Riportok

Singularity’s Summit 1. – az állam megmozdul!

A hét a Singularity University (SU) mega rendezvényének a hete. Summit mindenhol!  Ami kedden kezdődött és utána naponta folytatódott. Az 1. részben megtudhatjuk, hogy az állam miként is kapcsolódott be a nemzetközi „think tank” globális bevonzó képességű eseményébe.

Ivánka András (egykori cégem) és Rob Nail (SU)
Ivánka András (egykori cégem) és Rob Nail (SU)

A start-up terület egyre kapósabb, amit jól mutat, hogy a Singularity University eseményére – a korábbi sejtésünk ellenére  – igen becsületesen és nagy erőkkel mozgósította magát az állam.

Pár hete ugyanis még azt gondoltuk, hogy a Budapestre látogató Szilícium völgyi prominensek és globál követőik nem kapnak semmilyen hivatalos fogadtatást. Aztán minden megváltozott és egészen klasszra sikerült a tudás elit fogadása. Gratulálunk!

No de menjünk sorban:

 

 

1. ÁLLOMÁS KEDD – DESIGN TERMINÁL

robKedden a Design Terminálban volt a nyitó rendezvény, amely fölöttébb impozánsra sikeredett. Navracsics Tibor a Singularity University köszöntésére összehívott, „Startra kész Magyarország” rendezvényén bejelentette, hogy immár a Design Terminál önálló költségvetési intézményként folytatja működését. (Érdekes sem az NGM, sem a NIH nem volt ott.) – HELYESBÍTÉS A DESIGN TERMINÁL ÜZENETE ALAPJÁN (11.17.) „Az NGM jelen volt Rákossy Balázs miniszteri kabinetfőnök személyében (Cséfalvay és Korányi külföldi úton voltak). A tárcával és a NIH-hel is szoros a kapcsolat, az erre vonatkozó mondat így félreérthető.”

Ez a start-up-ok részére azért fontos, mert az inkább „design” témájú intézmény 2013-ban minden őt megkereső start-up rendezvényt díjmentes hellyel támogatta. Ilyen módon Záboji Péter, Hild Imre az összes aktuális eseményét odavitte, illetve legutóbb a Startup Szauna rendezvényei is itt voltak. Így igazi start-up támogató „hub” lett. Mindezért egyébként Böszörményi Nagy Gergelyt vezetőt kell dícsérnünk, aki elsőként hitt az ilyen közösségi eseményekben… és ezzel lényegében megelőzte például a hazai kockázati tőketársaságokat, akiktől ilyen gesztust még sohasem kapott a hazai közösség. Ezért respekt és elismerésünk Gergőnek!

Navracsics Tibor gratulál Gergőnek
Navracsics Tibor (jobbra) gratulál Gergőnek (balra)

Szóval a több órás ünneplés fölöttébb impozánsra sikeredett. Többünknek csak annyi nem tetszett, hogy jobbára magyarul mentek a beszédek. Ez pedig a Singularity-s vendégek felé furcsa képet mutatott rólunk (lásd a start-up világban már angol az alapnyelv régóta). De ezen könnyű változtatni és azon is, hogy magyar befektetőből csak Oszkó Pétert láttuk a helyszínen… A többiek nem tudom hol lehettek?

Akik ott voltak (balról): Shy (Insider), Záboji mester (EEF), Málnay Barnabás (MM Klaszter), Maróy Ákos
Akik ott voltak (balról): Shy (Insider), Záboji mester (EEF), Málnay Barnabás (MM Klaszter), Maróy Ákos

 

2. ÁLLOMÁS CSÜTÖRTÖK – OKTATÁS A TŐKEALAPOKNAK

Aztán a következő állomáson sem jelentek meg túl nagy számban a hazai befektetők. Pedig ez kimondottan nekik szólt. Az NFÜ a MAG Zrt segítségével ugyanis kitalálta, hogy ha már ilyen impozáns szakmai elit látogatott Magyarországra, akkor kérnek tőlük egy ismeretterjesztő oktatást a magyar befektetők részére. A zárt körű eseményre az összes Jeremei tőketársaság meghívót kapott, amely kb. 60-80 fős hallgatóságot jelenthetett volna. Nos ebből csak kb. 20-25 fő volt kíváncsi a szakmai tudás átadásra, sokan távolmaradtak. Pedig – információink szerint – olyan izgalmas dolgok hangzottak el, hogy a „külföldi befektetők miként kontrollálják a start-upjaikat?”. Hallomásból tudjuk, hogy a válaszoló milliárdos, és indiai származású, amerikai befektető elmondta, hogy „igazából nem kell riportolnia a portfoliojában lévő cégeket, hiszen azok maguktól is szükségét érzik, hogy folyamatosan tájékoztassák és bevonják az üzletmenetükbe és fejlődésükbe”. Azaz a kinti start-up-ok a kölcsönös bizalom mentén, szépen fejlődnek és nem kell retorziókat bevetni ellenük…   Ezt persze nagy csodálkozás kísérte, de hát ezért érdemes tanulni és odafigyelni az előttünk járókra.

Egyébként kimagaslóan jó ötletnek tartom az NFÜ kezdeményezését. Előre mutató és a piaci problémákat kezelni akaró ötlet. Ezek szerint az államhoz is eljutott az a piaci probléma, hogy számos start-up alulképzettnek, vagy nem megfelelően „kockáztatónak” tartja a hazai tőkéseket. És ezt – ezek szerint – már a döntéshozók között is egyre többen „tudásbeli” kihívásként és nem kritikaként kezelik. Ez igen örvendetes és konstruktív hozzáállás! Ha a start-up-ok is tanulnak, akkor miért ne tanulnának a befektetők is? Hajrá, jó lesz így!

3. ÁLLOMÁS – NFÜ ISMÉT

És a legklasszabb, ami igazából titkos volt, de mégis látszott annak, aki a helyszínen figyelt, hogy az első napi Summit rendezvényen az állam (NFÜ?)  kibérelt egy külön termet, ahová állítólag 80-100 fős csapatot küldött el az államigazgatás különböző helyeiről figyelni és tanulni! Ez úgy történt, hogy a Zeneakadémia földszintjén volt a 300-400 fős plenáris ülés, és az első emeleten volt egy kisebb külön terem, ahol vélhetően egy képernyőn követték az állami dolgozók a Szilícium völgyi futurológusok előadásait… Legalábbis így sejtjük, hiszen a záró fogadáson láttuk az üres termet, ahonnan kiszállingóztak ismerős államigazgatási arcok.

A lenti teremben kb. 80% külföldi volt. A jegyek 2 napra 2000 euróba kerültek. Érthető, miért volt kevesebb magyar résztvevő.
A lenti teremben kb. 80% külföldi volt. A jegyek 2 napra 2000 euróba kerültek. Érthető, miért volt kevesebb magyar résztvevő.

És erre ismét azt mondom, hogy igen progresszív és pozitív ötlet! Erre büszkék lehetünk! Mert így viselkedik egy felvilágosult és tanulni akaró állam. Nem tömegével, drága pénzen küldi ki a köztisztviselőket külföldre tanulni (bár még ezzel sem lenne gond, ha valódi haszna van…), hanem amikor „helyhez jön” a tudás, akkor igazából összeköti a dolgokat: több köztisztviselőt tud elküldeni, többen ismerhetik így meg a jövőt és nyernek első kézből infót a trendekről. Ez nagyon dícséretes és gratulálunk érte. Szerintem ezt nem kell titkolni, eléggé lehetett látni az eseményen és egyből feltűnt mindenkinek. A szóbeszédben inkább mindenki azt kérdezte, hogy ezt a pozitív dolgot miért kell ilyen „szégyenlősen” és titkolódzva tenni? De mindegy is, a lényeg, hogy 80-100 kormányzati döntéshozó is megismerte a főbb trendeket és így a drága tudás birtokában okosabban dönthetnek majd közös jövőnkről.

Ahogy beszélgettünk a hallgatósággal jobbára külföldi multicégek, bankok munkatársai ültek a széksorokban, akik eleve az esemény miatt látogattak hazánkba... ilyen ereje van a SU-nak és a Szilícium völgyi tudásnak!
Ahogy beszélgettünk a hallgatósággal jobbára külföldi multicégek, bankok munkatársai ültek a széksorokban, akik eleve az esemény miatt látogattak hazánkba… ilyen ereje van a SU-nak és a Szilícium völgyi tudásnak!

2. rész következik az első konferencia napról (péntek).

Ja és annak, akit érdekel, egy videó a Google Glass működéséről (Rob Nail mutatta be a Design Terminálban):

 

Megosztás