BlogzineHazai pályaKutatás

Új kutatóközpont épül az MTA kutatóinak

Szerves kémiától kezdve anyagtudományon, többek között molekuláris farmakológián át kognitív idegtudományokig terjed a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjának működési területe. Hamrosan új budai épületbe költözhetnek.A Természettudományi Kutatóközpont (TTK)  2012.01.01-jén jött létre a Szegedi Biológiai Központ Enzimológiai Intézet, a Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet, a Pszichológiai Kutatóintézet és a Kémiai Kutatóközpont összevonásával. Új épületük 2013 őrszére készülhet el a lágymányosi campus területén, ahol közvetlen közelében a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) és az ELTE (Eötvös Loránd Tudományegyetem) mellett megtalálható az Európai Unió innovációs hivatala (EIT) és számos informatikai és high-tech vállalat.

Ez egyébként egy teljesen új, igazán interdiszciplináris természettudományi kutatóközpont lesz, amely egyaránt szolgál akadémiai kutatási, felsőoktatási és innovációs célokat, remélhetőleg modellként szolgálhat más hasonló fejlesztésekhez. Az egyetemi oktatásban és PhD-képzésben eddig is részt vállaló intézetek szélesebbre kívánják nyitni laboratóriumaik és előadótermeik ajtait az  ELTE és a BME hallgatói és oktatói számára is.

Az összességében 9,5 milliárd Ft értékű ingatlanfejlesztéssel és kutatási infrastruktúra-beruházással megvalósuló épületben hat intézetet helyeznek el, igazán világszínvonalú környezetben. Csak remélni tudjuk, hogy a kutatások finanszírozása és a kutatók fizetése is ennek megfelelően fog alakulni.

A telekrész története elég kalandos, mivel ott korábban meghiúsult a BME egy fejlesztése, erről az Index is beszámolt. Az MTA 2010 végén megvásárolta a BME-től a telket, a 23%-ban felépült épületszerkezetet pedig a PPP-konzorciumtól. Az MTA ilyen módon megmentette a meghiúsult épületkezdeményt és már kormányzati támogatással átterveztette az épülettorzót kutatóközponttá.

Megosztás