Blogzine

Okosvilágítási ötletbörze: városi projektet terveztek a hackathon egyetemistái

– Az Óbudai Egyetem és a Tungsram közös szervezésű Fényes Smart City Hackathonja október 26-27. között zajlott 47 diák részvételével. A verseny célja olyan okos megoldások keresése volt, amely a városlakók életét teszi jobbá innovatív világítástechnika segítségével.

Az idei Hackathon Fényes Smart City témája sok mérnökhallgató fantáziáját izgatta, hiszen az október 18-i meetupon 10 darab 4-5 fős csapat szerveződött, összesen 47 diák részvételével. A hallgatók az Óbudai Egyetem öt karáról érkeztek, és a mezőny abszolút nemzetközi volt, ugyanis megmérettették magukat az egyetemen tanuló magyarokon kívül például tunéziai, kazahsztáni, ecuadori és vietnámi diákok is. Munkájukat egy nyolc főből álló mentor csapat segítette, öten az egyetem, míg hárman a Tungsram részéről.
Az Óbudai Egyetemet Dr. Velencei Jolán kutatási dékánhelyettes és egyetemi docens, Dr. Balázs László egyetemi docens, Nádas József egyetemi tanár, Dr. Kozlovszky Miklós egyetemi docens és Korányi László innovációs igazgató képviselték mentorként. A verseny házigazdája, a Tungsram pedig Gerendás Richárd marketing igazgatóval, Zsivola Gabriella értékesítési vezetővel (Smart Solutions) és Gerendás Dániel vevői minőségbiztosítási vezetővel segítette az ötletelést.
A zsűritagok közül ketten, Lazányi Kornélia és Bugyjás József az Óbudai Egyetemről, míg Wolf Péter a Pest Megyei Önkormányzati Hivataltól, Sejpes Zoltán a Tungsramtól érkezett, Arató András pedig nyugdíjas világítástechnikai szakemberként bírált.

Szerethető megoldások
Fényes Smart City, a LED forradalma, modern világítási megoldások a jövő városában címmel meghirdetett felhívás olyan megoldásokat akart életre hívni, melyek városainkat érdekesebb, biztonságosabb és szebb hellyé teszik a világítás új technológiáival. Cél volt az is, hogy okosvárosban élők élete ne csak kellemesebbé, hanem egészségesebbé is váljon, sőt a megoldások „szerethetők” legyenek számukra, megkönnyítsék az életüket praktikuságukkal.
A verseny október 26-án délben egy ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét, ahol Dr. Nádai László, az Óbudai Egyetem Tudományos Tanácsának elnöke elmondta, hogy friss gondolatokra és használható ötletekre számítanak, és bízik abban, hogy az egyetemen tanuló fiatalok az ott szerzett tudásuk alapján sok érdekes megoldással fognak szolgálni.
Magyar István, a Tungsram operációért felelős igazgatója pedig remélte, hogy az „ipar arany háromszögében” elhelyezkedő Tungsram főhadiszállás, mint a verseny helyszíne elég inspiráló hely lesz a mérnökhallgatók számára, és a fiatal tehetségeknek sikerül megküzdeniük az ipar 4.0 és a Smart City kihívásaival.
Korányi László, az Óbudai Egyetem innovációs igazgatója azt tanácsolta a csapatoknak, hogy ne csak technológiai értelemben közelítsék meg az Okos Város projektet, mindvégig próbálják meg szem előtt tartani, hogy megoldásaik a felhasználóknak készülnek.

A nyertes: e-Flow
A nyertes csapat 4 külföldi hallgatóból állt. Ötletük az „e-Flow” fantázianevű, LED-világításon alapuló forgalomtechnikai megoldás, amely az autósok jobb információellátását szolgálja, és ezzel csökkenti a forgalmi dugókat.
A nyertes csapatnak a fődíjat Gerendás Richárd, a Tungsram marketing igazgatója adta át. Mind a négy fő elutazhat Milánóba egy világítástechnikai kiállításra. A csapattagok elmondták, rengeteg inspirációt kaptak a verseny során, és bár fáradtak, bármikor belevágnának újra.

 

Megosztás