Blogzine

430 millió forinttal lép külpiacra az IPR

430 millió forintos tőkebefektetéssel lép külpiacra a magyar cég. Az IPR-Insightsban a Bonitas is meglátta a lehetőséget.

430 millió forintos tőkebefektetéssel lép külpiacra a magyar tulajdonú IPR-Insights, szoftvergazdálkodási szakértő cég. A nemzetközi terjeszkedést megelőző vizsgálatból kiderült, külföldön is potenciális kereslet várható a magyar vállalkozás termékei és szolgáltatási iránt. Az új piacokra való belépéshez, és nemzetközi összehasonlításban is hiánypótló új termékek létrehozásához keresett tőkebefektetőt az IPR-Insights. A növekedési elképzelésben a Bonitás Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. is valódi potenciált lát, így összesen 430 millió Ft tőkét fektet a megvalósításba.

 Lengyelország, mint elsődleges célpiac

„A régió legnagyobb piaca egyértelműen Lengyelország, így első lépésként itt indítjuk el szolgáltatásainkat. Már az előkészítés fázisában sok lengyel ügyféllel találkoztunk személyesen, és hamar kiderült, hogy – akárcsak a hazai ügyfeleink számára – számukra is kihívás a szoftvergyártók auditfenyegetése, a megfelelő szoftver vagyongazdálkodás, és a vállalatvezetés részéről fellépő költségcsökkentési igény kielégítése. Sokéves tapasztalatunk, hogy a megfelelő szoftvergazdálkodás pontosan ezeket a területeket képes hatékonyan szolgálni” – tájékoztat Zsoldos Sándor az IPR-Insights International Zrt. vezérigazgatója.

A régión túli terjeszkedés is tervben van

Lengyelország után Csehországot és Törökországot veszi célba a cég. „A külpiacra lépést megelőző vizsgálatok feltárták, hogy a megcélzott piacokon egyelőre még nincs meg a megfelelő megoldás a hatékony szoftvergazdálkodás problémájára, így jött az ötlet, hogy megcélozzuk ezt a piaci rést” – hangsúlyozza a vezérigazgató. Kiemeli: amennyiben a lengyel, a cseh és a török piacra lépés sikeres, a tapasztalatokat felhasználva további régiós és talán régión kívüli országokban is folytatják a terjeszkedést.

Fókuszban az exportpiacok

Az IPR-Insights számos nemzetközi nagyvállalat magyar leányát szolgálja ki évek óta. A külpiaci nyitás során ezeket a kapcsolatokat is kamatoztatják majd, azonban nem ettől a lépéstől várják az árbevétel biztosítását. A legfőbb cél, hogy az adott országokban helyi szolgáltatóként jelenjenek meg, természetesen támaszkodva a hazai háttértudásra és termékekre. A tőkebevonás segítségével megvalósuló termékfejlesztés eredményeit a cég magyarországi ügyfelei is hasznosítani fogják, de a legnagyobb növekedés elsősorban az exportpiacokon várható

ipr

Pénzügyi befektetés és szakmai támogatás

„Elsősorban azt az ideális kockázati tőkéstársat kerestük terveink kivitelezéséhez, aki a pénzügyi befektetetésen túl egyéb kompetenciákkal és nemzetközi kapcsolatokkal is támogatni tudja növekedési céljaink megvalósítását. Ezt a szerepet a Bonitás teljes mértékben betölti” – emeli ki Zsoldos Sándor.

„Az IPR-Insigths termékeinek és szolgáltatásainak érettségét a magyar piac már visszaigazolta, a cég további termékfejlesztési elképzelései mögött pedig közvetlenül azonosítható, nemzetközileg értelmezhető ügyféligények állnak. Úgy véljük, ezek együttesen megteremtik az alapját egy sikeres földrajzi expanziónak, melynek levezénylésére rendelkezésre áll a szükséges menedzsment is. Várakozásunk szerint pár év leforgása alatt egy, a CEE-régióban meghatározó SAM-szolgáltató társasággá fejlődik az IPR, mely ekkor már elsősorban Nyugat-Európában, de akár Európában terjeszkedni szándékozó, eddig az USA-ra fókuszáló szakmai befektetők látókörébe is kerülhet. Ezért döntöttünk úgy, hogy tőkebefektetéssel és szakmai támogatással segítjük a céget” – teszi hozzá Kiss Gábor, a Bonitas Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. befektetési igazgatója.

Sikeres küldetés

A tőkebevonási folyamatot az IPR-Insights kizárólagos tanácsadó partnere, az M27 ABSOLVO támogatta, aki már a terjeszkedési stratégia meghatározásától egész a tranzakció zárásáig szakértő segítséget nyújtott a csapatnak. „Tanácsadóként elsősorban javaslatokkal, tapasztalatokkal, benchmarkokkal támogattuk a vállalkozást, a projektet. Jelen esetben nem volt nehéz dolgunk, az IPR-Insights egy kiváló vállalkozás, kiváló menedzsmenttel és valós növekedési potenciállal. A cél egy olyan megállapodás kialakítása volt, ahol természetesen mindkét fél a lehető legjobban jár, de nem fojtja meg a céget és az alapítók szándékait, elvárásait is a lehető legjobban támogatja” – összegez Horgos Lénárd, az M27 ABSOLVO partnere.

Az IPR-Insights-ról

Az IPR-Insights 2002-ben, a szoftvergazdálkodási (software asset management – SAM) szolgáltatáspiac világszintű kialakulásával nagyjából egy időben kezdte meg tevékenységét. Az elmúlt 13 évben a cég Magyarország piacvezető szoftvergazdálkodási szakértőjévé nőtte ki magát. A vállalat nemzetközi összehasonlításban is különleges: nem pusztán egy széles portfólióval rendelkező független szakértő, de saját fejlesztésű szoftvernyilvántartó alkalmazással (SAM-Insights) is rendelkezik. A Microsoft Corporation 2009-ben Közép és Kelet-Európa legjobbjának, illetve a világ 3 legjobb SAM szakértője közé választotta a céget, annak ellenére, hogy – a vizsgált vállalkozások közül egyedüliként – az IPR-Insights története során egyetlen Microsoft licencet sem értékesített. 

Megosztás