Blogzine

Ha előbb indulsz, nagyobb az esély a világsikerre

A cikket a A Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központ honlapjáról vettük át, ami a a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) vállalkozásbarát egyetem stratégiájának részeként létrejött műhely. Ennek célja, hogy a kelet-európai vállalkozásfejlesztés egyik legelismertebb kutató-, fejlesztő-, képző- és tudásszolgáltató bázisává („think tank”) fejlődjön.

Hogyan csinálhatunk sok pénzt úgy, hogy közben olyan kevés erőforrást használunk, amennyire csak lehet? A kérdés elsősorban az értékek meghatározásáról, nem anyagokról. Arról, hogy mit tekint értéknek a társadalmunk – véli Arthur ten Wolde, körforgásos gazdaság szakértő, aki a Circular Hungary konferencián tartott előadást. Véleménye szerint ahhoz, hogy alapvető változás álljon be a gazdasági szereplők gondolkodásában nem az a cél, hogy higgyenek a fenntarthatóságban vagy a klímaváltozásban, hanem, hogy bebizonyítsuk számukra, megéri így gondolkodni. Hollandiában például már jól látszik, hogy a szélmalmok jó üzleti lehetőséget jelentenek – függetlenül attól, hogy egy adott vállalkozó miben hisz.

újrahasznosítás jel

Kép:Flickr (CC)

Hit helyett racionális érvek kellenek, például ilyenek: a körforgásos gazdaság 3 millió munkahelyet teremthet Európában 2030-ig, 600 milliárd euró éves spórolást tesz lehetővé, az alacsonyabb forrásigényének köszönhetően pedig a rezilienciát, vagyis az alkalmazkodóképességet is növeli – sorolta az előadó.

A körforgásos gazdaság, az eddig megszokott lineáris módot – a kibányászott anyagból termék, majd hulladék lesz – váltaná fel úgy, hogy a korábban hulladéknak tartott anyagokra alapanyagként tekint. A lényeg az anyagok szétválasztása. Ha ez kellően megtervezett, és a lebomló és nem lebomló anyagok könnyen elkülöníthetők, az alapanyagok gyakorlatilag korlátlan mértékben újrahasznosíthatók.

Minél korábban kezd valaki kísérletezni az alacsony anyagfelhasználású gyártási megoldásokkal, annál nagyobb az esélye akár világsikert elérni.  Aki ragaszkodik a lineáris gazdasági modellekhez, az viszont szép lassan a vesztesek közé navigálja magát, gazdasági értelemben – hangsúlyozta a szakértő. A körforgásos gazdaság alapjai szerint működő cégek a tapasztalatok szerint már ma is sikeresek. Jó üzletet csinálnak, komoly bevételeket érnek el, alacsonyabb költségekkel dolgoznak. Új piacokat és fogyasztókat képesek megszólítani és emellett új értékeket teremtenek. Vagyis nem áldozatot kell vállalnia a gazdasági szereplőknek a fenntartható működés kedvéért, hanem olyan új gondolkodás szerint alakítani ki alapjaiban máshogy működő üzleteket, amelyek úgy lesznek hatékonyak és jövedelmezők, hogy „mellesleg” a körforgásos gazdaság elvei szerint működnek. Ez a fajta gondolkodás magában hordozza az innovációt, kompetitív előnyöket biztosíthat a piacon és alapja lehet a cég hosszú távú túlélésének.

Valódi előnyök, létező kihívások

A körforgásos gazdaság sokkal gondosabb eszközmenedzsmentje nagyobb kontrollt biztosít az eszközök felett azok teljes életciklusában, ami egyértelmű előnyt jelent az így működő vállalatok számára, de az áttérés növeli az egyes fogyasztókkal való direkt kapcsolat mértékét és értékét, a fogyasztói hűséget, és sokkal több visszajelzést tesz lehetővé a termékkel kapcsolatban, ami további üzleti előnyt biztosít.

Fontos előny az ezen az elven működő cégek számára a partnerségek kialakítása is, hisz egyre inkább egyértelmű, hogy egyedül senki nem tud sikeressé válni. A körforgásos gazdaság pedig a kollaboratív termékek, ipari szimbiózisok és előnyt biztosító partnerségek terepe.

A körforgásos gazdaság emellett képes egy, a gyártás számára kiemelten fontos rizikófaktor csökkentésére, az erőforrásoknak való kisebb kiszolgáltatottság révén. Végül, de nem utolsó sorban pedig a tapasztalatok szerint jelentősen növeli a munkavállalók cég iránti elkötelezettségét.

Minél korábban kezd valaki kísérletezni az alacsony anyagfelhasználású gyártási megoldásokkal, annál nagyobb az esélye akár világsikert elérni.

Persze bőséggel vannak kihívások is. A fenntartható beszállítói lánc mellett a finanszírozók meggyőzése sem könnyű egyelőre – ismerte el az előadó. A tapasztalatok szerint egyelőre a bankoknál nyitottabbak az üzleti angyalok és kockázati tőke befektetők, de véleménye szerint ez is hamarosan változni fog.

Korlátot jelent az is, hogy a lineáris termékek egyelőre általában olcsóbbak a körkörös gazdaság elvei szerint előállítottaknál, a beszállítói láncok pedig sok esetben teljesen átláthatatlanok. Ezen problémák megoldásban a szakértő szerint a kormányoknak van dolga, hogy szabályozással és az adózási rendszer átalakításával változtassanak a helyzeten.

Bár a lehetőségek kecsegtetők, nagyon rugalmasnak kell lenni, hogy megtaláljuk a megoldást, a körforgásos gazdaság ugyanis egyelőre nem passzol a meglévő keretek közé. De ha kitartóan próbálkozunk, menni fog.

Persze kell hozzá némi kreativitás, valahogy így…

Megosztás