CALL OUT – Gyűjtsünk exit-eket!

Szilícium völgyi utamnak két nagy tapasztalata volt: (a) az inkubáció már nem menő kint (sokan megégették magukat), (b) mindenki arra büszke milyen exit-et csinált, csak erről beszél. Apropó mi itthon miért nem beszélünk / gondolkozunk / ötletelünk exit-eken?! Tehát vegyük csak számba… bennfentes infok következnek.

Premiere : "Slogan" by Pierre Grimblat in Paris, France on August 28, 1969-Tehát elkezdtem ezen gondolkozni és elakadtam. Mert ma itthon mindenki nyomja a rizsát (én is!), hogy befektetés így, meg inkubáció úgy. De mire is megy ki ez az egész? Hol lesz ebből exit és mikor?

AZ ITTHONI EXIT-EK LISTÁJA

Lássuk csak eddig kiknek volt itthon exit… és itt elakadtam, mert csak ennyit bírtam összeszedni, ezek eléggé közismertek:

1 – Prezi.com: egyszer a Magyar Telekom elengedtek őket és a beléjük tett 30-40 millióért nem kért részesedést. Ezután indult meg  a Prezi sikere. Ezt vehetjük „amolyan nullás exit”-nek vagy amolyan „látens management buy-out”-nak.

2 – Az Index Tools-ot megvette a Yahoo és így Szőke Marci „serial entrepreneur” lett. Ez sikeres exit. (Mail-ben rákérdezek Marcira, hogy mikor volt? mit tudni róla? – és majd megírom) A sikersztoriról már írtunk ITT.

3 – Sikeres IPO volt a Netrisk kapcsán. Végülis ezt is vehetjük start-up-nak. (UPDATE 2014.09.08.: A tranzakció befektetője, az Enterprise Investor jelezte, hogy a Netrisk deal nem IPO volt, hanem „exit” és befektetés. Helyesbítünk és köszönjük!)

4 – A „Magyar Jeremie Galaxisban” egyetlen sikeres exit-ről hallottunk és tudunk ágazatilag. Ez a Portfolion és Oszkó Péter személyes sikere: a CRYO.

tumblr_mv0e752WTt1r9c1ixo1_1280(5 – Nekem volt több kisebb exit-em, igaz kisebbségi részemet adtam el. Anno 2007-ben eladtuk a Videobombot az Indexnek, ebből lett a mai Indavideo. Ez elég jó deal volt, lényegében Doransky-val 7 hónap alatt futattuk fel a cuccot és adtuk el. Kb. 7-8 kérő volt rá. Majd 2012-ben kivásároltak az IVANKA Factory Zrt-ből. De ezek amolyan „deal broker” exit-ek. Igaz pénzzel járt mindegyik – lekopogom. Plusz egyszer 2011-ben a Nokia majdnem kivásárolt minket (kb. 6-7 hónapos tárgyalás) egy nagyon seed állapotú cuccból, amelyből azóta nagyon sikeres start-up lett. Utóbbi nagy deal lett volna, de nem sikerült.

7 – Hallomásból tudom, hogy a regionálisan működő 3Ts Ventures több exit-et is csinált. Igaz ezek inkább az early stage kategóriában és nem start-up szférában működő cégekkel.

8 – SOLD: igen, ez ősszel történt, de a cég Bostonban dolgozik, kevésbé magyar az exit… de azért ideszámoljuk? (cikk róla ITT)

NAGY DEAL-EK, AMIK ÁLLÍTÓLAG MÉG SEM JÖTTEK LÉTRE:

tumblr_mtts05cB6g1rf8a7io1_12809 – Egy hiper nagy deal-ről tudok és ezeket az USA-ban hallottam vissza! Mert ott is híre ment (sajnos). Nevezetesen úgy volt, hogy a Finext eladja a Webcam Laboratories-t (anno SUU nyertes start-up) egy hiper világcégnek. De aztán a „hiper nagy vásárló” visszalépett, mert nem találta a munkavállalói dolgokat rendben a cégnél… Furcsa helyzet és ezt ennél durvábban mondták el nekem kint, olyanok, akik Magyarországnak szeretnének segíteni. Ők nem értették, hogy ez miként történhetett meg. És ezt erősítheti az is, hogy ezután (csendben) a menedzsment távozott a cég éléről – legalábbis a piaci infok szerint.

tumblr_m61q5aIAFK1rup9tto1_50010 – Aztán úgy volt (2012 végén), hogy a Portfolion meg tudja csinálni 2. exit-jét. Ez lett volna a Leonar3do. De aztán – Oszkó Péter elmondása szerint – ők álltak el az ajánlattól, mégsem volt olyan jó. De ez nagyon komoly és perspektivikus deal-nek és valódi exit-nek nézett ki. (Ugye figyeljük, hogy ismét a Portfolion exit-ált volna… aki már a Jeremie rész nagyrészét el is költötte, azaz hiper hatékonyan működhet. Plusz saját privát alapokat indított. Ugye érzitek mire gondolok?)

KÜLDJETEK EXIT-INFOT LÉCI!

Kérdésem és légy szíves segítsetek! Ki milyen exit-ről, rész exit-ről tud? Szedjük össze és tegyük köz kinccsé és utána próbálok beszélni az érintetettekkel, hogy a tapasztalatokról is meg tudjunk vmit.

tumblr_mvjj7odBZe1qb66x7o1_500

Ha jól sejtem, a Jeremie-ben eddig egyetlen exit történt (lásd CRYO / Portfolion). Valaki tud Jeremie-ben más exit-ről?

Küldjétek ide légy szíves: info@suu.hu

tumblr_muu93wAu1N1qz7lxdo1_250

 

8 thoughts on “CALL OUT – Gyűjtsünk exit-eket!

 • 2013. december 7. szombat at 18:14
  Permalink

  Sziasztok,

  IWIW – Magyar Telekom? Vagy az iwiw-et ne tekintsük startup-nak?
  Az 1 milliárd környéki forint mindenesetre sikernek hangzik :)

  Üdv, G.

  Reply
  • 2013. december 7. szombat at 18:44
   Permalink

   De jogos… iWiW el is felejtettem már. Köszi szépen, beveszem a listába!

   Reply
 • 2013. december 13. péntek at 14:28
  Permalink

  Vatera
  Hasznaltauto.hu

  Reply
  • 2013. december 14. szombat at 20:44
   Permalink

   Vatera jogos, a Hasznaltauto.hu milyen exit volt?

   Reply
 • 2014. január 14. kedd at 17:04
  Permalink

  És mi a helyzet a Profession.hu-val?

  Reply
  • 2014. január 14. kedd at 21:04
   Permalink

   Annyiban más, hogy ez kifejezetten startup állásokról szól, specializált szakmai oldal, nem generalista megoldás. a szerk.

   Reply
 • Pingback: Forró drót: Oszkó Péter távozik! | Insider Blogzin

 • 2014. május 8. csütörtök at 12:52
  Permalink

  Nem minden startup, ami az interneten van. Az pedig teljes rejtély, hogy divatmárkák mitől lesznek nálunk startupok. Nem kétlem, hogy tehetséges tervezők dolgoznak ott, de nem látom az innovációt.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .