Budapest regionális startup központtá válik

Jelentős összeggel, hét év alatt 360 milliárd forinttal támogatja a magyar innovációt és a hazai induló vállalkozásokat az Európai Unió. A magyar startupok megerősítését a Magyar Fejlesztési Bank és az Európai Unió által biztosított 57 milliárd forintból a Hiventures végzi.

A társaság fennállása óta eddig 1000 projektet vizsgált meg, és 115 pozitív befektetési döntéssel 10 milliárd forint odaítéléséről döntött, amiből 4 milliárd forintot már ki is helyezett a startupokhoz. Ezen felül partnerek felkutatásával és egy inkubátor központ, a Startup Campus Budapest létrehozásával is segíti a hazai innovatív ötleteket és vállalkozásokat. A Hiventures részt vesz a napokban tartott V4 Startup and Innovation Tour budapesti záróeseményének megszervezésében is, melynek köszönhetően regionális startupközponttá teszi a magyar fővárost.
Nagy híre van a magyar szürkeállománynak. Méltán vagyunk híresek szellemi képességeinkről, hiszen Magyarország számos Nobel-díjas tudóst, több rendkívül fontos találmányt adott a világnak. A magyar elme diadalútja a XXI. században, a gyorsan zajló technológiai fejlesztések korában is töretlenül folytatódik, hiszen az elmúlt években számtalan világhírű startup vállalkozás indult Magyarországról. Ötletekből tehát nincs hiány, de azok megvalósításában nem jeleskedünk. Magyarországon a becslések szerint csupán 300-400 startup vállalkozás működik, miközben például a hozzánk hasonló méretű Észtországban tízszer ennyiről tudunk.

A helyzeten az innováció felpörgetésével, az induló vállalkozások támogatásával kívánnak változtatni a magyar startup ökoszisztéma szereplői. Ha ugyanis ezek a területek sikeresen működnek, az innovációs vívmányok elterjedésének köszönhetően hatékonyabbá és versenyképessé, ezáltal erősebbé teszik a magyar gazdaságot.
„A magyar kutatás-fejlesztési és innovációs versenypályázati rendszer az üzleti ötlettől a piacra lépés támogatásáig többféle pályázati konstrukciót kínál az értékteremtő innovatív vállalkozásoknak. Ezeket a forrásokat elnyerve a régiós mezőnyben is növelhetik versenyképességüket, így nagyobb piacot érhetnek el az innovációval jelentkező hazai vállalkozások” – mondta Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke. Hangsúlyozta, hogy a startupokat ösztönző kockázati tőke mellett, a hazai innováció versenyképességének növelését célozza az az összességében mintegy 300 milliárd forint keretösszegű támogatás, amelyet vállalkozások nyertek el 2015 óta, és amelynek hatása az elkövetkezendő évek projekteredményeiben és a vállalkozások kutatás-fejlesztési és innovációs ráfordításában jelentkezik. Mint az NKFI Hivatal elnöke elmondta, „a magyar kutatás-fejlesztési és innovációs versenypályázati rendszer az üzleti ötlettől a piacra lépés támogatásáig többféle pályázati konstrukciót kínál az értékteremtő innovatív vállalkozásoknak. Ezeket a forrásokat elnyerve, a régiós mezőnyben is növelhetik versenyképességüket, így nagyobb piacot érhetnek el az innovációval jelentkező hazai vállalkozások”.

A fejlesztésekhez, a találmányok piaci bevezetéséhez azonban tőkére van szükség. Egy induló vállalkozásnak rendkívül nehéz a piacról forrást szereznie, hiszen általában nincs előélete, ami alapján egy bank el tudná dönteni, hitelképes -e. Ráadásul az sem biztos, hogy maga az ötlet a piaci megmérettetés során megállja-e a helyét, így megtérül-e a befektetett tőke. Mivel ezeket a kockázatokat a piaci szereplők nem vállalják, bizonyos fejlesztések és a mögöttük álló startupok támogatását az államnak kell felkarolnia. Magyarországon ezt a feladatot a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) látja el.
A fejlesztési banki koncepciónak lényegi eleme, hogy olyan kockázatokat is vállal, amelyeket a kereskedelmi bankok nem. Az EU is úgy látja, hogy az innováció egy olyan terület, ahol központi beavatkozásra van szükség ahhoz, hogy a régió világszinten versenyképes maradjon. Ennek érdekében hét év alatt 360 milliárd forint uniós és állami forrást fordíthat Magyarország innovációra. Az MFB e források célba juttatásában segít két hitel- és két kockázati tőketermékével – mondta el Bernáth Tamás, a bank elnök-vezérigazgatója.
A fenntartható és értékteremtő magyar startup ökoszisztéma kialakítása a nyolc hónapja létrehozott Hiventures, az MFB csoport tagjának feladata. A társaság 57 milliárd forintot helyez ki kockázati tőkebefektetések formájában, így méretében és szerepét tekintve is Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb kockázati tőkealapkezelője. A Hiventures három befektetési programján keresztül a vállalkozások számára legkritikusabb időszakban, azaz az ötlet kidolgozásától egészen a piaci értékesítés felfuttatásáig tőkével és partnerek felkutatásával segíti a startup cégeket – ez a teljes startup életúton átívelő támogatási rendszer egyedülálló a piacon és a régióban.

A társaság fennállása óta eddig 1000 projektet vizsgált meg, és 115 pozitív befektetési döntéssel 10 milliárd forint odaítéléséről döntött, amiből 4 milliárd forintot már ki is helyezett a startupokhoz. „Úgy tevékenykedünk a piacon, mint bármelyik más kockázati tőketársaság. Ötven százaléknál kisebb részesedést vásárolunk a startup cégekben, majd 3-5 év múlva értékesítjük a tulajdonrészünket. Közben arra ösztönözzük a vállalkozásokat, hogy folyamatosan növeljék a cég értékét. A vállalkozónak nem szabad azt gondolnia, hogy a befektetésünktől meggazdagodik. A mi színrelépésünk csak az első lépés a sikerhez vezető úton” – szögezte le Kisgergely Kornél, a Hiventures vezérigazgatója.
Magyarország önmagában túl kis piac, itt nehéz gyorsan sokat növekedni, feltétlenül szükség van regionális jelenlétre, így a Hiventures a nemzetközi piacra lépésben is segíti a magyar startupokat. Ezt a célt, illetve a régiós gazdasági és diplomáciai kapcsolatok erősítését szolgálja az idei V4 Startup and Innovation Tour rendezvénysorozat is.

A regionális és a hazai innovációs ökoszisztéma 600 legjelentősebb szereplőjét (startupok, mentorok, vállalati innovációs szakemberek) felvonultató eseményen interaktív kiállításon mutatkoznak be a Hiventures által segített startup vállalkozások és az általuk fejlesztett piaci bevezetés előtt álló termékek. A fejmozgással vezérelhető kerekesszéket fejlesztő Nowtech, a szimulációs szoftverével ideális munkakörülményeket teremtő ViveLab, az otthonra is hollywoodi videoélményt kínáló Sybrillo, a smart fashion termékeken dolgozó SafeSkin, a kézhigiéniás megoldást piacra dobó Hand In Scan, a virtuális valóságot az oktatás és a szórakozás szolgálatába állító VR Reel, a fakeretes szemüvegeiről ismert Thinwood, vagy a világméretű problémák ihlette ruházati kollekciókat alkotó WYHOYS.

A Hiventures következő lépése a magyar startup ökoszisztéma megerősítése érdekében egy, az induló vállalkozásoknak helyet adó, őket infrastruktúrával, tanácsadással segítő központ, a Startup Campus Budapest szakmai támogatása. Ezzel a Startus Campus innovatív vállalkozásösztönző kezdeményezés 5 vidéki egyetemi nagyváros, illetve London és Berlin után, Budapesten fizikális térbe költözik. A várhatóan 2018. második negyedévében a Millenárison megnyíló intézmény összekapcsolja az innovációs ökoszisztéma legfontosabb állami és piaci szereplőit, valamint edukációs és vállalkozásfejlesztő munkateret biztosít mind a vállalkozni vágyó, mind pedig a már vállalkozó fiatal innovátorok számára – mondta Katona Bence, a Hiventures vezérigazgató-helyettese. A központ több generációt kiszolgáló, kreatív közösségi, oktatási és rendezvényhelyszín, ahol az innováció, tanulás, alkotás, vállalkozás ösztönzése egyszerre, koncentráltan van jelen. A központ küldetése, hogy az általa kínált komplex szolgáltatások révén, Budapest szívében kritikus tömeg jelenjen meg, mely közösségként támogatja a hazai és régiós innovációs ökoszisztéma fejlődését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .