Blogzine

2021 egyik legnagyobb UFC bunyója jön

Conor McGregor a UFC egyik legnagyobb alakja, bár mostanában nem annyira megy neki. Talán most nyáron bizonyíthat megint Dustin Poirier ellen. Nézzük meg az esélyeket! (x)

A UFC és a meccs bemutatása

Ugye az valószínűleg szinte mindenki számára közismert, hogy a UFC a leghíresebb versenyszervező és versenysorozat az MMA küzdősportjának világában. Még 1993-ban indult útjára azzal a céllal, hogy a lehető legkevesebb szabállyal és a legkevesebb súlycsoporttal biztosítson egy versenysorozatot annak meghatározására, hogy melyik küzdősport képviselői a legjobbak az egymás elleni harcban. Aztán az évek folyamán rendkívül jó stratégiával sikerült oda eljuttatni a UFC sorozatát, hogy messze az egyik legismertebb és legnépszerűbb küzdősport-sorozatnak számít. És ez nem csak a versenyzők, de a nézők tekintetében is így van, sőt a sportfogadás világát is letartolta a ketrecharc. Ráadásul ma már nem kell a televízió mellett vagy éppen egy fogadóirodában ülni, mobiltelefonról nézhetjük a meccseket és fogadhatunk is rájuk, nézzük csak meg a 22bet mobil alkalmazás lehetőségeit, látni fogjuk, hogy ma már bármilyen utazás közben hódolhatunk a UFC iránti rajongásunknak vagy éppen kezelhetjük fogadásainkat az egyes mérkőzésekre.

A UFC népszerűsége egyébként odáig jutott, hogy ma már a legjobb és legerősebb versenyzők olyan pénzeket kapnak az egyes mérkőzésekért, mint más sportok legnagyobb sztárjai. Gondoljunk például

Conor McGregorra

vagy
Khabib Nurmagomedovra

vagy éppen

Israel Adesanyára,

az ő meccseiket milliók nézik minden egyes alkalommal. McGregor egyébként is a UFC egyik legnagyobb sztárja, annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban nem igazán ment jól neki a bunyó. Azóta, hogy 2018-ban egy kőkemény összecsapáson elbukott Nurmagomedov ellen, mindössze két mérkőzése volt, az egyiket megnyerte, a másikat elveszítette az amerikai Dustin Poirier ellen. Ez utóbbi vereség idén januárban történt és annyiból volt különleges, hogy profi MMA karrierje során először ütötték ki az ír bunyóst. És rendkívül ritka módon, de a két harcos menedzsmentje rögtön ezután meg is egyezett egy újabb visszavágóról, ami júliusban kerül majd megrendezésre.

A mérkőzés esélyei

A McGregor – Poirier párharcot egyébként már Triológiaként emlegetik, hiszen még 2014-ben találkoztak már egyszer. Akkor McGregor karrierje csúcsán volt, Poirier pedig teljesen ismeretlen volt a UFC világában. Így nem csoda, hogy alig több mint 1 perc alatt „lemészárolta” az ír az amerikai ellenfelét. Csak ezután más irányba indultak a dolgok, ugye McGregor egyre kevesebbet bunyózott, míg Poirier karrierje megindult felfelé.
Az amerikai versenyző az elmúlt időszakban 14 mérkőzést vívott, ebből csak kettőt bukott el, jelenleg az összesített UFC-lista szerint a sorozat 7. legjobb bunyósának számít. Nagy szívfájdalma egyébként az, hogy a két veresége közül az egyik Khabib Nurmagomedov ellen történt, amivel biztossá vált, hogy a jelenlegi versenyzők között nincs olyan, akivel Nurmagomedovnak érdemes lenne ismét összecsapnia és ezért visszatérnie. Viszont a McGregor elleni idei sikere megnyitotta az utat előtte a könnyűsúly UFC világbajnoki övének megszerzéséhez, de addig azonban még le kellene gyűrnie az írt megint. És ez nem lesz annyira egyszerű feladat, hiába sikerült neki januárban. A múlt, a tapasztalat és a képességek okán minden bukméker és a szakértők is egyértelműen McGregort tartják az esélyesnek a mérkőzésen.

Minden azon múlik, hogy mi fog történni az első menetben. Hiszen ahogy láthattuk az elmúlt időszakban, az ír az első menetet nagyon meg fogja nyomni, hihetetlen rúgásokkal akarja bombázni ellenfeleit és ha ez sikerrel jár, akkor pontosan ugyanaz fog történni, ami 2014-ben, amikor simán elintézte az amerikait. Poirier számára az esélyt pedig az fogja jelenteni, amivel nyerni tudott januárban. Azaz az első menetben rombolnia kell és mindig közel kell maradnia McGregorhoz. Mert a második menetben már McGregor is lassabban fog küzdeni, megszűnnek a halálos erejű rúgások és ekkor jöhetnek elő Poirier félelmetes ütései, amelyek egyszer már megtették a magukét. És a meccs mindkét fél számára nagyon sokat jelent, nem csoda, hogy arról beszélnek most a UFC berkekben, hogy az év három legjobb meccse közül az egyik lesz ez a most nyári összecsapás. Ha McGregor veszít, akkor biztosan leírja magát hosszabb távon, mint olyan versenyző, aki újra esélyes lehet világbajnoki övet begyűjteni. Ha nyer, akkor viszont újra felmerülhetnek azok a pletykák, amelyek szerint ismét össze lehetne hozni egy meccset közte és Nurmagomedov között. Poirier számára egy győzelem pedig szinte biztosan címmérkőzést fog érni, bár az ő kedvéért az avar származású Nurmagomedov biztosan nem fog visszatérni, ezt már elmondta korábban.

Konkluzió

És hogy mennyire feszültek a felek, azt mi sem mutatja jobban, minthogy a januári békésebb hangulatú mérkőzéshez képest már most kemény üzengetés zajlik a felek között. Nem mintha ez annyira szokatlan lenne UFC-ben. McGregor mindenképpen emlékeztetni akarja Poiriert arra, hogy bár kikapott tőle most januárban, 2014-ben mennyire gyorsan ki tudta ütni, ahogy ő mondja „élete legkönnyebb meccsén”. És nemrég az ír fel is tett egy olyan képet a közösségi oldalára, amelyen napszemüvegében felvételről pontosan az a kiütés látszik tükröződni. Ami fontos, hogy McGregor már most kijelentette, hogy családja nem lesz jelen a mérkőzésen, mert saját bevallása szerint ez januárban hátráltató tényező volt számára mentálisan. És egyébként jelenleg a rajongók többsége, a bennfentesek és versenytársak is úgy vélik, hogy McGregor pályafutása végén jár már, sokkal fontosabbak számára a külső tényezők, a hajók, az autók, mint a bunyó maga. De ez majd Poirier ellen ki fog megint derülni.

Ha kíváncsiak vagyunk még hasonló írásokra és érdekességekre, akkor keressük fel Aladar Kollar honlapját ezen a linken, ahol még rengeteg hasonló tartalom vár ránk!

(x)

Megosztás