Blogzine

3 egyetemi cég kapott 9-9 millió forintot!

Sikeresen zárult a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures és az Enterprise Hungary kezdeményezésében indított Startup Campus BME powered by Hiventures egyetemi inkubációs program. A sajtónyilvános záró eseményen öt egyetemi csapat mutatkozott be a Hiventures nyílt befektetési ülésén, amelyből három innováció 9 milliós befektetést is kapott.

A 2018-as képzés sikereit követően idén tavasszal is elindult az egyetemi innovációkat támogató Startup Campus BME powered by Hiventures egyetemi inkubációs program. Az öt hetes, ingyenes képzési programban tíz csapat ismerhette meg mélyebben, milyen kompetenciák és feltételek szükségesek egy vállalkozás elindításához és működtetéséhez. A Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő és a Startup Campus szakértői hasznos tudással vértezték fel a vállalkozó kedvű egyetemistákat, továbbá olyan nagyvállalatok mentorai is megosztották tapasztalatukat, mint a Tungsram, a Morgan Stanley vagy a PwC. Az idei félévben a Tungsram és a Siemens nagyvállalati kihívásaira kellett megoldást találni.

A 2019-es tavaszi félév záró eseményét Dr. György László, a gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta a magyar felsőoktatás és a felsőoktatási intézmények versenyképességének fontosságát. Többek között arra is kitért, hogy eddig milyen ösztönző intézkedésekkel támogatták a kitűzött célt. Ezt követően az MFB frissen kinevezett vezérigazgatója, Dr. Sipos-Tompa Levente is felszólalt, és megosztotta, az MFB Csoport milyen széles skálájú finanszírozási lehetőségeket kínál az egyetemisták számára, a céljaik eléréséhez.

A beszédeket, valamint a kockázati tőkéről és egyetemi innovációkról szóló kerekasztal beszélgetést követően elkezdődött a Hiventures nyílt befektetési ülése, ahol a továbbjutott öt csapat prezentálta ötletét és megvalósítási tervét. A Hiventures befektetési bizottságának döntése értelmében három projekt kapott 9 milliós befektetést és ezzel együtt bekerülési lehetőséget a cég inkubációs portfóliójába. A ReverseTicket, új jegyértékesítési technológiát, innovatív árazási rendszert alakított ki, a fastrrr, egy olyan egyedülálló platformot, amely a vitorlázók szükségleteihez igazodik és támogatja a vitorlázás élményét, hatékonyságát.

A harmadik csapat az Agrolab.tech, pedig intelligens szenzortechnológiával és analitikával támogatjuk az üvegházas és beltéri növénytermesztőket. Ez a projekt a Hiventures inkubációs befektetés mellett, a különdíjas is lett, az MVM Zrt. felajánlása által, három alkalmas konzultációs lehetőséget kapott a Smart Future Lab inkubátorral.

A Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő és a Startup Campus egyetemi innovációkat támogató programja nem csak Budapesten, de több vidéki városban, többek között Győrben is elindult. A cél a hazai egyetemek innovációs kapacitására támaszkodó, egységes képzési rendszer kialakítása, ezáltal az egyetemi startup vállalkozások létrejöttének ösztönzése.

Megosztás