Blogzine

Indigogo minden áron?

Csodavárásként tekintenek sokan a közösségi finanszírozásra, ám a megjelenés számos veszélyt is rejt.

01388 ezer dollárt gyűjtött össze az Indiegogon  egy magyar projekt. A gyűrűóra egy igazán újszerű ötlet, ami világszerte felkeltette az erre fogékony, design és technológia iránt érdeklődő netezők figyelmét. Kevés projekt lehet azonban olyan sikeres, mint a Ringclock.

Ma már szinte mindenki hallott a közösségi finanszírozásról, és messiásként várják, hogy ismeretlenek zsákkal öntsék a feltalálók/fejlesztők/vállalkozók számára a pénzt. Ha egy termékhez nem sikerült befektetőt találni, nincs piaci érdeklődés, akkor inkább azon kellene elgondolkodni, hogy érdemes-e folytatni, vagy lehet-e még változtatni. Nem érdemes a közösségi pénzekért sorba állni, ha nincs pontosan kialakítva a célcsoport, és nem tud a csapat valami igazán újat mutatni.

moveoA Solo-Duo elektromos autóiról is ismert Moveo Zrt. 2008 óta fejleszti elektromos robogóját, és azóta sem sikerült befektetőt találni. Idén nyáron megpróbálkoztak az Jumpstartcity.com oldall is, és csúfos kudarc érte őket. Kampányuk során eleve igen nagy összeget tűztek ki célul, 1,65 millió eurót, ehelyett összesen 346,90 dollár jött össze öt felajánlótól. Egy ilyen piaci felmérés után felmerül, hogy mit mondanak egy lehetséges befektetőnek? Az összesen öt támogató komoly ítélet, nehéz lesz megmagyarázni.

Az ilyen kellemetlen szituációk elkerüléséhez alaposan fel kell mérni a piacot. Nem elég az évekkel ezelőtt kitalált terméket egy közösségi finanszírozó oldalra feltenni, alaposan megfontolva kell a támogatási csomagokat kialakítani. Érdemes egy további fejlesztésre gyűjteni, és ha arra még nem is jön össze a forrás, nem kell úgy érezni, hogy magára a termékre nincs megfelelő kereslet. Végül pedig egy siekrtelen kampány után el kell gondolkodni, hogy valóban megfelelő-e a termék, szükség van-e rá a piacon. Ha elektromos robogót 2400 euróért tervez egy cég eladni, akkor azért a konkurensek árát is érdemes megnézni. Különösen, ha már 500 dollárét is lehet rendelni, igaz nem összehajtható terméket. A drágábban pozicionál termék tulajdonságait sokkal pontosabban kell megmutatni, és elmagyarázni, hogy miért is kerül sokszorosába, mint mások.

power_electric_bike_with_pedal_TDR48K131

 

Megosztás