BlogzineKülföldStartupok

A legjobb fenntartható energetikai megoldásokat fejlesztő startupok uralják idei The Business Booster-t

Idén október 18 – 19-én Amszterdamban tartják meg a megújuló energetikai fejlesztésekre fókuszáló nagy európai seregszemlét, a The Business Boostert (TBB). Az EIT InnoEnergy által szervezett, a startupok, iparági, pénzügyi, politikai döntéshozók és szabályozó testületek képviselőinek részvételével zajló találkozó legfontosabb kérdése, hogyan biztosítható, illetve gyorsítható fel Európában a fenntartható energiagazdálkodásra való áttérés és a nettó zéró kibocsátás. Ebben az évben is jelen lesznek a kiállítók közt azok a fejlesztők, amelyek az elkövetkező esztendők forradalmi technológiáin dolgoznak.

A TBB-n mutatkozik be a tükröződésgátló fóliát előállító német Phytonics. A nanobiotechnológiás, rendkívül tartós kültéri termékük képes a bármilyen irányból és hullámhosszon érkező fényt teljes mértékben felfogni, aminek köszönhetően az ezzel a bevonattal ellátott napelemek a hagyományosokhoz képest 10 százalékkal több energiát termelnek. Hasonlóképpen előremutató innovációval érkezik a rendezvényre a lengyel Coat-it az energiahatékonyságot elősegítő korróziógátló megoldásukkal. Az általuk kikísérletezett felületkezelő nanoadalékanyagok révén jelentősen növelhető bármely felület keménysége és kopásállósága.

A körforgásos gazdaság erősítése érdekében a lett Empyrio a magas nedvességtartalmú szerves hulladék hasznosítására törekszik. Olyan alacsony költségű technológiát fejlesztettek, amely a víztelenített szennyvíziszapot égeti el külső energiaforrások, vagy más nyersanyagok hozzáadása nélkül. Az égetés során keletkező hőt használják a további szennyvíziszap szárítására, megsemmisítésére ezzel biztosítva az eljárás folyamatosságát. A francia Heliup a kereskedelmi és ipari épületek nagyméretű háztetőire gyárt PV-modulokat. Könnyű napelemes fejlesztésük kompatibilis a terhelési és szerkezeti korlátozásokkal rendelkező épületek számára, amelyek nem bírják el a jelenleg szabványos napelemek súlyát. Már – már futurisztikus a holland iON-ENERGY újítása, ami a földi légkör energiáját alakítja elektromossággá. Az általuk szabadalmaztatott Energy Box a nap 24 órájában lesz képes energiával ellátni az emberek otthonait. Az ipari vállalatok sokat köszönhetnek majd a jövőben a Beholder újításának, amely a műholdakról érkező felvételeket a mesterséges intelligencia segítségével dolgozza fel, illetve elemzi, hogy hogy pontos információkat szolgáltasson az ásványkincs lelőhelyekről. Az első fúrás megkezdése előtt komplett kimutatást készítenek arról, hogy mennyire és miben gazdag a feltárásra kijelölt földterület, függetlenül a domborzati viszonyoktól.

A zöld átmenetet hirdeti a francia INCITIS szállítást megreformáló teherautója, a H2SPEED, amelyet kifejezetten városi használatra terveztek. A nulla károsanyag-kibocsátású, elektromobilátású járművet úgy alakították ki, hogy abba megállás után egyenletesen lehessen gyorsan, folyamatosan ki – és bepakolni. Köszönhetően annak, hogy az áruk rakodása az utca szintjén zajlik, alkalmazkodva a városi forgalomhoz, a szűk megállóhelyekhez és ügyelve a többi közlekedő biztonságára. A tömegközlekedést pedig a Nevomo fogja újraértelmezni. A vállalat a MagRail-technológiára alapozva a nagysebességű vasúti hálózatok legújabb generációját fejleszti. A meglévő vasúti infrastruktúra korszerűsítésére szabadalmaztatott megoldásuk a mágneses lebegtetés és a lineáris motor működési elvét ötvözi, ami lehetővé teszi az akár 550 km/h-s sebesség elérését is.

További hírek, információk az idei The Business Booster eseményről a https://tbb.innoenergy.com/ oldalon olvashatóak.

Megosztás