Site icon Insiderblog.hu

London-Bp 2.: Imperial College

Folytatjuk a Taxi sofőr post után! Van kint egy magyar manager, aki hisz a magyar start-up-okban! És ezért dolgozik, nap mint nap London szívében! Nem hittem el! A nevét csak a post végén fogom elárulni! Pedig az Imperial College olyan helyen van, ahol a világ legdrágább ingatlanjai vannak! Egy négyzetméternyi iroda 40 ezer font!!! A sarkon rendszeresen fordul be egy Rolls Ghost, és ovi előtt sofőrök limóval várják a kicsiket… Magyar szemmel nézve egy más világban jártunk! Tényleg más bolygó!

És ez  magyar fiatalember Londonban olyan start-up programot csinál a Climate-KIC UK  égisze alatt, amilyet még nem  láttam előtte… Mert ha ide bejut egy start-up akkor várhatóan a világ jelentősebb (privát) befektetőivel írhat hamarosan alá egy szerződést! Mert a tavaly a Climate-KIC / Imperial College gondozásában inkubált start-up-okból mindenki tőkét kapott! Nálunk itthon ez az arány csak 20-25%-os…

Az Imperial College környéke ilyen, csupa hófehér vagy vörös téglás sorház… Hyde Park, és elit városlakók.
Campus főépülete belülről
A belső udvar, ahonnan a Climate-KIC főhadiszállás és az egyetem inkubátora is elérhető

Például milyen angol start-up-okról beszélünk? Nos néhány példa:

– /1/ például van egy start-up, aki kitalálta, hogy becsomagolja a mosóporban lévő hatóanyagokat egy furcsa kémiai burokba és abból a burokból csak akkor engedi ki, ha bizonyos hőmérséklet, nedvesség létrejön.

Gondoljunk csak bele, hogy mit jelenthet egy ilyen technológia nem  a mosóporoknál, hanem az orvostudományban! Például a rákos betegeknél bejuttatják az ellendózist (sajnos chemót…) a szervezetbe, de csak egy a daganatos sejtnél „élesedik” a gyilkos kapszula és nem roncsolja a többi szervet (pl. máj, vese)… Döbbenetes forradalmi ötlet! Belegondolva is irdatlan perspektívák!

Amit a Climate-KIC UK és a Imperial College támogatott és röpke egy év múlva azonnal a világ legnagyobb vegyipari cége jelentkezett be és egyből befektetés is lett belőle több millió font értékben (a neveket a bizalmasság miatt nem mondhatom el, de tényleg a legnagyobbak!) Szerintem a világ legnagyobb innovációi között van, és mindez egy egyetemi laborból indult el… A képen a tavaly ősze wrcolavi Climate-KIC Innovation Festival nyerteseként szerepel az AQDOT:

– /2/ aztán itt van a másik döbbenetes angol start-up-juk, amit tavaly inkubáltak és amiben szeretnék, ha akár magyar bázissal történne a gyártás! Van egy olyan modulrendszer, amely révén energia termelődik (mint egy PC-ben) és ezt amolyan „cloud”-ban értékesítve adnák át azoknak, akiknek nincs áramjuk. Bocs, többet nem írhatok róla, de döbbenetesen nagy ötlet, ami ha túljut a prototípus fázison, akkor akár a Google is érdeklődhet utána… Lásd anno a Szilícium völgyben jártunkkor csak ilyesmit kerestek a Google-osok! Mert a Google-nál az egyik kiemelt terület az. hogy mikét lehet Afrikában, Ázsiában áramot adni, ott ahol egyelőre nincs… mert akkor lehetne ott is mobilozni, internetezni!

Itt inkubálják ezeket a start-up-okat: 40 ezer fontos négyzetméterárú helyen, a föld alatt… egy kétszintes inkubátor
Műhely munka, laborok
Ja ez egy gokartos start-up az Imperial területén…
Szintén Imperial műhely: egy mini „autógyár” a minusz 2-n… A Lotus új elektromos autóját fejlesztik éppen az egyetemen! Hűha!

 

Szóval ilyen dolgokat inkubálnak kis számban (évi 10-12 start-up)  a Climate-KIC UK / Imperial College színeiben. És – ahogy a magyar származású, kint dolgozó kollégánk elmondta – bizony sorban állnak ezekért a brit befektetők! Amin nem is csodálkozom! Ilyen hiper ötletek! Igazi példaképek!

Érdemes végignézni a UK start-up-okat, én teljesen le voltam taglózva: ITT  És végül a magyar evangelistánk, támogatónk nevét is elárulom: Gémesi Zsolt. Zsolt, köszönjük és hajrá Londonban!

 

Megosztás
Exit mobile version