BlogzineStartupok

A V4 Startup Force program megnyitja kapuit Ukrajna felé 

A Design Terminal Visegrádi régióra kiterjedő startup ösztöndíj programja Ukrajna bevonásával igyekszik segítő kezet nyújtani az ott élő startupok számára. A V4 Startup Force, a régió első hálózatépítő startup ösztöndíjprogramja 2018-ban indult a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával. 

A program célja, hogy a sikeres startupok először a régióban kezdjenek el növekedni, azért, hogy a tudás később is a térségben maradjon. Az eddig elért eredmények kiválóan szemléltetik a program sikerét, hiszen négyszeres túljelentkezés mellett, több mint 100 vállalat vett részt a programban és több mint 500 üzleti találkozó valósult meg.

A program szervezői tavaly óta azon dolgoznak, hogy a rendelkezésre álló eszközeikkel segítséget nyújtsanak Ukrajna számára, hiszen közös ügynek tekintik az ott élő vállalkozók támogatását. A résztvevők olyan kapcsolatokhoz és szaktudáshoz juthatnak hozzá, amelyek elősegítik az innovatív termékek és szolgáltatások fejlesztését.

“A Visegrádi régió kiváló piac azoknak a vállalkozóknak, akiknek a működését megnehezíti a háború, hiszen új lehetőségek nyílhatnak előttük a fejlődésre Európában.” – mondja Jónás László, a Design Terminal ügyvezetője – „A V4-szövetség mindig is jó kapcsolatot ápolt más kelet-európai országokkal, és ezt szeretnénk most átültetni a gyakorlatba is”.

A program első fázisában nyolc ukrán csapatot választottak ki a szervezők a négynapos kiválasztási táborra, ahol egyéni mentorálást és workshopokat biztosítottak a résztvevők számára.

A program sikere jól látható az első pályázati forduló eredményeiben:

– a pályázatra 7 különböző iparágból jelentkeztek
– az ukrajnai programba egy hét alatt 22 csapat nevezett
– a teljes V4 programba összesen pedig közel 100-an jelentkeztek

Ukrajna V4 Startup Force programba való bevonása felfrissíti a régió startup ökoszisztémáját, ami nemcsak a vállalkozások, hanem a gazdaság és társadalom egészének is előnyére válhat.

További információ: https://ukrainianstartupforce.designterminal.org   

A cseh DEX Innovációs Központ, a szlovák Campus Cowork, a Startup Hub Poland és az ukrán Hub ismét szakmai partnerként csatlakozott a Design Terminálhoz.

 

 

Megosztás