Blogzine

NAV online számlázás: sikeres indulás, közel 30 ezer összekapcsolás

Június végén tetőzött a NAV Online számla rendszerének bevezetése körüli izgalom: sokan káoszra számítottak, vagy arra, hogy az adóhatóság újabb halasztással tudja csak bevezetni az új adatszolgáltatási kötelezettség érvénybe léptetését.

Ezzel szemben a fegyelmezett tempójú fejlesztéseknek köszönhetően mind a NAV, mind pedig a közel 90 ezres felhasználószámú számlázóprogram időben felkészült a vonatkozó számlák adatainak akadálytalan beküldésére. Mostanra közel 30 ezer Számlázz.hu-s számlázási fiók sikeres összekapcsolása történt meg a NAV Online számla rendszerével.

„Július elsején nulla óra nulla perckor ugyan nem indult még el a NAV számlafogadó rendszere, de pár perccel később igen. Eleinte lassan válaszolt a számlabeküldési kérésekre, de rövid idő alatt helyére rázódott minden” – nyilatkozta az élesítés kapcsán Stygár László, a Számlázz.hu szolgáltatás-fejlesztési vezetője. “A Számlázz.hu a jogszabályban meghatározott feltételeknek megfelelő számlákat azóta is zökkenőmentesen küldi, a NAV rendszere pedig fogadja azokat. Beigazolódott, amit korábban jósoltunk: a NAV igenis felkészült arra, hogy a megfelelő számlamennyiséget fogadja, és az általa fejlesztett rendszer annak rendje s módja szerint éles üzembe állt.”

A sikerrel összekapcsolt, közel 30 ezer számlázási fiókból kiállított vonatkozó számlák fennakadás nélkül áramlanak a NAV rendszere felé. Mivel a Számlázz.hu egyáltalán nem teszi lehetővé olyan számla kiállítását, mely nem kompatibilis a NAV online számlázásra vonatkozó szabályozásával, ezért nem keletkezhet olyan számla, ami elakadna a beküldés során. Minden, a Számlázz.hu-t használó vállalkozás megmenekül a számlánkénti 500 000 Ft-os bírság lehetőségétől is.

Az adóhatóság által kiadott tesztrendszer, majd az éles rendszer üzembe állásakor is számos olyan technikai problémával találkozhattak a vállalkozók, melyekre a Számlázz.hu részletes válaszai alapján sikerült megoldást találni. Gyakori kérdéseik között szerepelt az összekapcsolás pontos mikéntje, lépései, illetve az, hogy mit jelent a beküldött számákra adott adóhatósági válaszban a “figyelmeztetés”: ez mindössze formai hibákra hívja fel a figyelmet, melyek egyszerűen korrigálhatóak, de a számlázás (és az adatbeküldés) ezek ellenére is szabályos, az esetek nagy százalékában nem igényel javítást a számla.

Az összekötés során érdemes figyelni arra, hogy
– a NAV éles rendszerében történjen meg a regisztráció,
– az itt kapott aláírókulcsokat tökéletes pontossággal emeljük át a számlázóba,
– végül pedig arra, hogy a sikeres összekötés után megindult adatküldés során a hibásan átadott adatok milyen korrekcióra szorulnak, ahhoz, hogy a következő hasonló esetben már figyelmeztetés nélkül átkerülhessenek a NAV rendszerébe.

A Számlázz.hu a NAV által kötelezővé tett adatszolgáltatási elvárásainak folyamatosan, 2005-ös indulása óta stabilan eleget tesz, és felhasználóinak – minden, az ingyenestől a #profi szolgáltatási csomagot igénybe vevő felhasználókig – teljes és tökéletes „NAV-állóságot” biztosít. Ezzel nemcsak a kézi számlatömb helyett kínál gyors, egyszerű, olcsó megoldást, hanem a vállalkozók terheit is csökkenti adminisztrációs automatizmusainak és pénzügyi technológiai megoldásainak köszönhetően. Az online számlázó kényelmi szolgáltatásai között a direkt számlázástól (a kimenő és bejövő számlák egy fiókban történő kezelése), az autokasszán keresztül (a bankszámla és a számlázási fiók szinkronizálása), az online könyvelői adatkapcsolatig és az online fizetésig számos, korábban csak nagyvállalatok számára elérhető megoldás szerepel, melyek az egészen kicsi, akár mikrovállalkozók életét is jelentősen megkönnyítik.

Megosztás