Webox tervek a csomagküldő piacon

Magyarországra érkezett a Webox – Komoly tervei vannak a csomagküldő piacon.

A startup vállalkozások helyzete sohasem egyszerű. Különösen igaz ez egy olyan telítettnek tűnő piacon, mint a csomagküldés területe. A Webox Hungary Kft. azonban egy külföldön már sikeres megoldást, a csomagküldő automatát szeretné meghonosítani Magyarországon. Terveik szerint az évi 15 millió darab kiszállított csomagot jelentő hazai forgalom 7-8 százalékát szeretnék a magukénak tudni, öt éven belül.

 

A webáruházak és az online vásárlás térhódításával párhuzamosan komoly fellendülés tapasztalható a csomagküldő piacon is. A hagyományos utak (házhozszállítás, posta, átvételi pontok) azonban nem tudnak minden igényt kielégíteni. Sokak számára megoldhatatlan a futárra várakozás vagy a sorban állás a postán vagy egy átvételi helyen, de lehet, hogy egyszerű kényelmi szempontok miatt elégedetlenek ezekkel a metódusokkal: olyan csomagot rendelnek, melyet nem szeretnének valakitől átvenni, vagy csak egyszerűen nem akarják komolyabb összeggel a zsebükben a napi teendőiket intézni. Számukra kínál újszerű alternatívát a csomagátadó automata, mely tulajdonképpen egy könnyen elérhető helyre (benzinkút, hipermarket, pláza, stb.) telepített, fiókokból álló fémszekrény (lásd a képet is)

webox1

 

 

A webáruházból rendelt termékeket a G4S futárszolgálat hordja ki a vásárló által megjelölt terminálba. A csomagot egy e-mailben/SMS-ben kapott QR-kód vagy egy speciális kód és a telefonszám beütésével lehet a szekrényből kivenni, az odaszállítást követő 72 órán belül. A Webox folyamatosan bővíti webshop-partnerei körét, de várhatóan már augusztustól igénybe vehetjük ezt a szolgáltatást például a Vaterán, az Extreme Digital, PCLand, 220volt és a Líra felületein, vagy a női célközönséget célzó The Body Shop, Parfümpláza, ParfümCenter, Mini-Manó Babacentrum és a PlayersRoom webshopjaiban. A Webox a további bővülést az ország egyik legnagyobb webshop platform gyártójával, az Unas Online Kft.-vel elindult együttműködés útján kívánja elérni. A szolgáltatás érdekessége még, hogy közvetlen, személyes csomagfeladás is lehetséges egy másik címzettnek.

Szanitter Áron, a Vaterát is üzemeltető Allegro Group HU Kft. piacterek üzletág vezetője elmondta: „2014 áprilisa óta a Vatera kínálata a korábban a Grando.hu-n megtalálható több száz webáruház és hagyományos bolthálózat új, garanciális termékével bővült. Így oldalunkon magán- és kereskedői ügyletek egyaránt köttetnek. Legfrissebb adataink szerint a Vatera vásárlások 53 százalékában levélküldeményként érkeznek a csomagok, ezt követik a személyes átvétel módozata (a vásárlók 27,5 százaléka vette át így a megrendelt cikket). A harmadik helyen lévő Vaterafutár kihasználtsága 2012. júliusi megújulása óta több mint hétszeresére nőtt, és 2014 júniusában már több mint 40 ezer vaterás eladást bonyolítottak ezen a módon. Már évek óta folyamatosan dolgozunk azon, hogy ebbe a szolgáltatásba több nagy futárszolgálat legjobb ajánlatait integráljuk, és a legkisebbtől a legnagyobb csomagig szinte minden igényt le tudunk fedni. Csomagszállító partnereink kifejezetten a Vatera részére alakították ki kedvezményes díjszabásaikat, amely magas színvonalú szolgáltatással párosul, és ezért igen népszerű a vaterázók körében. Úgy gondoljuk, hogy a Webox csomagátadó automatái remekül ki tudják majd elégíteni a vaterás felhasználók igényeit, hiszen az automaták használata a nap 24 órájában, gyakorlatilag sorban állás nélkül lehetséges, ezzel többletszolgáltatást nyújt a többi, már működő átvételi pontos rendszerhez képest. Emellett a Vatera számára kialakított, kedvezményes díjazással a Webox rendszere jó eséllyel tud vetélytársa lenni más futárszolgálatok hasonló szolgáltatásainak. Mindezek mellett azt is kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a Vatera, mint a hazai e-kereskedelem meghatározó és úttörő szereplője az elsők között csatlakozzon ahhoz az innovatív rendszerhez, amelyet a csomagátadó automaták hálózata képvisel.”

Ivády István, a Webox Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: „Cégünk egy fiatal, lendületes vállalkozás merész tervekkel és agilis csapattal.  Csomagátadó automaták telepítésére és üzemeltetésére esküdtünk fel. Tervünk, hogy három éven belül egy olyan innovatív és jövőbemutató szolgáltatást terjesszünk el egész Magyarországon, ami megkönnyíti az emberek hétköznapjait és segíti a vállalkozások életét. Terveink szerint 42 csomagterminál lesz Budapesten és 38 vidéken, ami idén 80 automatát jelent. Jövő év végére további 50 ilyen terminál beüzemelésével számolunk, 2016-ra pedig szeretnénk elérni a 300-at.” A szolgáltatás elindítása az induló 80 gépre vonatkozóan 600-700 millió Ft-os befektetést jelent, mivel egy terminál hardverköltsége körülbelül 5 millió forint körül mozog. A telepítés és kiépítés költsége helyszíntől függően 200-300 ezer forint körül alakul. Az automaták telepítéséhez körülbelül 3,5 négyzetméternyi terület szükséges, mélységük 94,2 centiméter, magasságuk 2,3 méter, míg súlyuk közel két tonna. Az automaták préselt acéllemezből készültek, 3 darab biztonsági kamerával megfigyeltek, míg a fakkokat mágneszáras ajtó védi, nyitásuk két részből álló azonosító kóddal hajtható végre.

A Webox Hungary Kft. csomagátadó automaták üzemeltetésére jött létre a Műszertechnika Holding Zrt. leányvállalataként 2013-ban. A Kft. működéséhez szükséges pénzügyi és szakmai hátteret biztosító Műszertechnika Holding (Széles Gábor érdekeltségébe tartozó vállalatcsoport) több mint 30 éves múltra visszatekintő magánvállalat, amelynek éves árbevétele 10 milliárd forint, és elsősorban gyártási, pénzügyi, ingatlan és informatikai területeken tevékenykedik. A Webox stratégiai partnere és egyben beszállítója a lengyel InPost vállalat, amely hardver- és szoftvermegoldásokat, továbbá stratégiai partnerként know-how-t és háttértámogatást biztosít a Webox Hungary Kft. számára. A lengyel Integer tőzsdei vállalatcsoport tagjaként ismert InPost 15 éve van jelen a postai és logisztikai piacon, jelenleg 21 országban működik a Webox által is használt csomagátadó megoldásuk, európai szinten 16 000 terminál kihelyezését célozták meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .