Blogzine

Kutatási stratégiák az EU-ban

Az Európai Bizottság is képviseltette magát a Magyarországon megrendezésre került az Intelligens Szakosodáson alapuló Kutatási és Innovációs Stratégia (RIS3) témájában megtartott nemzetközi konferencián.

Június végén Magyarországra érkezett az Európai Unió „Intelligens Szakosodási Stratégia” (S3) témakörében tavaly elindított nemzetközi rendezvénysorozata. Az eseményen, melyet a Nemzeti Innovációs Hivatalban tartottak meg, az EU Bizottság, hazánk és 20 ország magas szintű tisztviselői vettek részt.

Az intelligens szakosodás alapú kutatási és innovációs stratégiák (RIS3) megléte minden EU régiónak és tagállamnak előfeltétel a 2014-2020 közötti tervezési időszakra kidolgozott saját támogatási (operatív) programjainak elfogadtatásához. Ezért az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatósága (DG REGIO) a sevillai székhelyű DG Joint Research Centre-rel (JRC) közösen létrehozott egy S3 Platformot, amelynek feladata a szakmai tanácsadás az egyes nemzetek részére RIS3 dokumentációik elkészítéséhez és saját kutatáson, fejlesztésen és innováción alapuló erősségeik azonosításához. A Platform 2012 januárja óta Európa szerte szervez S3 workshopokat, amelynek legutóbbi állomása Budapest volt.

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) felkérésére az elmúlt közel fél évben a régiókban működő Regionális Innovációs Ügynökségekkel együttműködve mérte fel a lehetőségeket, amelynek eredménye 7 régiós és egy szintetizált, RIS3 dokumentum volt. Az S3 Platform képviselői még februárban jelezték, hogy ígéretesnek találják a magyar példát. Ennek oka, hogy hazánkban az NGM/NIH koordinációjával egyszerre folyik top-down (a módszertan központi meghatározása) és bottom-up (az elfogadott módszertan alapján a régiók elkészítik saját stratégiájukat) tervezés. A Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégiához illeszkedő intelligens specializációra vonatkozó magyar nemzeti stratégia elkészítésének határideje az 1121/2013. (III. 11.) Korm. határozat alapján 2013. október 31.

A kétnapos budapesti rendezvényt Normunds Poppens, a DG REGIO főigazgató-helyettese, Turóczy László, az NGM versenyképességért felelős helyettes államtitkára és Alessandro Rainoldi, az S3 Platform vezetője nyitották meg. Mindhárman egyetértettek abban, hogy az Európai Unió fennállásában a 2014-2020 közötti időszak fordulópont lesz, amelynek sikeréhez nagy mértékben járulhatnak hozzá a jól kidolgozott RIS3 stratégiák. Mellettük további, a RIS3 tervezésben elismert szakértők is tartottak előadásokat. Az esemény résztvevőinek alkalmuk nyílt négy ország (Litvánia, Magyarország, Málta, Portugália) tervezett nemzeti RIS3 stratégiáját megismerni és véleményezni. Az Európai Bizottság és a résztvevő országok képviselői a közös véleményezés során megfogalmazták az egyes stratégiákkal kapcsolatos észrevételeiket, amelyeket az értékelt felek beépítenek majd a nemzeti stratégiákba. A rendezvényen 20 ország képviselői vettek részt, különböző állami szervezetekből és a vállalkozói környezetből egyaránt. A résztvevőket delegáló országok között köszönthettük a július 1-jén teljes jogú EU-taggá váló Horvátországot, illetve két nem EU-tag országot (Norvégia, Szerbia) is.

Az esemény a „közös tanulás” szellemiségében zajlott, a záróbeszédekben pedig – többek között Dr. Deák Csaba, a NIH stratégiáért felelős elnökhelyettese is – a következő jelszavakat emelték ki, melyeket a jövőbeli stratégiaalkotás és bevezetés során érdemes lesz szem előtt: hitelesség, nagy ötletek, tudás menedzsment és az ipar megújítása!

Megosztás