Blogzine

80 millió a HandInScan-nek!

A DBH fektetett be a kéz higéniáját ellenőrző cégbe.

A DBH Investment Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. kiválasztotta újabb befektetési partnerét. Az 5 milliárd forintos kockázati tőkelapot kezelő DBH Investment 80 millió forintot fektet az egészségügyi szolgáltatással foglalkozó, debreceni székhelyű HandInScan Kft-be.

1847-ben Semmelweis Ignác volt az első orvos, aki szigorú kézmosási szabályozást vezetett be szülészeti osztályán, így radikálisan csökkent a fertőzésből adódó kórházi halálesetek száma.  Azóta tudjuk, hogy a higiénia milyen fontos tényező, a fertőzések megelőzése miatt az alkoholos kézfertőtlenítés a világon mindenhol elvárás, ugyanakkor a folyamat ellenőrzésének gyakorlata még nem alakult ki.  A HandInScan Kft. szakemberei által kifejlesztett Hand-in-Scan rendszerrel kézmosás után az orvosok és a nővérek pár másodperc alatt ellenőrizhetik, hogy valóban megfelelően sikerült-e az alkoholos fertőtlenítőszert felvinniük a kezükre.  A fejlesztők a fertőtlenítőszer-gyártók által oktatási célra használt, UV-fényre reaktív anyagokból kiindulva hozták létre saját vizsgálati módszerüket, melyet számítógépes feldolgozással és kiértékeléssel egészítettek ki. A felhasználó által végzett lépések igen egyszerűek: a speciális, UV porral kevert fertőtlenítőszerrel elvégzi a szabályos kézfertőtlenítés lépéseit, majd a kezét a készülékbe helyezi, ahol mindkét oldalról felvétel készül.  A számítógépes kiértékelés kizárja az emberi szubjektivitást, emiatt minden környezetben és minden felhasználóval ugyanolyan jól alkalmazható. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem spin-off vállalkozása, a HandInScan Kft. a kézfertőtlenítés hatékonyságát elősegítő megoldásával legutóbb a Bécsben megtartott BOB (Best of Biotech) nemzetközi versenyen a legjobb orvostechnikai megoldás elismeréseként a LISAvienna MedTEch kitüntetést és a hozzá járó Arany Szív-díjat kapta.  „Világszerte arra oktatják az orvosokat, egészségügyi dolgozókat, hogy tartsák be a kézfertőtlenítés megfelelő fázisait, de sehol sem ellenőrzik annak alaposságát. Számos országban a biztosítók a finanszírozást a bizonyítottan a kórházban szerezett fertőzések számához kötik. Szúrópróbaszerű ellenőrzések előfordulnak, de sehol nincs bevett gyakorlat a szakszerű kontrollra. Erre a problémára kínál megoldást az általunk kifejlesztett készülék. Bízunk benne, hogy rendszeres használata új korszakot nyit a kórházi minőség-ellenőrzésben.”- nyilatkozta Dr. Haidegger Tamás a HandInScan Kft. ügyvezetője.

„Az évek óta tartó gazdasági válság negatív hatással van a vállalkozások fejlesztési kedvére, azonban a kellően rugalmas cégek a fejlesztésből és az innovációból gyorsan megtérülő üzleti előnyt kovácsolhatnak. Idehaza olyan vállalkozásoknak van igazán nagy esélye kockázatitőke-bevonással a nemzetközi piacokra kijutni, amelyek lényegi innovációt mutatnak fel. Örvendetes, hogy Magyarországról az utóbbi időben számos sikeres startup és seed capital vállalkozás futott be nemzetközi karriert. Ebben kívánunk mi is segíteni, és minden jel arra mutat, hogy ez a hazai fejlesztés külföldön is nagy sikerek elé tekint.” – mondta el dr. Erdei Sándor, a DBH Investment Zrt. elnök-vezérigazgatója.

 

Megosztás