Blogzine

Finn-magyar inkubáció startol a felsőoktatásban

A finn know-how-ra alapuló Demola modell továbbfejlesztéséről írt alá megállapodást a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egy finn-magyar vegyesvállalattal. Több mint egytucatnyi társával a Demola inkubációs rendszerből került ki eddig a nemzetközileg is sikeres HandInScan, és Rabbit projekt is, valamint a Canon nyomtatók új fejlesztései, amelyek társai most újabb mérföldkőhöz érkeztek.

A Demola inkubáció továbbfejlesztéséről szóló megállapodást Péceli Gábor, a BME rektora és Korányi László, – a Demola működtetését a jövőben új szintre emelő – Technopolitan Zrt. vezérigazgatója, a Nemzeti Innovációs Hivatal korábbi elnökhelyettese kötötte meg. Az aláíráson jelen volt a Demola jogtulajdonosának képviselője, a Technopolitan partnere, Ville Kairamo úr. Az eseményt üdvözölte Pasi Tuominen Finnország Budapesti nagykövete, aki kiemelte, hogy „a magyar-finn kapcsolatok egyik legfontosabb területe az innováció és külön örömére szolgál, hogy finn-magyar együttműködésben fejlesztik tovább a Demola tevékenységet, ezt a világszerte sikeres finn egyetemi-ipari-startup modellt Magyarországon”.

Péceli Gábor, a BME rektora elmondta, hogy „a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem büszke arra, hogy a világ egyik innovációs nagyhatalmának számító Finnország élenjáró know-how-ja alapján kapcsolják össze a piacorientált technológiai projekteket a hallgatók vállalkozói szellemének és képességeinek fejlesztésével.”

Korányi László a Technopolitan Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy az új vegyesvállalat üzleti alapon a jövőben sokkal rugalmasabban tudja majd előmozdítani az iparvállalatok és az egyetemi hallgatók közös projektjeit, ami az egyedülálló finn Demola modellre épül. „Emellett külön örömünkre szolgál, hogy elnyertük a finn partner bizalmát, ugyanis – a hazai tapasztalatokra építve – a Technopolitan feladata lesz a Demola modell értékesítése és bevezetése az egész közép-európai régióban” – tette hozzá Korányi.

 Kroó Győző a Canon Hungária Kft. Ügyvezető Igazgatója  a kapcsolatról azt emelte ki, hogy: „Az egyetemmel és a diákokkal való együttműködéstől friss látásmódot és egészen új ötleteket várunk, mely mindenkinek hasznot hoz: a diákoknak kiugrási lehetőséget és anyagi előnyt, az kapcsolatot egy globális nagyvállalathoz, a Canon számára teljesen új távlatok lehetőségét. Talán ez az együttműködés lesz az alapja egy új magyar startup születésének.”

A Demola Budapest egy sor sikeres hazai startup elindulásában adott támogatást. A HandInScan www.handinscan.com olyan eszközt fejlesztett ki, amely lehetővé teszi a kézhigiénia objektív ellenőrzését orvosi környezetben. A Rabbit http://wearrabbit.com/ a konferencia- és rendezvénylátogatást forradalmasítja egy speciális karkötős megoldással. A Canon-nal közös projektben a nagyvállalati nyomtatás olyan új funkcióit fejlesztették ki a hallgatók, amelyeket a Canon megvásárolt, hogy azokat világszerte bevezesse.

Hogyan működik? Mitől különleges?

Demola-1

A Demola program 2008-ban indult a finnországi Tamperében és a startup megközelítést továbbgondolva az az alapelve, hogy iparvállalatok valódi, ténylegesen létező, piac által felvetett problémáira diákok és vállalati szakemberek közösen fejlesztenek megoldásokat. A projektekben több szakterület hallgatói dolgoznak együtt, egyetemi oktatókkal és az ipari szakemberekkel kiegészítve. Ennek révén a vállalatok friss ötletekhez és megoldásokhoz jutnak a hallgatóktól, a hallgatók pedig valódi üzleti projektek kapcsán nemcsak innovatív termékeket és szolgáltatásokat fejlesztenek ki, hanem egyúttal vállalkozói tapasztalatokra is szert tesznek, és sok esetben startup vállalkozásokat is elindítanak. A Demola nemcsak a projektek összehozásában, hanem a fejlesztés, mentorálás folyamatában, sőt gyakran egy-egy startup felépítésében is támogatást nyújt olyan esetekben, amikor az iparvállalat mégsem kívánja hasznosítani a fejlesztés eredményét.

A finn tapasztalatok azt mutatják, hogy a Demola projektekben résztvevő hallgatók 75%-a gondolkodik vállalkozás indításában, szemben a projekt működése előtti 30%-os aránnyal. Egy Demola projekt végig vitele az anyanyelvi környezetben történő nyelvtanuláshoz hasonlítható, a diákok a fejlesztés és vállalkozásépítés „nyelvét” ebben a környezetben anyanyelvi szinten sajátíthatják el. A modellt a Világbank és az Európai Bizottság is a nemzetközi legjobb gyakorlatok közé sorolta, Finnországban és Svédországban pedig a nemzeti innovációs stratégia részévé tették.

A Demola modellről:

2015-ben már 11 országban működnek Demola központok, ahol 37 egyetemről több mint 2000 egyetemi hallgató, 450 innovációs projekten dolgozik, közel 300 vállalattal együttműködve.

A Demola néhány további friss projektje:

  • GyroSpring:

A GyroSpring egy olyan, egyedi tulajdonságokkal rendelkező szerkezet, amely a jelenleg elterjedt eszközöknél sokkal hatékonyabban használható rezgéscsillapításra. 

  • A munkára fogott Jedi-erő:

A munkára fogott Jedi-erő: távolról végezhető, tényleges fizikai munkavégzést biztosító rendszer kifejlesztése.

  • Energofish Project:

Rezgőspicces horgászat (Feeder, Picker) elektromos kapásjelzőjének kidolgozása.

  • be-novative gamification:

A be-novative-ben rejlő gamification lehetőségek továbbfejlesztése, és a rendszer funkcionalitásának bővítése, elsősorban nagyvállalati környezetben is alkalmazható, célszerűen könnyed, játékos prototípusok megvalósításával.

Megosztás