Budapest HUB után itt a Debrecen “HUB”

Debrecen városa is a startupok mögé áll!

Az EDC Debrecen Város és Gazdaságfejlesztési Központ kezdeményezésére megalakult a Debreceni Startup kerekasztal, amelyet Póser Zoltán, az EDC Debrecen vezetője jelentett be 2015. február 9-én a Debreceni Technológia és Startup meetupon! A DebTech meetup-on részt vett Papp László, Debrecen polgármestere is, aki arról is beszélt, hogy a város egyik zászlóshajójaként számítanak az IT cégekre, és a kialakuló és felnövekvő debreceni startupokra. Ezen cégek fejlődését és sikereit szeretnék segíteni, hogy Debrecen tényleg olyan város tudjon lenni, ahol minden körülmény adott ahhoz, hogy egy következő Microsoft is fel tudjon nőni.

debtech Póser Zoltán
Póser Zoltán EDC Debrecen vezetője

 

 

 

 

 

 

 

Startup kerekasztal

Egy rendszeres időközönként megrendezendő fórum, kerekasztal beszélgetés lesz, aminek célja, hogy találkozzanak Debrecen startupjai, startupokkal foglalkozó intézményei, a Debreceni Egyetem és az önkormányzat képviselői, és ötleteket, javaslatokat dolgozzanak ki a debreceni startup ökoszisztéma fejlődésének segítésére. Ahogy Póser Zoltán, az EDC vezetőjeként elmondta, ők, és így közvetetten a város önkormányzata csak elindítja ezt a kerekasztalt, de a munkának közösnek kell lennie. Nem az önkormányzat akar az lenni, aki megmondja a „tutit”, hanem a tényleges piaci szereplőkkel, és a már meglévő valamint alakuló debreceni startupokkal szeretnének együtt dolgozni azon, hogy együtt megteremtsék a lehetőségét a következő Microsoft debreceni létrejöttéhez és elindulásához.

Eleve halott ötlet?

Szerintem nem. De muszáj ezzel a kérdéssel foglalkozni. Mindig is azon az állásponton voltam, és vagyok, hogy a startupoknak nem tesz jót az, ha a politika megpróbál beleszólni a mindennapjaikba. Ezt most is tartom. És valljuk be, ez a kísérlet nagyon emlékeztethet a Budapest Hub-ra, amiről nemrég olvastuk, hogy nagyon úgy fest kudarcot vallott.

Amiért én bizakodó vagyok a Debreceni Startup Kerekasztallal kapcsolatban:

  • A politikának nem célja ennek a vezetése, irányítása, ahogy ezt Póser Zoltán is elmondta, hanem együtt akarnak dolgozni  helyi startup ökoszisztéma résztvevőivel. Nem önkormányzati, állami vagy startup megmondóemberek okoskodásáról van szó, hanem piaci szereplők, ténylegesen működő vagy induló startupok vesznek részt az egyeztetéseken, és hallathatják a hangjukat, mondják el a véleményüket.
  • A nagypolitika helyett kicsiben, helyi szinten próbálnak meg tenni a résztvevők. Lehet kicsi, de koncentrált lépésekkel talán könnyebb elindulni, mintha egy nagyot akarnánk ugrani országos vagy nemzetközi szinten? Meglátjuk.

További részletek:

http://debtech.hu/debrecen-varosa-startupok-moge/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .