shy vagy a többi szervező hibája volt. Mert ők aztán mindent megtettek a közösségért. Talán inkább a „közeg” nem volt rájuk fogékony, vagy nem akarta tudomásul venni, hogy elindult valami itthon… És „közeg” alatt érthetjük a működő és befektető tőkealapokat, a pénzügyi cégeket, és más patrónusokat, akik a piacon potenciálisan támogathatták volna azt a bizonyos start-up eseményt… És itt nem említjük azokat akik tényleg támogatták is! Utóbbiért respekt!

AKIKET MINDEZ NEM ÉRDEKEL… CSAK NYOMJÁK! EZERREL!

Aztán tavaly volt teljesen más esemény is! Mert tavaly elmentem az Enterprise Hungary első eseményére a Get in the Ringre és azt láttam ott, hogy bizony nagyon könnyen, és gördülékenyen – gyorsan, azaz magától értetődően mennek ott a dolgok. Nem panaszkodik senki, sőt optimistán néz a „nagy start-up jövőbe!”. És ez már akkor furcsa volt nekem. (Főleg a fentiekben leírt tapasztalatok után.) Mert valami nagyon kilógott a hazai startup hangulatból! Mert valamit nem értettem. Nevezetesen hogy mégis vannak itthon olyanok, akik nem akarnak szponzort, nem keseregnek, nem sopánkodnak. Sőt inkább akarnak – hisznek – tesznek – terveznek. Minden sopánkodás, szenvedés, nehézség nélkül.

Ahogy az üzletben mondják: „könnyebb a lejtős pályán versenyezni, mint a buckás terepen”. És a Get in the Ring első versenye esetében ezt a „pozitív” lejtőt lehetett érezni: mindenki laza, oldott, előítéletektől mentes volt. Nem érdekelt senkit, hogy most van-e szponzor és van-e támogatás, és pénzügyileg működik-e… és ezt jó volt nézni! Felszabadult volt minden. (Én is pozitívakat írtam. Így érződött a hangulat akkor.) Valami olyan csapott meg az első versenyen, mint amilyen annak idején (=2010-2014)  a Startup Underground közösségi összegründolása során volt. (Lás ott úgy született meg az esemény, és ment 3-4 évig, hogy a saját pénzünket dobtuk össze és a „többi nem érdekelt” minket… )

 

KÖZÖSSÉGI FEELING 

Nos az első Get in the Ring versenyen is ez a hangulat csapott meg! És most itt a második esemény, ezzel is mutatva, hogy lesz még több! Lásd a szakmai szabály szerint, ha az „első” után tudsz „másodikat” tartani, akkor már senki sem ment meg a sikeres sorozattól… így legyen!

No de ennyit a sztori hátteréről és inkább nézzétek meg az esemény beharangozóját! Jelentkezzetek a versenybe!

A szervezők már várják a versenybe a legtehetségesebb start-up-ok jelentkezését. Hajrá! Itt:

www.getinthering.hu

—-

Disclaimer: itt megjegyezzük, hogy az InsiderBlog a tavalyi esemény (és az idei) médiapartnere. Ennyiben elfogult. De ilyen alapon a Shy-féle „Hackaton-in-the Box”eseményeket is támogatta, és számos konferencián jelen volt. 

—-

UPDATE (11.08) Pontosítás az FB-ről Shy, alias Turcsán Tamás tollából: 

 

 

Megosztás
Exit mobile version