Blogzine

Rohamosan növekszik az ipari automatizálás iránti érdeklődés hazánkban

A negyedik ipari forradalom Magyarországot is elérte. Az automatizálás, a hajtástechnika és a megújuló energia területén elérhető ipari megoldások iránti érdeklődés több mint másfélszeresére nőtt hazánkban a tavalyi év azonos időszakához képest – derült ki a Táblázat.hu, Magyarország
legnagyobb b2b online piacterének legfrissebb felméréséből.
A negyedik ipari forradalom – vagy ahogy sokan hivatkoznak rá az ipar 4.0 – legfőbb jellemzője a virtuális és fizikai világ összekapcsolódása, ami a KPMG nemzetközi tanácsadó cég felmérése szerint az évtized végére 4 ezer milliárdos piacot jelent majd. A digitalizáció, az automatizáció és a big data együttes alkalmazása lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy egyre növekvő hatékonysággal termeljenek. Noha egyes elemzések szerint Magyarországra csak lassabban gyűrűzik be a folyamat és elsősorban a multicégeket és azok beszállítóit érinti, vannak arra mutató jelek, hogy a kisebb cégek is nyitnak az új megoldások felé. Az automatizációval kapcsolatos ipari megoldások iránt több mint 80%-kal nőtt az érdeklődés hazánkban az idei év első felében 2017 első félévéhez képest – derült ki a Táblázat.hu legújabb felméréséből. Az ipari beszerzésekre specializálódott online felületnek több mint 10000 regisztrált beszerzője van, ez a szám hetente kb. 150-nel bővül és napi 6000 beszerző keresi fel az oldalt. 2017-ben 7,5%-kal, 14 milliárd forintra nőtt a Táblázat.hu-n bonyolított ajánlatkérések összértéke, melyekből a legújabb felmérés szerint egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az automatizációval kapcsolatos ipari megoldások. „Az ipar 4.0 Magyarországon is megkerülhetetlen. Azt látjuk, hogy rohamosan nő az érdeklődés  az automatizálási megoldások iránt. Olyannyira aktuális ez a trend, hogy júniusban új termékkategóriát kellett bevezetnünk az ipari automatizáláson belül, ez pedig a robottechnika volt. Itt főleg ipari robotokat gyártó, forgalmazó és robotrendszerek fejlesztését végző cégek termékei és szolgáltatásai szerepelnek.” – mondja Solt Ádám, a Táblázat.hu ügyvezetője.


Az automatizációhoz szorosan kapcsolódó hajtástechnikai megoldások iránt is hasonló mértékben nőtt az érdeklődés a vizsgált időszakban a Táblázat.hu-n: ezeknek a termékoldalaknak az online látogatottsága 70%-kal, 19 000-re emelkedett az idei év első felében 2017. első félévéhez képest. A CMS Wire elemzése szerint a negyedik ipari forradalomhoz szervesen kapcsolódó Internet of Things (IoT), azaz a dolgok internete területén is egyre fontosabb lesz a zöld és az alternatív energiaforrások alkalmazása. A prognózis szerint a nap-, a szél- és a geotermikus energia – amelyek a hordható kütyükben már rég teret hódítottak-, hamarosan megjelennek az IoT megoldásokban is.
Hogy ez nem egy Magyarországtól még távol lévő, csupán az ipari nagyhatalmakat érintő trend, arra rávilágít a Táblázat.hu felmérése is. Noha 2016-ban és 2017-ben nem volt számottevő változás a megújuló energia ipari hasznosítási megoldásai iránti érdeklődésben az online piactéren, addig idén
júniusban 69%-os növekedést tapasztalt a cég a tavalyi év első félévéhez képest, amikor csak tizenháromezer látogatást regisztráltak, szemben az idei huszonkettőezerrel.

Megosztás