BlogzineStartupok

A hazai Startup megreformálja az unalmas céges ajándékozási szokásokat

Ajándékot adni és kapni egyformán jó érzés, ráadásul kortól teljesen független vágyunk, hogy átéljük az ajándékozás izgalmát. A karácsonyi időszak remek lehetőséget kínál erre, hiszen az év legnagyobb ünnepén számos más hagyomány mellett az egyik legjellemzőbb tevékenység az ajándékozás. Nincs ez másként a cégek esetében sem, egy jól megválasztott ajándék óriásit tud lendíteni mind az üzleti kapcsolatokon, mind az egyéni versenyképességen.

Ha a céges ajándékokra gondolunk mi jut először eszünkbe? Márkázott toll, bögre, baseball sapka, póló… Míg régen ezek és hasonlók merítették ki az ajándékozás fogalmát, mára eljárt felettük az idő, a kreatív, innovációkra nagy hangsúlyt helyező vállalatok bizony a fiók mélyén hagyják őket.

„Egyre inkább előtérbe kerülnek az élményt adó és lehetőleg személyre szabott ajándékok. Az is fontos, hogy az ajándék emlékezetes legyen, kiváltképp, ha üzleti ajándékról van szó, hiszen általa a márkánkhoz való elköteleződést is növelni tudjuk”, mutatott rá Kiss Tamás, a Loc(k)albox márkatulajdonosa, aki saját, két évvel ezelőtti ajándékötletére építette fel vállalkozását.

Esküvői ajándékból sikeres termék

A Loc(k)albox története 2021 novemberében, egy baráti pár esküvőjével kezdődött. Tamás olyan módon szerette volna átadni a nászajándékot, ami örök életre emlékezetes marad. Így született meg az első, lakattal lezárt, telefonos kvízjátékkal nyitható ajándék ládikó, amit egy 10 fős baráti társaság töltött meg akkor beltartalommal.

„Az ajándékdoboz nem csak az ifjú párt, hanem a teljes násznépet is lenyűgözte. A reakciók alapján úgy gondoltam, érdemes komolyabban foglalkozni ezzel az ötlettel és hamarosan megszülettet egyedülálló termékünk, a loc(k)albox – az okos ajándékdoboz. Az volt a célunk, hogy egy olyan ajándékozási lehetőséget teremtsünk, amellyel nehezen beszerezhető hazai kézműves különlegességeket hozunk elérhető közelségbe, mindezt úgy, hogy élményszerűvé és felejthetetlenné tesszük az ajándékozás pillanatát”, avatott be Kiss Tamás.

Mitől okos egy ajándékdoboz?

Ez az ajándék nem pusztán egy egyszerű ajándékdoboz. A játékosság erejét veti be annak érdekében, hogy az ajándékozáshoz igazi élmény társuljon. A dobozok kombinációs lakattal vannak lezárva. A lakatot nyitó kombinációhoz egy, a dobozon lévő QR kód beolvasása után elinduló, okos telefonon játszható kvízjáték útján tud hozzáférni a megajándékozott. A tematikus kvízek közül az ajándékozott maga választhat, hogy milyen témakörben szeretné megméretni a tudását.

„Kicsit olyan ez, mint a Legyen Ön is Milliomos kvízjátékának kombinációja egy szabadulószoba izgalmával ötvözve, ugyanis a játék közben ketyeg az idő. Vicces és egyben megható pillanatokat tud okozni ez a folyamat. A cégek különösen szeretik, hogy részükre egyedi kvízeket is készítünk, amin keresztül akár cégük tevékenységéhez illeszkedő témakörökben is tudják edukálni a kollégáikat, üzleti partnereiket. Ráadásul a játék előtt videós, képes vagy szöveges üzenetben is köszönthetik az ajándékozottat, ezzel még inkább egyedivé és személyre szabottabbá varázsolva az ajándékozást”, részletezte a Loc(k)albox márkatulajdonosa.

Ajándék, ami küldetésekkel rendelkezik

A loc(k)albox az emlékezetes ajándékozás célja mellett más küldetéseket is kitűzött maga elé, ezért az ajándékdobozok kiváló, sokszor nemzetközi díjakkal is rendelkező hazai kézművesek termékeit rejtik.

„Célunk, hogy ajándékmegoldásunk útján minél több emberrel ismertessük meg a hazai termelők minőségi termékeit, amikkel az esetek többségében nem találkozhatnak az áruházak polcian. Ezzel a hazai termelők munkáját is támogatja az, aki loc(k)alboxot ad ajándékba. Emellett azt is lényegesnek éreztem, hogy a loc(k)albox minél több társadalmi felelősségvállalással összefüggő ügy mellé álljon. Termékkínálatunkban számos olyan megoldás fellelhető, ami valamilyen szociális szövetkezetből származik, akik sok esetben hátrányos helyzetű településeken, hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatását is megoldják. Szinte az indulásunk óta anyagilag is támogatjuk dobozainkkal a Gyermekétkeztetési Alapítvány munkáját és ezen alapítványi partnerségeket folyamatosan próbáljuk bővíteni”, tájékoztatott Kiss Tamás.

Miben segít a cégeknek a loc(k)albox?

Az ötletgazda több mint 15 éve dolgozik HR területen multinacionális és nagyvállalati környezetben, így első kézből tapasztalja, hogy sokszor milyen fejtörést okoz a cégeknek, hogy mit adjanak a partnereiknek vagy munkatársaiknak ajándékba.

„Azt gondolom, hogy a loc(k)albox mögött rejlő küldetések jól tudnak illeszkedni a vállalati célokhoz és értékekhez is. Van olyan partnerünk, aki az ajándékozás óta rendszeres aktív támogatója lett az általunk is támogatott Gyermekétkeztetési Alapítványnak. Ezek olyan dologok, amikért azt gondolom, már önmagában véve is megérte belevágni ebbe a vállalkozásba”, mondta Kiss Tamás.

Megrendelőik között szerepelnek hazai TOP 100-as nagyvállalatok, multik és neves KKV szereplők. Okos ajándékdobozaikat ajándékozták már magasrangú tisztségviselőknek, neves előadóknak és nemzetközi tisztségeket betöltő elismert cégvezetőknek is.

„Ezekre mind büszkék vagyunk, de természetesen a lakosságot is kiszolgáljuk, így tudjuk például, hogy a legidősebb megajándékozottunk egy 93 éves dédnagymama volt, aki simán megoldotta az okostelefonos kvízjátékot a vásárlónk örömteli visszajelzése szerint. Azt gondolom, hogy ez is bizonyítja, hogy a játékosságnak és az innovációnak igen is helye van az ajándékozás minden frontján.”, zárta gondolatait a Loc(k)albox márkatulajdonosa.

Megosztás