Blogzine

Eszter Elemér: a magyar Startup ökoszisztéma ugrásszerű növekedés előtt áll

Nagy lehetőség előtt áll Magyarország, a közép-kelet-európai régió és a V4-ek, a kockázati-és magántőkepiac előtt nyitott az út a terjeszkedésre és növekedésre, de vannak azért buktatók is. A Portfolio és a HVCA befektetési konferenciáján Eszter Elemér, a HVCA elnöke szerint Magyarország, Izraelhez hasonlóan a „startup-nemzet” lehetőségeivel és kihívásaival találja magát szemben. A konferencia főelőadója, Hortobágyi T. Cirill Pannonhalmi Főapátság főapátja arról beszélt, hogy a sikeres befektetés nem mindig pénzben mérendő.

Eszter Elemér, a HVCA elnöke és a PBG-FMC igazgatóságának elnöke köszöntő beszédében kitért arra, hogy nagy lehetőség előtt áll most Magyarország, a régió és a V4-ek is, az már csak ezeken az országokon múlik, hogy megragadják-e az alkalmat a terjeszkedésre és a növekedésre a kockázati- és magántőkepiacon.

Az elnök elmondta, hogy a magyar kockázati- és magántőkepiac az utóbbi 10 évben komoly fejlődési ívet tudhat maga mögött, olyannyira, hogy mára egy dinamikusan bővülő ökoszisztémát láthatunk. A hazai alapítású, vagy nemzetközi háttérrel induló kockázati és magántőke alapkezelők mellett létrejöttek akcelerátorok, inkubátorok és kifejezetten a VC/PE tranzakciókra specializálódott tanácsadók, illetve a nagyobb tanácsadók is megtalálták a maguk helyét.

Azok közül a kockázatitőke-alapkezelők közül, akik 10-12 évvel ezelőtt elindultak, vannak már regionális, a private equityhez is felfejlődött, nagyon sikeres alapkezelők. Eklatáns példa az Euroventures, a Portfolion. Más szempontból említést érdemel a Hiventures és az Impact Ventures. A pillanatkép igen színesnek mondható és a darabszám, a kihelyezések és az exitek tekintetében optimizmusra ad okot.
A jövőre vonatkozóan a szakértő rengeteg munkát és kihívást lát maga előtt. Abban biztos, hogy sokan indultak el nemzetközi intézményi LP-k, befektetők felé, ami jó dinamikát ad ennek a piacnak. Tízéves időtávon nem irreális cél, hogy meginduljon a magyar kockázatitőke/magántőke ökoszisztéma akár tőkegyűjtés, akár befektetések tekintetében a CEE és V4-es régiók és a balkáni országok irányába. Magyarország helyzete bizonyos szempontból hasonlít Izrael a „startup-nemzet” lehetőségeire és kihívásaira. A VC/PE szektor álláspontja szerint az egyik kitörési pontunk.

A konferencia főelőadója Hortobágyi T. Cirill, a Pannonhalmi Főapátság főapátja, aki előadásában arra tért ki, hogyan lehet értékelni olyan befektetést, mint amit az egyházak, vagy éppen Szent Benedek végeznek:
Szent Benedek befektetését nehéz lenne objektíven értelmezni, mert ő az emberek fejlődésébe fektetett energiát és az volt a célja, hogy az emberekben szemléletében érjen el változást.

Beszélt arról is, hogy 2015-ös adatok szerint sok női szerzetes van ma már, egyes monostorokban például dupla annyi női szerzetes van, mint férfi.
Kitért Szent Benedek regulájára, amely az emberek közötti viszonyt szerette volna szabályozni, azt, hogyan viszonyuljanak egymáshoz egy közösségben. A regula szerinte egy olyan SZMSZ, amelyben a boldogulás és a boldogság a cél, így a vezető szerepe kettős: elő kell segítenie a szervezet sikerét és egyben az egyént is segítenie kell elérnie céljait.

A lelkiséget élő ember jellemzői szerinte az engedelmesség (együttműködési készség), az alázat (helyes önismeret, elfogadott énkép), a jó buzgóság (kreatív tettrekészség), valamint a hallgatás (kifinomult figyelem) – szerinte mindezek hozzásegítik a főapátságot, hogy olyan gazdasági tevékenységekkel foglalkozzanak, mint a borászat vagy a turizmus.
Sok vállalkozás jellegű tevékenységük is van az apátságnál: turizmus, pincegazdaság, étterem, vendégház, ajándékboltok, apátsági termékek. Az üzemeltetési költségük idén mintegy 4 milliárd forintot tesz ki, a cégeik árbevétele mintegy 1,2 milliárd forint éves szinten.

Az évek során kialakult az apátság körül a gazdasági lét számos formája, intézmények, vállalkozások, ezek esetében azt szeretné elérni, ha ez a két terület átadná egymásnak a tudását.
Turisztikai fejlesztési terve is van az apátságnak, ami az azt övező terület fejlesztését célozza. A cél, hogy az ide látogató turisták 2-3 napot is el tudjanak tölteni Pannonhalmán.
Előadása végén kitért arra, hogy az 1500 éves múltjuk után is hiszi, hogy van jövője az apátságnak, már csak azért is, mert van még mit megmutatni az embereknek.
Tim Wright, a DLA Piper londoni irodájának Private Equity vezetője és partnere az európai magántőkepiacba adott betekintést előadásában:

Az európai magántőke-piaci befektetési darabszám tavaly kissé visszaesett 2017-hez képest, de a tranzakciók érétke nőni tudott.
A felvásárlási aktivitás Európában rekord magas szinten jár, ehhez az is hozzájárul, hogy a bankok és hitelezők egymással versengve igyekeznek forrást biztosítani az ilyen ügyletekhez.

Tavaly Franciaország, a Benelux államok, Olaszország és az északi országok is nagy nyertesei voltak a felvásárlási piacnak a tranzakciók értékét és számát is tekintve, míg a britek és a törökök esetében a tranzakciók értéke és darabszáma is visszaesett. A britek esetében ez nyilván összefügg a Brexit körüli bizonytalansággal.
A közép-kelet-európai régióban közel 13%-kal nőtt a tranzakciók értéke tavaly az éves összevetésben, de a tranzakciószám több mint 20%-kal csökkent.

Megosztás