Energiahatékonysági kutatásokra nyertek uniós pénzeket magyar kutatók

A Bay Zoltán Nonprofit Kft. sikeresen lezárta az EITKIC_12 „Az EIT KIC társulásokban való magyar részvétel és partneri közreműködés támogatása” c., a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap által finanszírozott program keretében nyert pályázatát. A támogatott projekt címe: „Fenntartható energiaellátást és – felhasználást támogató piacorientált kutatás-fejlesztés az InnoEnergy KIC (Knowledge Innovation Center) keretében”.

A projekt alapvető célja olyan K+F tevékenységek megvalósítása volt, amelyek elsősorban az energiatermelés környezetterhelésének csökkentését, az energiafelhasználás hatékonyságának és biztonságának fokozását segítik elő. A projektben további célul tűztük ki azt is, hogy segítsük a jövőben újabb magyar partnerek bekapcsolódását az InnoEnergy KIC tevékenységébe, amihez szintén szükséges a KIC mindennapi tevékenységében való minél aktívabb részvétel. Az ernyőprojekten belül hét, jól elkülöníthető, az energia hatékony és fenntartható felhasználására irányuló kutatás-fejlesztési projekt megvalósítása történt meg:
1. Virtuális érzékelésen alapuló szimulációs erőművi tréning platform fejlesztése
2. Biomassza előállítást célzó alganevelési rendszer fejlesztése
3. Mikrobiális Üzemanyagcella (MÜC) rendszerek fejlesztése
4. Biomassza tüzelőanyag ellátás logisztikai rendszerének fejlesztése
5. Napelem gyártáshoz használható Si új, gazdaságos gyártási technológiájának kidolgozása
6. Különböző, karbontartalmú só-mátrixú rendszerek kifejlesztése és azok hőtechnikai vizsgálata
7. Mobil mérő- és elemző rendszer fejlesztése smart grid-ekhez kapcsolódó ipari és lakossági rendszerek energetikai optimalizálásához

Az elvégzett kutatás-fejlesztési tevékenységek eredményeképpen minden alprojektben valamilyen új technológia, új anyag vagy új szolgáltatás került kifejlesztésre.
Ezekről részletesebb információk a BZN Kft. honlapján találhatók: www.bayzoltan.hu/palyazatok/eitkicprojekt 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .