Blogzine

Fizethetsz a kórházért, ha hazajössz!

Hiába növekszik a külföldre vándorló magyarok száma, sokan vannak, akik visszaköltöznek. A hazatérő magyaroknak pedig nem szabad elfelejteniük újraérvényesíteni a TAJ számukat! Különben meglepetés számla várhat rájuk az orvosi rendelőben – írja a Penzcentrum.huBár egyre többen hagyják el az országot, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke korábban a sajtónak azt nyilatkozta, hogy a statisztikák alapján 2016 első félévében mérséklődött az elvándorlás, hiszen 31 ezren hagyták el az országot, de 30 ezren vissza is költöztek Magyarországra.
A külföldi munkavállalásból hazatért magyarok közül azonban sokan nem tudják, hogy nem csak kiköltözéskor, de a hazatéréskor is fontos, hogy rendezzék egészségbiztosítási jogviszonyukat.
Itthon dolgozom, miért kék még mindig a TAJ számom?
Ha külföldi munkavállalásra adjuk a fejünket és egy EGT tagállamban, vagy egyezményes országban válunk biztosítottá, akkor ehhez itthon a TAJ kártyánkat szüneteltetnünk kell, vagyis TAJ számunk a zöldről, kékre vált. (Hiszen az Európai Uniós szabályok alapján egy ember egyszerre csak egy tagállamban lehet biztosított.)
Egy Londonból hazaköltözött olvasó nemrég az orvosi rendelőben meglepődve tapasztalta, hogy bár már hónapok óta Magyarországon dolgozik, a munkáltatója fizeti utána a járulékokat a TAJ száma mégis kék maradt – vagyis fizetnie kellett volna az orvosi ellátásért.
Ugyanis abban az estben, ha a betegnek érvénytelen a TAJ száma (kék vagy barna lámpa), a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál igénybe vett ellátás költségét az adott intézmény díjszabása alapján kell fizetnie.
Hiába dolgozom és fizetik utánam a járulékokat, egy röntgen vizsgálatért 6 ezer forintos számlát kaptam a kórháztól
– mesélte olvasónk.

Hogyan kell aktiválni a TAJ számunk?
Bár  sokan azt gondolják, hogy az itthoni munkavállalás elegendő a TAJ kártya újraaktiválásához, ez azonban nem így van.
A magyarországi munkaviszony önmagában nem elegendő a TAJ szám automatikus újraérvényesítéséhez, hiszen a külföldi biztosítás megszűnése, általában nem azonos a magyar munkába állás napjával, továbbá az EGT tagállamok esetében illetve egyes kétoldalú egyezmények (pl.: Szerbia) esetében is tilos a kettős biztosítás, azaz adott időpontban csak egy tagállamban állhat fenn biztosítás, és a járulékokat is ott kell megfizetni.
A külföldi biztosításunk megszűnésétől számítva 15 napon belül bejelentési kötelezettségünk van
az egészségbiztosítási pénztári feladatkörükben eljáró kormányhivatalok megyeszékhely szerint illetékes járási hivatalánál, Budapesten a XIII. kerületi hivatalnál. A külföldi biztosítás megszűnését bejelentő nyomtatvány mellé csatolni kell a külföldi biztosító által kiállított, a biztosítás időtartamáról szóló igazolást, valamint a magyar jogviszony igazolást is.
A TAJ kártya aktiválásnak általános ügyintézési ideje 21 nap. De ha minden szükséges dokumentumot beadtunk, akár 8 napon belül is újraérvényesíthetik TAJ kártyánkat.

Melyik szín mit jelent?
Minden egészségügyi intézmény a beteg ellátása előtt megvizsgálja annak TAJ kártyáját, ekkor az alábbi jelzések fordulhatnak elő:
Zöld lámpa: érvényes biztosítási szám, rendezett jogviszony
Piros lámpa: érvényes biztosítási szám, rendezetlen jogviszony (Az orvos ekkor sem tagadhatja meg az ellátást.)
Kék lámpa: a biztosítási szám átmenetileg érvénytelen, külföldi tartózkodás miatt
Barna lámpa: a biztosítási szám átmenetileg érvénytelen, egyéb okok miatt.

Megosztás