Blogzine

Egy hétvége alatt San Francisco-ig juthat a startup

Globális döntőben az 54 óra alatt épített startup – köszönhetően a Colabs rendezvényének.

Több száz vállalkozni vágyó fiatal vett részt a Colabs Startup Center most zárult csaknem egyhetes rendezvénysorozatán. A záróesemény a Startup Weekend, egy 54 órás projektfejlesztő verseny volt, mely idén először globális megmérettetést és 50,000 dollár értékű fődíjat jelenthet a budapesti győztes számára. Az események magyarországi házigazdája, a Colabs Startup Center által szervezett, fiatal vállalkozókról szóló filmvetítésre csaknem 400 diák volt kíváncsi. A diákok további három napon keresztül betekintést nyerhettek a legsikeresebb magyar startup vállalkozások kulisszái mögé, megismerve csaknem 10 cég indulását és mindennapjait. Fogadta őket a tavaly 14 millió dollár befektetést vonzó, globálisan 15 millió felhasználóval rendelkező Prezi.com. Találkoztak a Ustream-mel, amelynek élő streaming platformját 50 millióan nézik havonta. Meglátogatták a LogMeIn-t, mely 2009-ben tőzsdére lépett amerikai NASDAQ-on és mára elérte az évi 140 millió dollár árbevételt. Olyan céggel is személyes közelségbe kerülhettek mint az Intel partner WebcamLaboratory vagy éppen az elmúlt hetekben kockázati tőkebefektetéshez jutott Remagine Technologies.

Diákok a Webcam Laboratory csapatával

A program harmadik elemeként a világszerte 130 városban párhuzamosan zajló Startup Weekenden több mint 20 ötletből 8 projektet dolgozott ki az a kreatív fiatalokból álló közösség az elmúlt hétvégén.
Az elkészült munkák prezentációit szakmai zsűri értékelte, melyben Kovács Zoltán a Kirowski társalapítója, Gerő Viktor a Vatera korábbi vezérigazgatója, Grósz Judit a Microsoft platformfejlesztési igazgatója és Glenn Thomas amerikai szériavállalkozó vett részt.

A megmérettetésen a legjobbnak a SOPRESO projekt bizonyult. Alkalmazásuk lehetővé teszi, hogy a résztvevők bármilyen mobil eszközzel csatlakozzanak a prezentációkhoz, így az hagyományosan egyirányú előadások helyett valós idejű közösségi kommunikáció jöhet létre, mely során az előadók eddig sosem látott mennyiségű információt szerezhetnek a közönségüktől. A projekt életútját az érdeklődők a csapat facebook oldalán tudják nyomon követni:  www.facebook.com/sopreso

“Érdekes volt látni, ahogy a mentorok pillanatok alatt rendkívüli éleslátással felmérték a projektünket, és eszméletlen jó új funkciókat javasoltak, ellátva minket évekre ötletekkel.” – mondta Pál Dénes, a SOPRESO egyik alapítója. A győztes a globális döntőben egy san francisco-i és egy rio de janeiro-i szakmai utazásért, valamint 15 ezer dollár értékű szakmai támogatásért száll csatába.

„Kiugró lehetőség ez egy hazai kis csapatnak még akkor is, ha az ötlet nem a milliárd dolláros kategória. A lényeg az, hogy lássák: manapság kis erőforrásokkal is nagy dolgok vihetők véghez. Ez a startup lényege!” – mondta Nagy Péter a Colabs társalapító-igazgatója.

 

 

Megosztás