Mesterséges intelligencia, kódoló lányok és Mérő László Extremisztánból

Az Európa Pont szeptemberi fókusztémája az innovatív és tudásalapú Európa – mindaz, ami képessé teszi az Európai Uniót arra, hogy megállja a helyét a digitalizálódó világ globális versenyében.

Ebben a folyamatban kulcsszereplők a fiatalok: olyan innovatív ötletekre és oktatási módszerekre van szükség, amelyek segítségével Európa fiataljai képesek a kor vívmányait saját boldogulásuk javára felhasználni. A digitális írástudás, az oktatási szemlélet változása, az élethosszig tartó tanulás mind kulcsfontosságú ahhoz, hogy Európa a világ élvonalában legyen a tudományos teljesítményben, a kutatás-fejlesztésben. Szeptemberben ezért olyan módszereket, programokat, kezdeményezéseket mutatunk be, amelyek segítenek felkészülni a fiatal európai generációnak az új kihívásokra.

Szeptember 25-én,a Kutatók éjszakájána SKOOL projekt olyan sikeres nőket mutat be, akik a fiatal lányok példaképei lehetnek, és akik rávilágítanak arra, hogy a programozás ma már nem a férfiak kiváltsága. Vendégünk leszPrievara Tibor, a budapesti Madách Gimnázium tanára is, aki azzal lett országszerte ismert, hogy angolóráin diákok döntik el, állítják össze, mi legyen a témazáróban, sőt azt is, hogyan szeretnék tanulni a nyelvet. Ehhez kapcsolódóan beszélgetünk arról, milyen eredményeket lehet elérni akkor, ha a diákokhoz a saját nyelvükön szólnak, mennyire vált be ez a modell és hogyan lehetne kiterjeszteni ezt a szemléletet más területekre.

Az est zárásaként a témához kapcsolódóan Mérő László matematikus, pszichológus „Újfajta írástudás Extremisztán világában” címmel tart előadást.

E havi filmklubunkban, szeptember 29-én szintén a digitális és a valós világ kapcsolatát vizsgáljuk. A 2015-ös Ex Machina sci-fi (egyben briliáns pszicho-thriller) a mesterséges és a természet adta intelligenciáról, a teremtőről és a teremtettről, valamint ezek egymásra hatásáról és összecsapásáról szól. Mi tesz valakit emberré? Hol van a határ ember és gép között, mivé fejlődhet egy mesterséges létforma, és honnantól beszélhetünk saját öntudatról? És mivel jár, ha az ember istent játszik… Ilyen kérdéseket boncolgat az idei év egyik legizgalmasabb sci-fije, amely sajnos a magyar mozikig nem, csak a Titanic filmfesztiválig jutott el. A filmklub vendége Kazi Sándor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki Karának oktatója lesz.

Valamennyi program ingyenes.
Helyszín: Európa Pont / Millenáris Park – 1024 Budapest, Lövőház u. 35.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .