Kutatók kaptak milliárdokat

Több mint 400 kutató és kutatási projekt nyert összességében 11,5 milliárd forintot meghaladó támogatást a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal felfedező kutatásokat ösztönző programjaiban.

Az NKFI Hivatal 2017-ben megnövelt keretösszeggel, a kutatói életpálya különböző szakaszaihoz jobban illeszkedő új pályázati konstrukciókkal tette közzé a felfedező kutatásokat ösztönző felhívásokat. Idén a támogatás 40 százalékát 40 év alatti kutatók nyerték el.

 A felfedező kutatások támogatásának hazai rendszerében az NKFI Hivatal a kutatói közösség tagjainak szélesebb köre által pályázható önálló kutatói kezdeményezésű témapályázatok és a posztdoktori program konstrukciói mellett célzott kiválósági programokkal az élvonalbeli kutatások versenyképességét is ösztönzi.

A pályázati rendszer a kutatói életpályára belépő posztdoktorok (PD_17), az önálló kutatást elindító és kutatócsoportot alapító fiatal kutatók (FK_17), valamint a tapasztaltabb kutatók számára (K_17) egyaránt lehetőséget biztosít alapkutatási projektjük támogatására. Idén az alapkutatást folytató kiváló hazai kutatók eredményeinek nemzetközi láthatóságát ösztönző felhívással (KH_17) is kiegészült a felfedező kutatások kutatói kiválóságot támogató pályázati rendszere.

A tavalyi 8,8 milliárd forintról 2017-ben – részben új felhívások meghirdetésével – összességében 12 milliárdra bővült a felfedező kutatási felhívások keretösszege.

A kutatói kreativitás és eredményesség megerősítését célzó, bármely tudományterületről kezdeményezett projekteket támogató kutatási témapályázatok (K_17) keretében idén 197 új kutatási projekt indulhat összesen 6,5 milliárd forint támogatással. A posztdoktori kiválósági program (PD_17) 1,5 milliárd forintos keretösszegéből a kutatói pályáját most kezdő, de már tudományos fokozattal rendelkező 99 kutató nyert három évre ösztöndíjat. A fiatal kutatóknak idén először célzottan meghirdetett témapályázat (FK_17) keretében 40 év alatti kutatók kezdhetnek 108 új projektet összességében 3 milliárd forintos támogatással. A kiváló eredményeikkel a legnagyobb nemzetközi hatást kiváltó hazai kutatócsoportok közül 27 sikeres pályázat felelt meg a szigorú feltételeknek és nyert összesen félmilliárd forintos támogatást a hazai tudományos eredmények nemzetközi láthatóságát ösztönző új kiválósági programban.

A pályázati értékelési folyamat a pályázati kiírásokban megjelent szempontrendszer szerint, anonim szakértők bírálatai alapján, szakértői csoportok (zsűrik) és tudományterületi kollégiumok részvételével zajlott.

A 2017. évi alapkutatási pályázati programok sikeres pályázói és intézményei

Az előzetes várakozásokhoz képest kétszer több pályázat érkezett a 40 év alatti kutatóktól, a számukra idén először külön programban meghirdetett felhívásra (FK_17), amely arra ad lehetőséget, hogy a fiatal kutatók saját kutatócsoportot alapítva önálló kutatást indítsanak.

A kutatói kezdeményezésű témapályázatra (K_17) 6,5 milliárd, míg a 40 év alatti kutatók számára meghirdetett FK_17 felhívásra megnövelt, összességében 3 milliárd forint keretösszeg erejéig nyerhettek támogatást a legígéretesebb kutatási projektek.

Az elnyert kutatói kezdeményezésű témapályázatok, a fiatal kutatói pályázatok és posztdoktori támogatások száma alapján az intézményi rangsort az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezeti 53 db támogatott projekttel, amelyek összesített támogatása 1,3 milliárd forint. Egymilliárd forintot meghaladó összesített egyetemi támogatást kapott még a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem, 41 és 34 támogatott projekttel. Az MTA intézmények rangsorát a Természettudományi Kutatóközpont vezeti 31 támogatott projekttel, 0,9 milliárd forintnyi összesített támogatással, amelyet a Kísérleti Orvostudományi Intézet (11 db támogatott projekt, 454 millió Ft támogatás) és a Wigner Fizikai Kutatóközpont (18 db támogatott projekt, 443 millió Ft támogatás) követ.

Világszerte nő a tudományos teljesítmény nemzetközi láthatósága elismerésének jelentősége, amelyet a különféle innovációs eredménytáblákban és egyetemi rangsorokban a tudományos  publikációk idézettségével is mérnek. Az új „Jelentős nemzetközi hatású, kiemelkedő eredményeket elért kutatócsoportok támogatása” (KH_17) című 1 milliárd forintos keretösszegű kiválósági program meghirdetésével az NKFI Hivatal arra ösztönzi a hazai kutatócsoportokat, szakterületük fejlődésére nagy hatást gyakorló, további kutatásokat megalapozó újabb eredményeket érjenek el, és azokat a legnagyobb láthatóságot jelentő nemzetközi tudományos fórumokon mutassák be.

A KH_17 felhívás keretösszege 50, a kiírásnak megfelelő kutatócsoport támogatására adott volna lehetőséget, azonban csak 30 pályázó  jelentkezett, akik közül 27 felelt meg a szigorú feltételnek, hogy élvonalbeli eredményeikkel nemzetközi hatást kiváltó közleményükkel a szakterületük felső 5 százalékába tartozó idézettséget értek el a hivatalos megjelenést követő két éven belül.   Ebben a pályázatban is az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatói emelkednek ki, ahonnan 7 pályázat nyert támogatást. A tudományterületi rangsort a fizika és az idegtudomány vezeti 4-4 támogatott pályázattal.

A tavalyi évben a K_16 és PD_16 támogatási keretösszege 8,8 milliárd forint volt, amelyből akkor 219 kutatási projekt indult és 118 posztdoktor nyert el támogatást.

A felfedező kutatásokat ösztönző pályázati konstrukciók értékelési folyamatának újabb tapasztalatairól, tanulságairól az NKFI Hivatal elnöke 2017 februárjában nyilvános pályázói-értékelői fórumon adott tájékoztatást, a jövő évi felhívás megalapozása, a pályázók hatékony felkészülése és az értékelési rendszer folyamatos megújítása céljából.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .