Itt a Balabit deal: 8 millió dollár a C5 Capitaltól

Nyolcmillió dolláros tőkeinjekciót kap a BalaBit. Az észak-amerikai és európai érdekeltségeinek tovább erősítése érdekében nyolcmillió dollár értékű tőkét von be a BalaBit. A tranzakció révén a londoni székhelyű C5 Capital kockázati tőketársaság szerez részesedést az egyik legsikeresebb magyar technológiai vállalatban.

Az informatikai biztonsági megoldásokra szakosodott BalaBit nyolcmillió dollár (megközelítőleg 1,8 milliárd forint) értékű tőkebevonást jelentett be, mely segítségével a nemzetközi expanziót és a termékfejlesztési tevékenységét kívánja tovább gyorsítani a magyar vállalat. Az elsődleges célok között az észak-amerikai kontinensen való jelenlét erősítése, valamint újabb európai képviseletek létrehozása szerepel az Egyesült Királyságban és a skandináv régióban. A forrást a londoni központú C5 Capital biztosítja, ami Európa első kifejezetten biztonsági és adatvédelmi szektorra specializálódott kockázati tőketársasága.

A közel másfél éves előkészítő munkát és felkészülést követően aláírt megállapodás egy első körös befektetés, amelyet a vállalat öt éves stratégiai céljai szerint további körök követnek majd. A forrásbevonások segítségével 2019-ig szeretné több mint ötszörösére növelni árbevételét a BalaBit, amely elérése már a tőzsdére lépést is lehetővé teszi számára. Az aktuális megállapodás értelmében a C5 Capital kisebbségi részesedést szerez a BalaBitban. A vállalat menedzsmentjében nemzetközi bővülés várható, viszont a szervezet vezetését továbbra is Györkő Zoltán ügyvezető igazgató látja el.

A BalaBit-ot 2000-ben 5 millió forint törzstőkével alapította hat magyar magánszemély. Az azóta eltelt idő alatt kizárólag saját forrásból, organikus növekedéssel vált nemzetközi szinten jegyzett szoftverfejlesztő vállalattá. Évi átlagos harminc százalékos bővülésével a régió egyik legdinamikusabban fejlődő technológiai cége, melynek ingyenes megoldásait világszerte közel egymillió vállalat használja, kifejezetten nagyvállatok számára fejlesztett kereskedelmi termékeit pedig minden lakott kontinensen értékesítik.

A BalaBit 2013-ban 14,5 millió dolláros (3,3 milliárd forint) árbevételt ért el, melyet globális partnerhálózatán keresztül realizált. A vállalat termékeit világszerte közel 100 viszonteladó forgalmazza, közvetlen kereskedelmi képviselettel rendelkezik Párizsban, Londonban, Münchenben, Moszkvában és New Yorkban. Ügyfélkörébe pedig a világ legnagyobb bankjai, telekommunikációs vállalatai, államigazgatási szervezetek és kritikus fontosságú ipari létesítmények tartoznak. A cégcsoport jelenleg 160 főt foglalkoztat, a termékeket a vállalat budapesti központjában és veszprémi K+F részlegében fejlesztik, dolgozói létszámát 2019-ig szeretné megduplázni.

C5 Capital
A C5 Capital nevű kockázati tőketársaságot Nazo Moosa a The Carlyle Group európai technológiai alap korábbi alapító tagja és Andre Pienaar a biztonsági és kockázatkezelési piacon sikeressé vált vállalkozó alapította. A C5 Capital 70 millió dollár értékű tőkével rendelkezik, mely összeget év végéig 100 millió dollárra szeretnék emelni. A társaság Észak-Amerikában, Európában és a Közel-Keleten rendelkezik lokális érdekeltségekkel.

2 thoughts on “Itt a Balabit deal: 8 millió dollár a C5 Capitaltól

 • 2014. június 18. szerda at 23:32
  Permalink

  Gratulálok srácok, így tovább!
  iker ;)

  Reply
 • 2014. június 21. szombat at 13:11
  Permalink

  A BalaBit eddigi eredményeihez én is szívből gratulálok.

  Viszont felfoghatatlan a számomra, hogy mi szükségük volt egy VC bevonására.

  Ha nekem volna egy 3,3 milliárdos forgalmú, 160 fős szoftver cégem, ami az elmúlt 14 évben átlagosan évi 30%-os forgalomnövekedést produkált, és már mind az öt kontinens piacán jelen van, akkor szóba se állnék kockázati befektetőkkel.

  Az még érthető volna, ha valami olyan grandiózus bővüléshez vontak volna be tőkét, amit saját erőből képtelenek lettek volna belátható időn belül meglépni.

  Azonban a hír szerinti 1,8 milliárd nem olyan nagy összeg, amit néhány év alat ne tudtak volna önerőből is kitermelni.

  Ráadásul egy szoftver cég tevékenységének bővítésében nem is a beruházásigény, hanem a dolgozói létszám bővítési üteme a szűk keresztmetszet. Ahhoz pedig nincs szükség tőkebevonásra.

  Tehát semmi értelmes indokot nem látok arra, hogy miért kellett vona egy ilyen dinamikusan fejlődő cégnek külső tőkebevonásra szánnia magát.

  Hacsak azt nem, hogy a tulajdonosok a cég eladására készülnek, és a cégeladásban vérprofi VC belépésétől csupán a cég jobb áron való értékesítését várják :-(

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .