Blogzine

Szélessávon lemaradásban vagyunk

Fejlesztésre van szükség az internet további terjedéséhez.

A magyarországi szélessávú internet lefedettsége 5 százalékkal el van maradva az Európai Unió átlagától. Míg az EU tagállamaiban négyből több mint három háztartás rendelkezik szélessávú internettel, addig Magyarországon csupán 71 százalékuk. Bár Magyarországon folyamatosak az infrastruktúra-fejlesztések, azok költséghatékonyságuk miatt inkább a mobilinternet-hálózatot érintik, mintsem a korlátlan használatú és olcsóbb vezetékes internetet. A jelenleg széles körben legfejlettebb 4G technológia már most 73 százalékos lefedettséggel bír, jövő év végére pedig ez az arány akár több mint 90 százalékosra is ugorhat. A lakosság számára megfizethetőbb vezetékes internet azonban alig terjed hazánkban – adta hírül az Internetet.hu távközlési ár-összehasonlító portál.

Magyarországon 100 háztartásból 29 még nem kapcsolódik a szélessávú internethez, derül ki az Európai Bizottság októberben közreadott nemzetközi adataiból (lásd a lentebbi ábrát is). Az arány elég arra, hogy egy-két százalékkal megelőzzük a kelet-közép-európai régió több államát (Szlovákia, Csehország, Lengyelország), az Európai Unió átlagától azonban 5 százalékkal elmarad. A lefedettséget tekintve a legmagasabb aránnyal Izland (95%), Norvégia (88%), Nagy-Britannia és Dánia (87-87%), a legalacsonyabb aránnyal pedig Bulgária (54%), Görögország (55%) és Románia (56%) rendelkezik. Ez utóbbi országok lemaradásának egyik oka a szélessávú internet késői megjelenése, például 2006-ban Görögországban még csupán a háztartások 4 százaléka rendelkezett szélessávú internet-előfizetéssel, addig Magyarországon már közel minden negyedik háztartásban elérhető volt.

net2014-mo

Magyarországnak 2020-ra minden állampolgár számára elérhetővé kell tenni legalább 30Mbit/s sebességű szélessávú internetet, amit elsősorban a mobilhálózatok fejlesztésével kíván elérni, a tervek szerint már 2018-ra. „A gyorsabb és korlátlan vezetékes internet elterjedéséhez szükséges optikai kábelek kevésbé frekventált területekre való bevezetése nagyobb forrásigényt követel meg a szolgáltatóktól, így a teljes lefedettséget könnyebb elérni a mobilhálózatok fejlesztésével. Ráadásul az analóg műsorsugárzásról digitálisra való átállás során az ország egész területén maradtak részben vagy teljesen kihasználatlan adótornyok, amelyek segítségével a szolgáltatók költséghatékonyan tudják terjeszteni a mobilhálózatot. Így a 100 százalékos lefedettséget néhány éven belül elérhetjük, az ország minden területén elérhető korlátlan szélessávú internetre azonban még várnunk kell” – magyarázta Solt Ádám, az Internetet.hu távközlési szakértője.

Az Internetet.hu által összegyűjtött és összehasonlított szolgáltatói adatok http://www.internetet.hu/mobilinternet-csomagok.html rámutatnak, hogy míg havi 4000 forintból legfeljebb egy 8 GB-nyi adatforgalom-használatot engedő mobilinternet-csomag rendelhető meg, addig ugyanolyan áron már akár egy 100 Mbit/s letöltési sebességű, korlátlan kábelnet csomaghoz is hozzá lehet jutni. „Ár-érték arányban általában előnyösebb választás a vezetékes internet, de alkalmi netezőként hozzá lehet jutni kedvező mobilinternet-csomagokhoz is. Az ország azon régióiban azonban, ahol még nincs kiépítve az optikai infrastruktúra, a felhasználóknak a mobilinternet az egyetlen lehetőségük. Azonban ez nem mindenki számára megfizethető opció. Ahhoz, hogy megváltozzon a helyzet, nagyobb forrásokat lenne szükséges elkülöníteni a fejlesztésekre. Azonban amíg nincs garancia arra, hogy a kevésbé fejlett területekről elegendő fizető felhasználó csatlakozik a hálózathoz, a szolgáltatóknak kockázatos lépést jelentenének a nagyobb volumenű beruházások” – tette hozzá Solt Ádám.

Megosztás