Blogzine

Jövő Hídja

Természettudományos bemutatók és kiállítás Szegeden és Debrecenben augusztus 20-ánA nagysikerű Jövő Hídja rendezvénysorozat idén, több helyszín mellett Szegeden és Debrecenben is megrendezésre kerül augusztus 20-án a Szegedi Ifjúsági Napok ingyenes napján, valamint a Debreceni Virágkarnevál ideje alatt. A szegedi helyszínen a Szegedi Tudományegyetemen fejlesztett, díjnyertes levegőhajtású pneumobil versenyautók, digitális légifelvételező rendszer és fotoakusztikus hazugságmérő mellett az Innovációs Verseny győztes, KITT-E is bemutatkozik. A debreceni eseményen ALTernatív hajtású járműveket és űrkocsikat, továbbá a természettudomány legújabb eredményeit nézhetik meg a látogatók, valamint betekintést nyerhetnek az űrkutatás rejtelmeibe is.

Az esemény mindkét helyszínen ingyenesen látogatható 10 és 18 óra között.

A Jövő Hídja rendezvénysorozat – korábban Tudományok Hídja néven – évek óta nagy érdeklődésre számot tartó műszaki és természettudományos kiállítás és bemutató. A TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0042 azonosítószámú, „Tudományok Hídja a konvergencia régiók felsőoktatási pólusaiban” című pályázat keretében megvalósuló „Jövő Hídja 2013” programba Győr mellett Debrecen és Szeged is bekapcsolódik. Az országosra bővített esemény célja az idei évben is a tehetséges fiatalok bemutatása, a műszaki és természettudományok, a kutatói és mérnöki életpálya népszerűsítése a társadalom, és elsősorban a pályaválasztás előtt álló fiatalok körében. A projekt teljes költségvetése 45.562.120,- Ft, amelyből 45.562.120,- Ft az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás.

A szegedi Jövő Hídja kiállításon a látogatók közelebbről is megismerkedhetnek a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán fejlesztett sűrített levegővel hajtott pneumobilokkal, 3 dimenziós nyomtatóval és innovatív élelmiszerekkel. A jelenlévők betekintést nyerhetnek az egyetem digitális légifelvételező rendszerének működésébe, melyet árvízi és környezetszennyezési mérések során alkalmaznak, míg a biológia iránt érdeklődők a Füvészkert kutatóitól tudhatják meg miként zajlik a növényfajták szaporítása. Az újdonságok mellett sikeres szegedi IT start-up cégek fejlesztőivel és vezetőivel is megismerkedhetnek a látogatók.

Debrecenben a Virágkarnevál ideje alatt a látogatók közelebbről is megismerkedhetnek egy olyan új technológiával, amely lehetővé teszi az űrjárművek rendszeres indítását a Holdra, valamint az érdeklődők ízelítőt kaphatnak az űrkutatás és űrtevékenység területén történő tudományos kutatásokról. A Mobilis sátraknál a szervezők 74 különleges és egyedi eszközzel, a mozgás, a mobilitás és a közlekedési témák köré épített látványos kísérletekkel várják az érdeklődőket. Megtudhatjuk, hogy mi is az a tűztornádó, a fényfőzés, a tűzfújás és a vizes rakéta. Az Ország Első Óriásbuborék találkozóján kiderül majd, hogy hogyan lehet a buborékokkal szobrászkodni.

A szervezők célja mindkét helyszínen, hogy játékos formában közelebb hozzák és megszerettessék a műszaki- és természettudományokat a fiatalokkal. További színes programok és ingyenesen megtekinthető események várják a Jövő Hídja rendezvényekre látogatókat augusztus 20-án 10 és 18 óra között az alábbi helyszíneken:

Debreceni helyszín:   Debreceni Virágkarnevál (Debrecen, Oláh Gábor utca, a Sportcentrumnál)

Szegedi helyszín:       Szegedi Ifjúsági Napok (Szeged, Középkikötő sor 1-3.,

a medencék és a Tisza közötti részen)

Megosztás