Blogzine

Sok-sok milliárd négy alapban

A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. idén már négy tőkealapot kezel, amelyeket egy új honlaprendszerben mutatunk be. Az SZTA Blog írását közöljük.

A megemelt alaptőkéjű Széchenyi Tőkebefektetési Alap mellett a Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap és az Irinyi II. Kockázati Tőkealap is új weboldalakat kaptak; indulásakor a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alapot is saját honlapon mutatjuk majd be.

Három új és egy kibővített tőkealappal, a korábbi 14 milliárd forinthoz képest közel 50 milliárd forintnyi pluszforrással rendelkezik az idei évtől a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. A kezelő oldala továbbra is a http://www.szta.hu/ címen található, ahol viszont ezentúl elsősorban az alapkezelővel kapcsolatos információk lesznek megtalálhatók, az egyes tőkealapokkal külön alhonlapok foglalkoznak.

Az alapkezelő 2011 nyarán indította a hazai termelő és szolgáltatásokat vállalkozásokat célzó Széchenyi Tőkebefektetési Alapot (SZTA), amely az elmúlt 6,5 évben végzett munka eredményeképp az ország legnagyobb cégportfólióval rendelkező tőkebefektetőjévé vált. Ez idő alatt 94 tőkebefektetést hajtott végre – a jelenlegi, valamint a lezárt befektetések itt találhatóak: http://www.szechenyi.szta.hu/befekteteseink/

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap befektetési időszakát tavaly 2025-ig meghosszabbították, keretét pedig 14 milliárd forintról 22 milliárdra bővítették, ráadásul az újabb tőkeforrás mellett az SZTA a sikeres kilépésekből visszaforgó összegeket újra befektetheti ígéretes, növekedni képes hazai cégekbe. Az alapról bővebb információ a http://www.szechenyi.szta.hu/ oldalon érhető el.

2018-tól ugyanakkor három újonnan indult, az európai uniós forrásokból visszafolyó pénzből finanszírozott alap is a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. szakmai felügyelete alatt működik.

Az Irinyi II. Kockázati Tőkealap 8 milliárd forintnyi forrása az Irinyi Tervben, a nemzeti iparfejlesztési stratégiában kiemelt ágazatokban tevékenykedő cégek növekedését finanszírozza, mégpedig Budapesten és Pest megyében. A kiemelt ágazatok bemutatása az alábbi oldalon érhető el: http://www.irinyi.szta.hu/. Különös figyelmet kapnak az Ipar 4.0-hoz, vagyis az ipari folyamatok digitalizációjához kapcsolódó fejlesztések. A tőkealap termékéről, tőkekonstrukcióinak feltételeiről és kereteiről a http://www.irinyi.szta.hu/ címen lehet tájékozódni.

Szintén tavaly indult 20 milliárd forintos kerettel a Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap indult (http://www.kmva.szta.hu/). A tőkealap a növekedni képes magyar mikro-, kis- és középvállalkozások Magyarországgal határos országokba irányuló terjeszkedését finanszírozza, valamint az ezen országok cégeinek magyarországi piaci bővülésében vesz részt hazai vállalkozásokba fektetett tőke révén.

Május folyamán, 13 milliárdos keretösszeggel indul a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap, amelynek célja, hogy felkészítse az erre képes és nyitott vállalkozásokat a Budapesti Értéktőzsde főpiacán vagy a középvállalatokra szabott új BÉT Xtend platformon történő megjelenésre. Ebből adódóan az alapkezelő a cégek kiválasztása során szorosan együttműködik a Budapesti Értéktőzsde vezetésével. Az alap finanszírozásával megvalósuló tranzakciók jellemzően 1 milliárd forintos, viszonylag rövid, 2-3 éves időtartamú befektetések lesznek, mindemellett a tőkealap tőzsdei bevezetések során is jegyezhet részvényeket. Az alapról bővebb információ a befektetések megkezdéséig a Budapesti Értéktőzsde oldalán található: https://bet.hu/Kibocsatok/nemzeti-tozsdefejlesztesi-alap

A Széchenyi Tőkealap-kezelő blogja új címen, a http://www.blog.szta.hu/ oldalon várja a látogatókat, az eddigi megszokott módon aktuális piaci hírekkel, szakmai témákkal, esettanulmányokkal valamint a tőkealapok híreivel.

Megosztás