Blogzine

Háztartásvezetés takarékosan, tudatosan

Manapság a egyre több családban előtérbe kerül a pénzügyi óvatosság és a takarékosság. Az egekbe szökő árak mellett egyre több embernek okoz fejtörést a havi költségkeret betartása. A megélhetési költségek egyre fokozódó növekedése mindannyiunkat arra kényszerít, hogy folyamatosan újraértékeljük kiadásainkat, s azon törjük a fejünket, hogyan tudnánk minden hónapban kicsivel többet megspórolni a vásárláson.
Költségvetésünk nagy részét a háztartással kapcsolatos kiadások teszik ki, ezért érdemes itt elkezdenünk a takarékoskodást. A felelős költekezés, tudatos vásárlás lett az utóbbi évek jelszava, legyen szó a háztartás vezetéséről vagy a hozzá kapcsolódó napi bevásárlásról van szó. A legfontosabb tényező, hogy spórolni tudjunk, ahol csak lehet, úgy, hogy mindezt közben ne érezzük meg az általános életszínvonalon.

Használjuk ki az akciókat, árengedményeket
Ha a háztartási költségekből szeretnénk lefaragni, hasznos tipp lehet az, ha a vásárlás során az ismert nagyáruházak és üzletláncok által kínált árengedményeket és akciókat a lehető legteljesebb mértékben kihasználjuk.
Az üzletek és áruházak kedvezményes kínálata ma már bárki számára elérhető az online térben is megtekinthető akciós újságoknak és kedvezményes szórólapoknak köszönhetően, amelyek mindössze néhány kattintással hozzáférhetőek a világhálón. Az Auchan akciós újság, az Azúr Drogéria akciós újsága vagy éppen a Interspar újság hatalmas segítséget nyújthat minden háziasszony számára a költséghatékony bevásárlásban. A rendszeresen frissülő kínálattal rendelkező Interspar újságban, az Azúr Drogéria akciós újságában vagy az Auchan akciós újság lapozható online verziójában kedvezményes áron megvásárolható élelmiszerek, háztartási drogéria és vegyiáru közül válogathatunk. Ezek a termékek pedig minden háztartásában nélkülözhetetlenek.

Tervezzünk előre, készítsünk listát
Amennyiben az a célunk, hogy a háztartással kapcsolatos kiadásokat a lehető  legjobban lecsökkentsük, érdemes nyilvántartást vezetni a havi kiadásokról. A havi költségvetési nyilvántartás vezetését hasznos lehet hosszú távon, akár több hónapon át alkalmazni. Ennek köszönhetően a hó végi költségeket össze tudjuk hasonlítani, így nagyobb rálátást nyerünk arról, mely területen kell még inkább takarékoskodnunk a következő hónapokban.
Ennek a módszernek a lényege az, hogy megismerjük a háztartásunk fogyasztási igényeit, ha kell, pontos fogyasztási feljegyzéseket készítve.
A tudatos háztartásvezetés további alapelve az, hogy pontosan tisztában legyünk az otthoni készletek állásával, akár élelmiszerről, akár drogériáról van szó. Hasznos lehet listát készíteni arról, melyek azok a termékek, amelyeket leggyakrabban fogyasztunk vagy használunk. Az éppen aktuális akciós újságok kínálatából pedig a listánk kikereshetjük ezeket a termékeket. Válogathatunk az Interspar akciós újságban, az Azúr akciós szórólapban vagy éppen az Auchan online akciós újságában meghirdetett kedvezményes árú termékek közül. Nem kell feltétlenül minden esetben a megszokott üzletláncunkhoz ragaszkodni, ha a másik nagy áruházban ugyanazt a terméket jóval alacsonyabb áron megkaphatjuk.
A nagybevásárlást érdemes állandó időközönként betervezni, havi 2-4 alkalommal. Minél ritkábban járunk bevásárolni, annál kisebb az esélye annak, hogy túlköltekezünk. A bevásárlás során mindenképpen igyekezzünk tartani magunkat a nagy gonddal összeállított listánkhoz, és nem elcsábulni olyan termékeknek, amelyekre nincs szükségünk. Ezt a stratégiát követve hosszú távon jelentős összeget faraghatunk le a háztartási költségekből.

Nagy kiszerelésben olcsóbb
Rizsre, mosóporra, szappanra vagy éppen tésztára minden háztartásban szükség van. Ha nagy a család, és nem szeretnénk sem időt, sem felesleges pénzt fecsérelni a vásárlásra,, akkor érdemes a tartós élelmiszerek, háztartási drogéria és vegyiáru esetében a nagyobb csomagolást választani.
A vásárlás során mindenképpen hasznos lehet megfigyelni az adott termék egységárát. Ha így járunk el, a legtöbb esetben azt látjuk, hogy a nagyobb kiszerelés valójában olcsóbb, mint a kisebb. Lehet, hogy a vásárlás során ugyan többet fizetünk az adott termékért, de biztosak lehetünk benne, hogy a készleteink hosszú időre fel lesznek töltve, így nem kell hetente futkároznunk a boltba valamilyen apróságért.
Az Auchan akciós újság lapozható online verziójában, az Azúr Drogéria akciós újságában vagy éppen az Interspar újságban rendszeresen találunk nagy kiszerelesű termékeket, ahol az adott termék egységára is fel van tüntetve. Így az ismert nagyáruházak és üzletláncok ajánlatai közül mindig kiválaszthatjuk azt, amelyik éppen a legkedvezőbb egységárat kínálja.
Első látásra úgy tűnhet. hogy mindez rengeteg időráfordítással jár, ám ez korántsem így van. Heti egy-két alkalommal elegendő mindössze néhány percet rászánnunk arra, hogy a háztartásban leginkább fogyó termékek listáját összeállítsuk, valamint áttekintsük az üzletek akciós kínálatát, ami a nagybevásárlást jelentős mértékben megkönnyíti. S ami még fontosabb: a hónap végén mindezt a pénztárcánk is meghálálja.

Megosztás