Blogzine

Már az 5G-t szabványosítja az EU

Az Európai Unió új METIS-II projektjének keretében az 5G rádiórendszer átfogó tervét és az ütemtervre vonatkozó ajánlását dolgozzák ki.

Az Ericsson Európai Unió új METIS-II projektjének koordinátoraként továbbra is élen jár az 5G-s rendszer kifejlesztésében. A projekt célja az 5G-s rádiórendszer átfogó tervének, valamint az 5G szabványosítás ütemtervére vonatkozó ajánlásnak a kidolgozása.

Stratégiai szinten a METIS-II az 5G infrastrukturális köz–magán társuláson (5G-PPP) belül biztosítja az 5G együttműködés kereteit, melynek során közösen értékelik az 5G-s rádiós hozzáférési hálózat koncepcióit és a javasolt 5G spektrumgazdálkodási ütemtervét. A projekt emellett lehetővé teszi a szabályozói és szabványosításért felelős szervezetek felé az összehangolt fellépés előkészítését is.

A projekt középpontjában egy erős nemzetközi konzorcium áll, amely az 5G-s K+F kezdeményezések terén aktív régiókból (Kína, az EU, Japán, Dél-Korea és az USA) érkező 23 partnerből áll, és bevonja a jelentősebb nemzetközi kereskedők többségét, a nagyobb szolgáltatókat és a legjelentősebb kutatókat.

A METIS-II tehát rendelkezik azzal a különleges képességgel, hogy globális szinten előmozdítsa a konszenzusépítést, teljes, összevont képet alkosson a mobil és vertikális iparágak igényeiről, továbbá eljutassa az eredményeket a megfelelő testületek, fórumok és szabványosításért felelős csoportok számára valamennyi régióban.

A projekt az EU H2020 kutatási program társfinanszírozásában valósul meg, és 8 millió eurós költségvetésből gazdálkodik.

Az Ericsson a METIS-II koordinátoraként az 5G új rádiós hozzáférésének terveibe építi bele technológiáit, emellett platformot biztosít a szabályozói és szabványosítói tevékenységekhez. A METIS II projekt épít majd az ugyancsak a svéd cég által vezetett és összehangolt első integrált 5G-s projekt, a METIS sikerére.

Emellett a magyarországi kutatóközponttal rendelkező cég vezető szerepet vállal az mmMAGIC (Millimetre-Wave Based Mobile Radio Access Network for Fifth-Generation Integrated Communications) projekt műszaki koordinátoraként is. Ennek a projektnek a keretében új koncepciókat fejlesztenek ki és terveznek a mobil rádiós hozzáférési technológia 6-100 GHz frekvenciasávban történő hasznosítására.

Mindkét projekt fontos szerepet játszik abban, hogy a szabványosítás előtt sikerüljön konszenzust kialakítani a mobil iparágban. Ezek a projektek lehetőséget nyújtanak a különböző konzorciumok számára, hogy megvitassák és értékeljék a különböző kutatási elképzeléseket, mielőtt még azokat a 3GPP szabványalkotás elé terjesztenék.

Az iparágak digitalizálása, a dolgok internete (Internet of Things) és a szélessáv általános elterjedése szempontjából a legkritikusabb tényező az 5G globális szabványosítása.

A szabványosítás elengedhetetlen ahhoz, hogy a világ különböző tájain élő emberek összekapcsolhatók legyenek. A mobilhálózatok több generációján keresztül is ez volt az az alappillér, amely lehetővé tette, hogy a világ különböző részein található hálózatok zökkenőmentesen együttműködhessenek egymással, és a felhasználók számára mindenütt ugyanazt az élményt nyújtsák.

Az Ericsson egyedülálló globális jelenléte, a kutatás és fejlesztés terén kivívott megbecsült pozíciója és a globális piaci szereplőkkel kiépített erős kapcsolatai révén abban a különleges helyzetben van, hogy Európában és azon kívül is hozzájárulhat a kutatáshoz.

Megosztás