AppleBlogzineHazai pályaKutatásMobiltechRiportok

1 hétvége, 11 új magyar app

Tizenegy csapat mintegy ötven versenyzője szállt harcba a hétvégén az első Telenor Mobil Weekend fődíjáért. A háromnapos rendezvényen fejlesztők, szakmabeliek, mobil- és játékrajongók vettek részt, a 72 órás alkalmazásfejlesztői verseny 500.000 forintos fődíját pedig a Csatt alkalmazás nyerte.

A Telenor támogatásával idén első alkalommal rendezték meg a Mobil Weekendet, az alkalmazásfejlesztők országos megmérettetését. A háromnapos rendezvényen számos kiállítóval és szakmai programmal találkozhattunk és figyelemmel kísérhettük a tizenegy kreatív fejlesztő csapat versenyét.

A rendezvény célja az volt, hogy újabb magyar nyelvű alkalmazásokkal bővüljön a mobilapplikációk piaca.

„Sikeres hétvégén vagyunk túl, hiszen egy igazán izgalmas versenynek lehettünk tanúi és számos érdekes előadáson, workshopon vehettünk részt. Az elmúlt egy évben óriási ütemben terjedtek az okostelefonok Magyarországon is. Ezzel a kezdeményezéssel egy olyan egyedülálló fórumot sikerült életre hívni, ahol az egyre növekvő fejlesztői tábor és a mobiltechnológia iránt érdeklődők találkozhattak és tapasztalatot cserélhettek. A hétvége eredményeként pedig újabb magyar nyelvű alkalmazásokkal lehetnek gazdagabbak a hazai okostelefon-felhasználók.” – mondta a mai díjátadón Klausz Ferenc (képünkön), a Telenor vállalatfejlesztési vezérigazgató-helyettese.

A 72 órás alkalmazásfejlesztői versenyen összesen tizenegy programozókból, grafikusokból, designerekből és marketingesekből álló csapat dolgozott saját Android, iOS, vagy Windows Mobile applikációján. A programozás mellett a feladat része volt a látványos grafikai elemek kialakítása, valamint az elkészült alkalmazás lehető legmeggyőzőbb bemutatása is.

A fejlesztendő 11 alkalmazásról a Telenor Mobil Weekend Facebook követői és a szervezők együtt döntöttek. Az ötletpályázat ötvenöt alkalmazás-ötletére a Facebookon közel kétezer szavazat érkezett, a legtöbb voksot a Közösségi fesztivál app kapta.

Fiatal hősök Budapesten

A háromnapos megmérettetés végén szakmai zsűri értékelte az elkészült alkalmazásokat. A nyolctagú zsűri tagjai voltak: Bányai András, az Ernst&Young Tanácsadó Kft. tanácsadója; Dr. Bodó Árpád Zsolt a Sprint Consulting Kft. vezető tanácsadója; Borbély Viktor, a Meroving Internet-Kutató Kft fejlesztési igazgatója; Bruckner Zoltán, a Primus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. befektetési igazgatója; Dehelán Gábor, online business specialist, MyCorporation – The Smart Office; Kiss Gergely, a HelloAndroid ügyvezetője; Szabó Áron a Riverside munkatársa és Takács Zoltán a Telenor termékfejlesztési és innovációs igazgatója.

Az 500 ezer forintos fődíjat a Csatt alkalmazás nyerte, amely a papír alapú, kék-sárga baleseti kárbejelentő lap mobilon kitölthető és azonnal elküldhető változata. A Csatt használatával leegyszerűsödik és felgyorsul a biztosítókkal folytatott kommunikáció, az ügyintézés folyamata.

A fődíj mellett számos értékes különdíjat is kiosztottak a díjátadón, ezek közül a legjobb programozói díjat a Netstaurant, étterem kereső alkalmazás érdemelte ki, míg a legjobb felhasználói élményért járó különdíjban a FestMate, közösségi fesztivál  applikáció részesült. Szintén díjazták a legjobb grafikust, ezt a díjat a Presento, interaktív prezentációs alkalmazást készítő csapat grafikusa kapta.

Alegjobb marketingesnek járó különdíjat a KamatMax befektetési tanácsadó alkalmazás nyerte.

Különdíjban részesült még a Találtunk Neked egy akciót!, a SmogLog, légszennyezettség figyelő és a Profilizer egyedi profilokat kialakító alkalmazás is.

A hétvégén elkészült appok hamarosan a felhasználók számára is elérhetőek lesznek.

Megosztás