Blogzine

Új vállalkozásösztönző program Észak-Alföldön

Egyre több lehetőség érhető el a vállalkozó fiatalok számára Magyarországon. Ezek közül kiemelkedik a  GINOP-5.2.2-14-2015-00027 „Vállalkozz Magyarország!” Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása az Észak-Alföld régióban projekt, amely a helyi fiatalok számára biztosít támogatást. észak-alföldA programot a Széchenyi 2020 keretében egy háromtagú konzorcium hajtja végre, melyet a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. koordinál, az Enterprise Hungary Nonprofit Kft. és az Ifjúsági Vállalkozásélénkítő Szervezet segítségével.

 

Kovács Zsoltot, a program kommunikációjáért felelős Enterprise Hungary operatív vezetőjét kérdeztük a programról.

Miért érdemes vidéki fiatalként vállalkozást indítani?

Egyre több a fővároson kívül élő, példamutató, fiatal vállalkozó, elég csak a vidéki nagyvárosainkban, például Debrecenben körbe nézni. Cívis városiként sok helyi sikertörténetet ismerhettem meg az elmúlt időszakban.  Ott van például a már 9 országban működő Slamby Kft., mely egy automatikus szövegértelmező technológiát fejlesztett ki. A csapat több hazai és nemzetközi elismerést is kapott. A 2015-ös Telekom Innovation Contesten a legjobb 10 közé került, de például a népszerű jofogas.hu online piactér is alkalmazza fejlesztésüket.

Ez csak egy a sok inspiráló történet közül.  Mi azon dolgozunk, hogy minél több sikeres vállalkozás induljon vidéken.

A Vállalkozz Magyarország! Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása projekttel is Észak-Alföld fiataljait kívánjuk megszólítani, a helyi vállalkozókedvet ösztönözve.

Helyiként hogyan látod a régió fiatal vállalkozóinak közösségét?

Egy folyamatosan bővülő és fejlődő vállalkozói ökoszisztéma van jelen. Hallgatói szervezetek, csoportok, mint például a DEVIK hallgatói vállalkozói klub, illetve a helyi közösségi irodák, úgy, mint a Debrecen Hub és az Xponential lehetővé teszik, hogy évről évre egyre több fiatal indítson saját vállalkozást. Az ilyen kezdeményezések a mi munkánkat is megkönnyítik, biztos alapot szolgáltatnak vállalkozásösztönző tevékenységünkhöz. Ezek a fórumok, közösségi terek a legjobb színterei a tudásátadásnak, a kapcsolatépítésnek és az inspirációnak.

Ki kell emelnem a Debreceni Egyetem Team Academy vállalkozásfejlesztési programját, valamint azt a potenciált, amit az egyetem által nyújtott piacképes képzések szinergiája jelent. Konzorciumunk tagjai fontosnak tartják, hogy Budapesten kívül is lehetőség nyíljon a fiatalok számára innovatív vállalkozások alapítására és fejlesztésére. A sikertörténetek itt sem maradnak el, a Team Academy programból kikerülő egyetemista fiatalok által alapított Innovair Marketing Kft. kezeli például a debreceni repülőtér teljes marketing, kommunikációs tevékenységét.

Úgy látjuk vidéki településeken is indulhatnak új sikeres vállalkozások, ma már nem kell feltétlenül a fővárosba költöznie a vállalkozó szellemű fiataloknak! Ezt bizonyítja az a sok sikeres vállalkozás, melyek az előző ciklus fiatalok vállalkozóvá válását segítő projektjeinek keretében indultak el. Kléner János, a Fiatalok Vállalkozóvá válásának támogatása program korábbi résztvevője 2014-ben saját pékmanufaktúráját nyitotta meg Hajdúszoboszlón. Csapata ma már a műhely termékpalettájának bővítésén dolgozik. Nagy Lajos Zoltán ugyancsak két éve saját vendéglője kapuit nyithatta meg Debrecenben a támogatásnak köszönhetően. Sokáig folytathatnám még a felsorolást, üzleti tanácsadó iroda, ajándékbolt és bár is született már a program során.

Miről szól a Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása program?

A program célja új vállalkozások létrehozása, a fiatal korosztályt érintő munkanélküliség csökkentése, valamint vidéki fiatalok helyben maradásának támogatása. Bárki jelentkezhet hozzánk a legalapvetőbb ötletekkel is, legyen szó akár fodrászatról, egy új bár megnyitásáról, egy hangszerboltról, vagy éppen egy zöldségesről.

A lehetőség iránt érdeklődő fiatalokat szakmai támogatással segítjük saját vállalkozásuk elindításában. Mentorok biztosítanak folyamatos tanácsadást és útmutatást a résztvevők üzleti terveinek kialakításához, majd segítik az újdonsült vállalkozásokat indulásuk első évében. A vállalkozás megalapításához szükséges ismereteket és készségeket a jelentkezők egy üzleti képzés során sajátíthatják el. A képzés végeztével a résztvevők a megszerzett tudás és az elérhető segédanyagok felhasználásával, a vállalkozási ötletük megfogalmazásától eljutnak az üzleti terv elkészítésének fázisáig. Ezt az üzleti tervet egy független szakértőkből álló csoport véleményezi és hagyja jóvá.

Azok a résztvevők, akik a képzésből kikerülve, jóváhagyott üzleti tervvel rendelkeznek és megalapították saját vállalkozásukat, valamint a folytatáshoz is kellően motiváltak, a Széchenyi 2020 keretében az Európai Szociális Alap támogatása révén minimum 2, maximum 3 millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak újdonsült vállalkozásuk induló költségeinek fedezésére.

Konzorciumunk célja, hogy a projekt keretei között a következő egy évben legalább 270 új cég létrejöttét segítsük elő ebben a régióban, ami 810 millió forint támogatást jelent.

Kik vehetnek részt a programban?

A programban az Észak-Alföldön élő, 18 és 25 év közötti álláskeresők, valamint 25 és 30 év közötti felsőfokú végzettségű pályakezdő álláskeresők számára biztosítunk lehetőséget saját vállalkozásuk elindítására. Jelentkezni a holnapunkon való regisztrációval és a jelentkezési lap kitöltésével lehet.

A kiválasztás folyamata két lépcsőből áll: első körben online kompetenciamérő tesztek segítségével a jelentkezők személyiségéről, motivációjáról, attitűdjéről, készségeiről és alapvető matematikai tudásáról szeretnénk egy képet kapni, mely az érdeklődők számára is értékes információval szolgálhat. Második körben pedig személyes beszélgetésre kerül sor. A projektvezető Széchenyi Programiroda az elmúlt években összesen 60 új irodát létesített az ország különböző pontjain, így megkönnyítve, hogy a Vállalkozz Magyarország!-hoz hasonló regionális kezdeményezések során minél több érdeklődőt közvetlenül elérhessünk. Észak-Alföld három megyéjében összesen 8 helyszínen várják az érdeklődőket kollégáink.

A programokba bevont fiatalok 2016 őszétől vehetnek részt üzleti képzéseinken és a képzést eredményesen elvégző, jóváhagyott üzleti tervvel rendelkező, vállalkozásukat megalapító fiatalok pályázhatnak induló vállalkozásuk költségeinek támogatására.

Akinek felkeltette érdeklődését a lehetőség, további információt weblapunkon, a vallalkozzmagyarorszag.hu/eszakalfold oldalon találhat.

Megosztás